Nevetséges állásinterjúk?
Annyira elegem van, és nem tudom mégis mi a fenét rontok el, vagy általános átok, de a legtöbb interjú, amire nevetséges. Rendes cégek, professionről, utánajárok stb. szóval nem is jó fogás, vagy tuti meló, napi állás.
Első körök, meg minden, de ezeken az első körökön olyan dolgok hangoznak el, amiket a hirdetésbe kéne írni, és ugyan azt kérdezik, tőlem, ami az önéletrajzomban van. Mi a cég, munkaidő (mindig nekem kell megkérdeznem), felettesek száma, környezet stb. Semmi lényeges nem szokott kiderülni, tőlem meg baromi ritkán kérdeznek akár a pozícióba vágó/szakmai dolgot. Max, hogy honnan jöttem, ki vagyok, van e feleségem, otthon lakom-e stb. Aztán vagy eltűnnek, vagy próbafeladat, vagy visszahívnak. De inkább az első.
Nemrég volt olyan, hogy 5 perc, a pasas azt sem tudta milyen pozícióra jelentkeztem, feltett 3 kérdést, ami az önéletrajzomban is benne van, leírta és ennyi. De volt, hogy behívott csak azért, hogy elmondja, talált valaki jobbat, de nagyon aranyos vagyok és szimpi, ne adjam fel, mert tényleg aranyos vagyok blablabla. Vagy, hogy értesít X-edike után, aztán meg lehet én fogom keresni, most akkor mi van.
Úgy vagyok vele, hogy ezt már nagyon unom, megalázó, inkább elmegyek bárhová, de ezt már nem folytatom. Viszont félek, hogy ha elmegyek teljes munkaidőbe akárhová, nem fogok tudni eljönni onnan. Nem tudok szabadnapot kivenni ezekre a kétes első körökre stb.
Elegem van az egészből. Ti mit csinálnátok?
"Viszont félek, hogy ha elmegyek teljes munkaidőbe akárhová, nem fogok tudni eljönni onnan. Nem tudok szabadnapot kivenni ezekre a kétes első körökre stb."
Ezekre nem is érdemes.
Ha lesz állásod, akkor onnan már sokkal kritikusabban szemlélheted a hirdetéseket. Lehet, hogy egy év után mész el az első interjúdra, de azért érdemes lesz szabadságot kivenni.
A hirdeteseket mar igy is ammyira megszurom, amennyire tudom. De nem tudom befolyasolni a tobbit. Mindig megbanom, hogy erre idot szakitottam, meg adott esetben penzt a buszjegyre.
Van hogy ott talalja ki a munkaidot, vagy a pozicio pontos leirasat mondvan "kitatalunk neked valamit, mert xy ban eleg jo vagy"... van normalis, de keves, es azok egybol eltunnek.
Nevetseges
"van e feleségem, otthon lakom-e stb."
Ezt jogszabály tiltja. Ilyeneket nem is kérdezhet, csak mai a munkához kapcsolódik.
Amúgy önéletrajzod és megjelenésed mindenben okés. Az önéletrajz elég variás dolog, ha gondolod átnézzük, persze név átírható Gipsz Jakabra.
Nem arrol van itt most szo, felvesznek vagy nem.
Hanem arrol, hogy ugy erzem, idohuzos, nevetseges interjuk vannak, semmibe vehetnek, es van e valaki aki hasonlokeppen jar, mint en.
Pályakezdőként én is sokszor éreztem úgy, hogy semmibe néznek, avagy hülyének. Azóta eltelt pár év és sokkal kritikusabban állok a dolgokhoz. Akkor még kismiska voltam (3-4 éve) és nem tudtam beárazni magam, nem volt elég önbizalmam. Tudtam, hogy legalább nettó 150 ezret szeretnék keresni Budapesten, ami így is éppen éhenhalás ellen volt elég, aztán lépten nyomon tudatosították bennem, hogy ez rengeteg. Túl magasak az igényeim, sokat akarok és én lassan elhittem. A harmadik interjú után már 120-at mondtam, majd vidéken a szüleimnél már erre is meresztgette a szemét egy helyi vállalkozó. Egyszerűsített foglalkoztatásban kezdtem a pályafutásomat kb. havi 64 ezer forintért. Nevetséges volt az egész, utáltam. 3 hétig tartott csak szerencsére, aztán megkerestek egy helyről, ahova már egy hónappal azelőtt jelentkeztem, hogy menjek interjúzni. Mentem és az első olyan hely volt, amire azt mondtam, hogy itt tanulni is lehet és nem csak kizsigerelnek. Az ajánlott fizu nettó 150 ezer volt és próbaidő után céges autó. Örültem, mint majom a farkának, felrúgtam mindent, felszámoltam a vidéki életemet és rohantam dolgozni. Ma már a sokszorosát keresem az akkori pénzemnek ugyanannál a cégnél. Havonta, két havonta érkezik egy-egy állásajánlat. Fent van az önéletrajzom és a fizetési igényem a profession-ön. Ha valaki telefonál, már az első beszélgetésből le lehet szűrni milyen a helyzet. Pl. ha megkérdezi a bérigényemet, vagy hogy milyen végzettségem van, akkor már nem tudom komolyan venni az illetőt. Ha rákérdez és elmondom, sokszor hangos sóhaj, vagy nagy kacaj a válasz. Mire én visszakérdezek, hogy ha látja mindezt feketén-fehéren leírva és tudja, hogy az ajánlott bérsávba nem férek bele, akkor miért hív fel? Miért menjek el fele annyiért dolgozni valahova, mint a mostani fizetésem, hogyha alapvetően szeretem a munkámat?
Egy interjú szerintem kétoldalú, ahogy egy telefon beszélgetés is. Kérdezhetsz te is. Milyen állásról van szó? Mennyi a kereseti lehetőség? Van-e előremeneteli lehetőség? A válaszokból már érezhető, hogy mennyire lehet komolyan venni az ügyet.
Ha telefonon még elég pozitívak, ellenben a személyes találkozás már nem megy jól, akkor az is benne lehet, amit itt valaki már mondott. Pl. nem megfelelő öltözködés, vagy valamiért nem szimpatikus külső.
Látom a #7-es válaszom nem igazán tetszett, 14%-os jelenleg, pedig valóban jogszabály tiltja a privát kérdéseket.
Lehet olvasgatni róla:
"10 dolog, amiről nem kérdezhetnek
1. Van gyereke?
2. Ha nincs gyereke, mikor akar szülni? Nem vár-e éppen babát? (női jelentkező esetén)
3. Hány éves?
4. Milyen vallású?
5. Milyen a családi állapota?
6. Melyik pártra szavazott?
7. Van-e valamilyen krónikus betegsége?
8. Tagja valamelyik szakszervezetnek?
9. Magyar-e, vagy valamelyik kisebbséghez tartozik?
10. Milyen az anyagi helyzete?"
"Az Ebktv. tiltja, és a közvetlen hátrányos megkülönböztetés típusába sorolja a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, tervezett gyermekvállalásra, szexuális szokásokra, lakóhelyre, származásra, vallási vagy politikai meggyőződésre, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra vonatkozó kérdések firtatását az állásinterjúkon"
"Jogszerűtlen, a munkavállaló személyiségi jogait sértő, ha az állásinterjún a munkaadó a családi állapotra, a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzásra vonatkozó adatlap vagy kérdőív kitöltésére kéri a jelentkezőt"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!