Milyen fizetéssel milyen élet stílus kivetelezhető?
Pl.: X fizetéssel Y összeg félre tételével egy K nagyságú lakást lehet venni L helyen és W db Z értékű autót fenttartani stb...
Valami ilyesmire gondoltam. Még gimnazista vagyok és igazán nem tudom, hogy milyen fizetés milyen életszínvonalra elég.
Esetleg nektek milyen a fizetésetek vagy jövedelmetek és ezzel milyen életet éltek? És ezzel a fizetéssel hány év alatt jutottatok el oda ahol vagytok.
Pl.: Egy 400 nettó fizetéses pályakezdő nem vehet magának Porschet, de aki 20 éven át keresett annyit és sokat rakott félre és minden álma egy Porsche 911 akkor tálán megengedheti magának.
2# Nem fogsz minden hónapban ugyan annyit félre rakni. Változni fognak a költségeid meg az igényeid is, így nem lehet jól kiszámolni.
Ezért egyszerűbb olyanokat meghallgatni, akik már X idege Y összeget keresnek és ők most holtartanak az életben.
Az igazság az, hogy ahány ember annyiféle életstílus.
Értem ezalatt az igényeket, mindent ez határoz meg.
Van, akinek havonta a kaja költsége 20-30e Ft, másnak meg 50-60 is alig-alig elég.
Ugye nem mindegy, hogy mit eszel meg és mennyit.
Lehet éttermezni is, marhát-csirkét enni, vagy tengeri herkentyűket. :) Ezeknek mindnek ára van, ha nem kenyérrel és körettel akarsz jól lakni és nagy étvágyad van.
Újabb ilyen személyfüggő dolog, hogy mennyire vagy igényes saját magadra.
Minden xy krém, mennyire márkás parfüm? Lehet Roja valamelyik verziója de olcsó avonos is.
Drága márkás ruhák vagy hétköznapiak..
Következő ilyen súlyos dolog az elbérlet.
Lehet egy kis garzonban élni vagy igazi luxus lakásban.
Itt sem mindegy, hogy havi 60-70 vagy 200-300, luxus meg még efölött indul.
Ezeket meg nem tudjuk rólad, hogy milyen igényeid vannak így azt sem tudjuk, hogy mire elég neked a havi kezdő 400e Ft-
Azért tegyük hozzá, hogy eléggé nagy számot írtál.
400-as nettó pályakezdőként eléggé nagy szám.
IT szektorban kapod meg max.
Én egy 400-as nettóból kb. havi 200-at tudnék félretenni, a mostani életszínvonalam mellett.
(Kezdőként kapok nettó 260-at, de ebből 60-at félre tudok rakni.)
Amúgy a Porsche 911 sem mond sokat magában. :)
Van 16-18 éves Porsche 911-es is 6-7 millióért.
Amit nettó 400-as fizu mellett simán kilízingelsz, nevetve.
Na de egy szinte új 911-es már 50-60 milliónál van, az már húzósabb.
De az sem durva, ha a fizetésed mellett megengedheted.
Utolsóhoz egy gondolat.
Valószínűleg ő sem tenné félre a növekedés teljes összegét, mert ahogy több a pénz, több a lehetőség, úgy többet is költ az ember (csak alap dolgora gondolj, jobb minőségű kaja, jobb minőségű, márkás és több ruha, drágább szórakozási lehetőségek stb stb)
Igen, pont ezért kérdezem, hogy ti mennyit kerestek, mi van a tulajdonotokban, milyen fizetést vártok a jövőben, mit akarotok venni, mennyit tudtok félre rakni stb...
Pont a kiszámolhatatlansága miatt kérdezem mindenkinek az egyedi helyzetét :D és ebből lehet következtetést levonni, hogy kinek milyen anyagi helyzetben milyen elvárásai vannak és milyen szinten áll az életben.
Amúgy az IT szektoban gondoltam a nettó 400 kezdő fizetést, de az még ott is sok java fejlesztőként viszont ha mondjuk 10 évet nézel és az első évben 300 és a 10 évben mondjuk 800 ezer akkor még magasabbra jön ki az átlag.
Autót meg lakást sem egyszerre veszel az legelső havi fizetésed után. Lehet tudnád a havi részletet fizetni a 20 évre felvett lakás hitelnek és az 5éves kocsi hitelnek már az elején, de az emberek nem így működnek... ezért tettem fel a kérdést.
Nettó 132e-et kapok, 100e-et teszek félre.
Ehhez viszont hozzájárul, hogy kertészkedek (2017-ben 651kg burgonya termett az átlagos 250kg helyett), állatokat tartok (14tojó és évi 80broiler), saját szennyvízkezelőm és esővízgyűjtőm van, vezetékes vizet ívásra, főzésre és mosogatásra használom.
Saját ház, tehát albérletre nem költök, TV-ét nem nézek, előfizetésem sincsen értelemszerűen, netem 3500Ft/hó, víz 2017-ben 3207Ft, áram 7862Ft/hó (sokat netezek), kukát 2017-ben 2 alkalommal tettem ki, komposztálok és szelektív gyűjtőbe viszem amit lehet (készenléti díj 470Ft/hó + 576Ft/ürítés), telefonálni nem szoktam (csak internetről), viszont elérhető vagyok, egyházadó évi 17 000Ft.
Fűtés vegyes tüzelésűvel, gyújtós terem dögivel, a szomszédok is ide hordják, van 1 kis erdősávom a nyesedéke és a kitermelés elég az éves fűtésemre, a szennyvízkezelőm végén egy nyárfás szikkasztó is hozzájárul a fűtőanyag megtermeléséhez.
Borotvahab, arcszesz, stb. karácsonyi ajándékból még a 2016-os sem fogyott el.
Nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom, furcsállnak is érte elég sokan :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!