Mégis milyen munkakörökben kapkodnak az emberek után?
Abszolút úgy van, ahogy írod, a protekció az isten. Persze vannak nagyon spéci irányzatok, amik rohadtul nem valók mindenkinek - többnyire a 100%-ban matekra alapuló szellemi szakmák, mint a programozó és az ilyen-olyan ipari mérnök. Ezenkívül a gyárakba kell ember, futárnak, pincérnek sem igazán találni senkit... micsoda meglepetés, hogy minimálbérért nem akar senki heti 60 órát gürizni!
Talán az egyetlen terület, ahol valóban volt érdembeli változás az elmúlt néhány évben, az a kereskedelem. Az eddig híresen minimálbéres multiknál 120 nettó alatt nem kapsz kézhez, a szaküzletekben meg tényleg nincs ember. Nem mintha a multikban lenne, de nagyon eltérő okokból.
Egy kis anekdota. Korábban egy multinál dolgoztam, láttam mi megy ott. Egyre kevesebben lettünk, egyre többeknek lett ki a tökük a magukat kiskirálynak gondoló, dolgozni nem óhajtó kisfőnökökkel, egyre több ember munkáját kellett végeznünk. Besokalltam, felmondtam én is. Felmentem a főnökhöz, és mit láttam? A szó legszorosabb értelmében egy vastag stócnyi jelentkezési lap és önéletrajz hevert az asztalán. "Megnézhetem? Kíváncsi vagyok." "Persze, nézzed, de azok már a selejtek." Nézem, kiket selejtezett ki a nagytudásúja: OKJ-s, egyetemet végzett, szakmája van, kereskedelmi múltja van, mindenkiben talált valami kivetnivalót. És persze nem is vehetett volna fel embert. Akik ugyanis arra gondoltak már a kezdetektől fogva, hogy ez a béremelés létszámcsökkentéssel fog járni, azok nyertek egy-egy NDK turmixgépet...
Most meg egy szaküzletben dolgozok, ami a másik véglet. Megszakadni nem kell, de tény, hogy nem heti 40 órát kell tartózkodni. A fizetés nem kiemelkedő, de ha azt nézzük, hogy 150 nettóért gyakorlatilag semmit nem csinálsz egész nap, de cserébe fűtött, szélvédett helyen vagy, ahol egész nap lesheted a Breaking Badet, hát nem rossz pénz. Lényeg a lényeg, így sincsen kollégám. Ki van téve a hirdetés, hogy felveszünk embert, mert tényleg égető szükség lenne rá, és mégse jelentkezik senki. Megyek egy bolttal tovább, ott is ki van írva ugyanez. Mellette már ki se nyitott ma egy üzlet, csak majd holnap. Ilyen helyekre szinte biztosan be lehet kerülni, csak le kell tudnia írni a nevét az illetőnek, és így se jön senki. Valamiért mindenki csak egy nyolc órás műszakot tud elképzelni, de az már meg se fordul a fejében, hogy ez a 10-12 óra max 1-2 óra valós munkát jelent 10-ből 7-szer.
# 3
De basszus, ha napi 10-12 órát bent vagy, akkor az miért vigasztal, hogy abból csak 1-2 dolgozol ténylegesen? 10-12 órád elmegy, gyakorlatilag nem marad szabadidőd (mert a fennmaradó idő nem tényleges szabadidő), és a nap végén igazából azt érzed, hogy semmi hasznosat nem csináltál.
Informatika, mérnökök.
Sok ilyen szakmában van ismerősöm és mind nagyon jól keres. Az egyik mérnök fel is akart mondani a cégnél merthogy "jobb ajánlatot kapott", és inkább rálicitált a cég csak maradjon náluk. Az informatikus pedig mindig hulla fáradt. Nem tudom hogy a munkakör miatt vagy egyebek miatt.
Ha nem felelsz meg, még jó, hogy megválnak tőled.
A munkahely nem szociális szolgáltató.
Ahogy tapasztaltam kb akármilyen mérnöki, infos terület
Frissdiplomás környezetmérnök vagyok, 1 hét alatt sikerült elhelyezkednem mérnöki pozícióba (igaz nem a szakmában)
Mondjuk fontos hogy a motivációt lássák rajtad és el tudd magad adni az állásinterjún
@4
Na jó, és ha nyolc órát bent vagy, akkor nem megy el ugyanúgy az egész napod? De, csak akkor még el is fáradsz, mert nem mellesleg az ilyen sztenderd munkaidős melóknál egész nap van munka, 1-2 kis szüneted van (meg ugye a fél órás kaja, amit többnyire le kell dolgoznod, szóval már alapból nem 8 óráról van szó), és most teljesen mindegy, hogy gyári melósról vagy programozóról beszélünk. Nyilván az irodisták nem fognak megszakadni, de többnyire egész végig pötyörésznek ők is a gépen, végig a nyolc órában. Nem mellesleg így heti 5 helyett 3-4 napot vagy bent, ahogy éppen esik, ami máris kárpótol. Igen, ez értelemszerűen azt jelenti, hogy hétvégén sem tartunk zárva, de sosem értettem azt a mentalitást, hogy miért szent és sérthetetlen a hétvége.
Villanyszerelők, ácsok, kőművesek, asztalosok, szobafestők, stb.
Mérnökök: gépész, villamos, építő, informatikus, stb.
Orvosok, ápolók, tanítók, tanárok.
Csak hogy néhányat említsek, akiknek a mai Magyarországon egyáltalán nem kell a munkanélküliségtől tartaniuk.
Nyilván annál többet ér valaki, minél jobb a szakmájában. Egy munkájához nem értő asztalost, vagy kőművest nem fognak agyon fizetni, míg egy jó szakiért sorban állnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!