Felmondási idő alatt ha bejárok dolgozni, de egész nap netezek, könyvet olvasok mit tehet a főnökség?
A felmondási idő alatt is köteles vagy dolgozni - a munkáltató, ha kár éri a lepotyogó anyag miatt, akkor simán beperelhet.
Azt viszont megnézném a munkaszerződésemben, hogy joguk volt-e áthelyezni más munkakörbe (ha másik munkakör egyáltalán, jogilag) Ugyanis, ha operátorként vagy felvéve, akkor nem igazán áthelyezés, mert nem egy adott gépnél kell dolgozni (nem úgy szól a szerződés), hanem a másik helyen is operátor vagy.
A szabadságokat vagy ki kell adják vagy ki kell fizessék.
Te is fenyegetheted őket munkaügyi bírósággal meg a NAV-al ha ellenkeznek.
Én a főnök előtt felpattintanék egy sört miközben félkézzel csomagolgatok. Előbb-utóbb haza kell küldeniük. :)
Tök fölösleges a szélmalomharc. Más lenne a szitu, ha bekéne valakit tanítanod.
Valószínű csak arról van szó, hogy nem akarnak valakit a leállás előtt felvenni a helyedre.
Egyébként illik lelkiismeretesen letölteni a felmondási időt. Persze az más kérdés, hogy a másik fél is ketelhetné normálisan a helyzetet.
"Én a főnök előtt felpattintanék egy sört miközben félkézzel csomagolgatok."
Ne adj már ilyen tanácsot neki, légyszi, mert munkaidő alatti alkoholfogyasztásért azonnali hatállyal kirúghatják - aztán oda a közös megegyezéses elválás. Azt meg azért más helyen sem nagyon szeretik, ha nem a munkavállaló mondott fel, hanem ittas magatartásért elbocsátották.
"Munkahelyi szesztilalom
A munkavállaló munkaidejében teljes alkoholtilalom alá esik. A tilalom nemcsak azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik munkaköri beosztásuk alapján kizárólag józan" állapotban tudnak és kötelesek munkát végezni (például gépjármű vezetésére kötelesek vagy jogosultak), hanem kiterjed valamennyi foglalkoztatottra.
Az ittasság ellenőrzése
A munkáltató alkoholszondával vagy vérvizsgálatra való kötelezéssel ellenőrizheti a munkavállaló ittas állapotát. Ha a munkaadó például alkoholszonda alkalmazásával kívánja munkavállalóját ellenőrizni, de az ellenőrizni kívánt személy az abban való közreműködést megtagadja, már ezzel vétkesen megszegi a munkaviszonyával kapcsolatos kötelezettségét.
Kollektív szerződés előírhatja, hogy az ilyen magatartás önmagában megalapozhatja a hátrányos jogkövetkezmények alkalmazását, akár a munkaviszony rendkívüli felmondással történő megszűnését is. A vizsgálat elvégzésében való közreműködést kellő alap nélkül megtagadó munkavállalót ilyen rendelkezés hiányában a további munkavégzéstől el lehet tiltani, és részére az eltiltás idejére nem jár munkabér."
Igen, pontosan! De nem ez lenne a kérdező célja? :D
Ugyanúgy történne akkor is, ha nem végezné a munkáját bármilyen okból... Maximum nem ilyen erős a hatás.
Ha nincs összefüggés a szakmában (jó kapcsolatok, kis szakmai közösség, stb.), akkor pont nem érdekelne, hogy hagyom ott őket, hisz a munkáltató kezdte a genyózást. Utána meg többet az életben nem fogja nézni senki honnan hogyan léptem ki.
Az én szakmámban ezt mondjuk nem lehetne megcsinálni, mert többet az életben el nem helyezkednék. Ugyanakkor tudom, hogy meg is hallgatnának, ha vannak elképzeléseim a felmondási időről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!