Előző hónapban kezdtem el dolgozni, ez az első munkahelyem, de 3 napra el kellett jönnöm táppénzre, ilyenkor mennyi összeg jár, mennyi a táppénz egy napra?
Mennyi hülyeséget írtok itt le...
Eleve ugye nem táppénzzel kezdődik a keresőképtelenség már jópár éve.
De ha már táppénzről beszélünk, akkor a 60%-ot sem az elmúlt 1-2 évben vezették be.
A betegszabadságnál meg nem számít, hogy kórházban vagy-e, azt a munkáltató fizeti saját zsebből.
Hüh akkor valaki leírhatná hogyan is van ténylegesen :D
Én eddig mindig 60%-al számoltam az adott hónap napi nettó bért alapul véve és mindig be is jött a számításom.
12: betegszabi 70% (évi max 15 nap ha már január 1-én is ott dolgoztál); utána TP 60% (kórház 50%) maximum napi 9180Ft. Persze ennél azért komplikáltabb a TP számítása, de az alapelv ez.
A betegszabiból mindent vonnak, a TP-ből csak adót, így a végeredmény nem feltétlen tér el óriási mértékben.
Ha júniusban voltál szabin:
Jun.ban 21 munkanap van.
3 nap betegszabijának számítása:
Egy napra jutó bér: 8595,23-Ft (kapott béred osztva a munkanapokkal)
30 napra jutó: 8595,23*3*0,7=18.050,- Ft (0,7: az a 70%)
Ebből levonod a járulékokat (SZJA, természetbeni járulékok, nyugdíjpénztár, munkerőpiaci járulék) à
szja 15%: 2.708,-
ebj 4%-os: 722,- Ft
ebj 3%-os: 542,- Ft
nyugdíjjárulék 10%: 1.805,- Ft
munkerőpiaci járulék 1,5%: 271,- Ft
Összesen: 6.408,- Ft
Nettó a 3 napra:: 18.050-6.408=12.002,-FT
Nem vagyok bérügyintéző, csak érdekelnek ezek a dolgok.
Bízom benne, jól számoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!