Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ti hogyan értelmezitek ezt a...

Ti hogyan értelmezitek ezt a hitelkonstrukciót? Meddig kell visszafizetni a hitelt?

Figyelt kérdés

"1. A hitelkártyához egy különálló számla tartozik, aminek használatakor Ön a bank és nem a saját pénzét költi. Amennyiben hitelkártyáját használja vásárlásra, a felhasznált hitelkeretet majd csak később, a következő hónap közepén szükséges befizetnie. Ha ekkor teljes tartozását (beleértve a hitelkártya esetleges kamatait, díjait is) rendezi, előző havi vásárlásai után nem kell kamatot fizetnie. A kamatmentesség csak vásárlási tranzakciókra vonatkozik. Készpénzfelvétel, illetve részletfizetés során a hitelszámlát a költések napjától számított hitelkamat terheli.1

Például, ha a hónap első napján, havi nagybevásárláskor is hitelkártyájával fizet, a vásárlás értékét ráér a következő hónap 15-ig visszafizetni. Ez azt jelenti, hogy 45 napig kamatmentesen3 használta a bank pénzét. Ha a hónap második napján vásárol, szintén a következő hónap 15-ig kell visszafizetni a vásárlás értékét, ekkor tehát a kamatmentes pénzhasználatra, és így visszafizetésre már csak 44 nap áll rendelkezésére, vagyis a hónap első napjától kezdődően a 45 napos kamatmentes periódus minden egyes további napon 1 nappal csökken."

és

"2. A kamatmentesség csak vásárlási tranzakciókra vonatkozik, amennyiben teljes tartozását (beleértve a Hitelkártya kamatait, díjait stb.) visszafizeti esedékességkor. A 45 napos kamatmentesség arra a vásárlási tranzakció(k)ra vonatkozik, amelye(ke)t a kártyabirtokos az elszámolási időszak első napján (hónap első napja) hajt végre. Ettől kezdve a 45 napos periódus minden egyes további napon 1 nappal csökken. Készpénzfelvétel, illetve részletfizetés során a hitelszámlát a költések napjától számított hitelkamat terheli."

Szerintetek akkor ez azt jelenti, hogy minden hónap 15-én van a fordulónap? Vagyis ha március elsejétől vásárolok egészen április 14-ig, akkor azt április 15-ig kell visszafizetnem?

Illetve ennek az értelmezésnek ellentmond a második szöveg, mert eszerint március egytől március 31-ig való költekezést kell április 15-ig visszafizetni, és április 1-től az április 30-ig tartó költekezést kell májust 15-ig?

Melyik a helyes értelmezés? Ti hogyan gondoljátok?

2018. ápr. 2. 20:35
 1/8 anonim ***** válasza:
Ne vegyél fel hitelt!
2018. ápr. 2. 21:15
 2/8 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Szerintetek akkor ez azt jelenti, hogy minden hónap 15-én van a fordulónap?"

Nem. Minden hónap elsején.

"Vagyis ha március elsejétől vásárolok egészen április 14-ig, akkor azt április 15-ig kell visszafizetnem? "

Nem. Amit március 1-31 között vásárolsz, azt kell április 15-ig visszafizetned. Amit április 1-április 30 között, azt május 15-ig.

A második értelmezésed szerint kétszer kéne visszafizetned egy április 2-i vásárlást.

2018. ápr. 2. 22:32
 3/8 anonim ***** válasza:

Az első kérdésed nem is tudom, honnan jött :)

A fordulónak valószínű 1.-je lesz, mert akkor készül a számlakivonat. Az 1.-jétől számított vásárlások már a következő hónapra mennek 15.-ig, az elseje előtti vásárlások pedig tárgyhó 15.-re.

példa:

vásárolsz valamit április 2.-án. Azt május 15.-ig kell visszafizetni.

példa 2:

vásárolsz valamit április 30.-án , azt pedig május 15.-ig.

de ha jó banknál vagy, akkor ezt még SMS-ben ki is küldik hogy pontosan mennyit kell fizetned és meddig :)

2018. ápr. 5. 20:05
 4/8 A kérdező kommentje:
Kuldtek rola sms-t; de en mihelyt megjott a fizum at is utaltam a penzt, ezert kerdeztem:)
2018. ápr. 5. 22:58
 5/8 A kérdező kommentje:
Es most volt az elso honapon ezert a kelletenel stresszesebb voltam :D
2018. ápr. 5. 22:58
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha egyből az sms utan elutalod, az a lehető legjobb :) arra figyelj még, hogy,pontosan annyit utalj , ne többet, mert a túlfizetés se jó.
2018. ápr. 6. 08:14
 7/8 A kérdező kommentje:
miért nem? én 1 ezressel többet utaltam, de utána a hitelkártya számlámon az egyenlegem is annyival több volt. A keretem uannyi marad.
2018. ápr. 7. 15:45
 8/8 anonim ***** válasza:
Egyszer és kis összegeknél még nem baj, de rendszeresen a túlfizetés szerződésszegő magatartásnak minősül. Ez esetben a bank küldhet felszólítást, ha azt sem tartod be, további következmény is lehet szerződés szegés miatt. (bank válogatja, hogy mi). Ez tényleg így van, bankban dolgozom. :) Amúgy a hitelkártya nagyon jó, ha azt pontosan használjuk, (kamatmentesen) én nagyon szeretem.
2018. ápr. 7. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!