Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mivel győztem meg a céget,...

Mivel győztem meg a céget, hogy az általam készített videó végén ott lehessen a nevem?

Figyelt kérdés
Egy bulin hivatalos videós voltam és készítettem egy aftermoviet. A szervezők azt kérik, hogy szedjem le a videó végéről a nevemet. Miért kéne ezt megtennem, ha a cég logója mellett van ott az alkotó (én) neve? Hogyan győztem meg őket, hogy ez nem így működik?

2018. ápr. 12. 19:55
 1/8 A kérdező kommentje:
Van erre valami jogi szabály?
2018. ápr. 12. 19:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Miért, hogyan győzted meg? Tőlünk kérdezed?
2018. ápr. 12. 20:11
 3/8 A kérdező kommentje:
Igen, mert én nem ismerem pontosan az erre vonatkozó szabályokat
2018. ápr. 12. 20:12
 4/8 anonim ***** válasza:
90%
A videó a te szellemi terméked. Ha le akarják vetetni a nevedet, akkor jogdíjat kell fizetniük azért, hogy a szerzői jogaidról lemondj. Ez így működik. Ha meg nem akarnak fizetni, akkor marad a név VAGY nincs videó. Nyilván te ezzel jársz rosszabban...
2018. ápr. 12. 20:34
 5/8 TappancsMancs ***** válasza:

4es igaz, de ez még árnyaltabb. Első kérdés van e írásbeli szerződés a videó elkészítéséről, ha van abban mi van? Második. A videó a te szellemi tulajdonos és te döntöd el a felhasználhatóságát teljes körűen. Ki, kik, mihez, mikor, hányszor (1x, 2x 100x stb), milyen felületen jelenik meg/hányszor stb. Mindent te tárgyalsz meg ahogy tudsz persze, attól hogy a te szellemi tulajdonod még nem fog ugye milliókat érni. A felhasználási jog általánosságban az egyszeri és egy helyen úgy olcsóbb, míg aki korlátlan felhasználást kér az úgy drágább. Értelemszerűen.

Felhasználásra néhány példa:

- Adott weboldalon megjelenhet korlátlan ideig, de csak a szerződésbeni oldalon.

- Adott weboldalon megjelenhet 6 hónapig.

- 3 weboldalon jelenhet meg korlátlanul, és tv reklámban is felhasználhatják egészében vagy részleteiben.

- A cég adott weboldalon használhatja és saját céges vetítéseként rendezvényeken, továbbá képeket 1 évig képként használhat belőle.

- Minden kombináció a megrendelő igénye szerint megbeszélhető, erről tételes, részletes szerződést írnak. Kikötheted a saját neved feltüntetését, ezt te döntöd el. Nyilván ha a neved nélkül kérik az drágább, mivel te reklámot veszítesz.

- Eladható minden korlátozás nélkül korlátlan felhasználásra is a neved feltüntetése nélkül is, ez nyilván drága.

Idézném a 4est:

"A videó a te szellemi terméked."

-- Igen.

"Ha le akarják vetetni a nevedet, akkor jogdíjat kell fizetniük azért, hogy a szerzői jogaidról lemondj. Ez így működik."

-- A szerző nevének feltüntetése kiköthető a szerző részéről, vagy névtelenül általában többet fizetnek.

-- Jogdíjat nem csak a névtelenségért kell fizetniük, hanem minden egyes felhasználásért, illetve a szerződésben lefektetett felhasználásokért, tételesen.

-- Továbbá a szerzői jog nem szüntethető meg és nem ruházható át. Felhasználási jogot adhat a szerző. (A magyar jogban nincs Public Domain.)

Amúgy > wiki Szerzői jog

[link]

2018. ápr. 15. 10:30
 6/8 TappancsMancs ***** válasza:

Ha a videózás ingyenes szívesség volt akkor örüljenek ha még a neveddel is de egyáltalán átadod nekik bármilyen felhasználásra. Nem kötelező engedélyt adnod semmilyen felhasználásra csak akivel szerződsz írásban. Te döntesz. Ha ingyenes akkor meg jól járnak akkor is ha ott van a neved.

2018. ápr. 15. 10:35
 7/8 TappancsMancs ***** válasza:

Még 5ös vagyok. Még egy dolog. Illik ilyenkor méltányossági alapon a körülményekhez is igazítani a dolgot. Több dolgot is mérlegelj azért. Egyik hogy egész más ha te ebből akarsz megélni vagy ez neked másodállás, jövedelemforrás, ha te ezt tanultad, tanulod, drága felszerelésre költesz stb stb. Megint más ha hallották rólad, hogy egész jó ki videókat csinálsz és ugyan csinálj már valamit a cégnek. Gondolom nem olyan színvonal mint a Natioanal Geographic., neked meg mégis csak jó pont a cégnél. Szóval mindent vess azért össze, azt is ha ez neked csak egy kis "videózgatás" akkor érdemes e megrontani a kapcsolatot? Tovább árnyalja a helyzetet ha ez egy nagy cég komoly tőkével és bármilyen módon nyereséget hozna neki, akkor meg a cégnek illene valamivel méltányolni akár papírozás nélkül is, pl egy doboz drága bonbon és drága kávé. Vagy valami ha részben hasznot hoz a cégnek. Ha ez egy céges Youtube csatornára kerül ott is megfontolható ahogy ez kijön.

Emberileg is nézd meg. Mert bár mindenkit megillet a szerzői jog védelme, de most bárki kattint a mobillal az nem olyan azért, hiába is kukacoskodnánk mint egy National Geographic fotósa:

[link]

2018. ápr. 15. 11:11
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2018. ápr. 17. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!