Lehetséges meggazdagodni tisztességesen?
Utolsó ilyen alapon szinte senki sem gazdag. Nekem a 30 milliós kocsi tűnik elérhetetlen álomnak, másnak pedig a magán repülő stb stb
Mindig kompromisszumot kell kötni.
Ott van a hajléktalanból lottó nyertes Andraschek pár. 5 év alatt eltapsoltak 600 milliót, pedig ugye megegyezhetünk abban, hogy akinek ma Magyarországon 600 millió vagyona van az gazdag.
Nekik is be kellett volna osztani, kompromisszumot kötni. Ehelyett úgy voltak vele mint te lennél. Látjuk az eredményét...
12/12
Kíváncsi lennék, miből szerezte a vagyonát a delikvens.:D
Szokták mondani, hogy mindenki a maga szintjén nyomorog. Van, aki egy 8 szobás családi házban nyomorog, mert hogy ugyan két kocsija is van a családnak, de mindegyik csak egy Audi A8-as és nem egy Lamborghini és egy Ferrari.
Nem az a gazdag, aki meg tudja venni minden nap a Starbucks-ban a kávét. Az a gazdag, aki ha a Starbucks-ban akar kávét venni, akkor nem kell elgondolkodnia, hogy mennyi pénz van a számláján, pénztárcájában. Nyilván az is gazdag, akinek naponta van erre igénye és ezt naponta ki is tudja elégíteni, de az is ugyanolyan gazdagnak érzi magát, akinek erre évente kétszer van igénye, és évente kétszer nem is okoz neki problémát ez a költség.
Nyilván nem engedhetem meg magamnak, hogy minden nap egy Michelin-csillagos étteremben ebédeljek és vacsorázzak. De alapvetően nem azért nem teszem meg ezt, mert nincs rá pénzem, hanem mert igényem nincs rá, akkor sem tenném meg, ha dollármilliárdok lennének a számlámon.
Vagy jó példa, hogy álltam a tévé kérdéséhez. Volt idő, mikor elég keveset kerestem. Úgy objektíve is, de főleg az életszínvonalamhoz képest kerestem keveset, és szépen össze is szedtem pár százezer forintos adósságot. A régi – még katódsugárcsöves –
tévém elromlott, és nem volt pénzem, hogy újat vegyek. De egyébként különösebben nem is hiányzott. Később, mikor már egész elfogadható fizetésem lett és a kiadásaimat is sikerült csökkentenem, sikerült arra pénzt szánnom, hogy vegyek egy nagyon buta, 22"-os LCD tévét. (Orion márkájú, szóval tényleg nem a legminőségibb darab volt.) Évekig ezt használtam, kompromisszumos megoldásként egészen megfelelt. Mikor a fizetésem elérte a több, mint jó szintet, akkor kimaxoltam az ezirányú igényeimet. Mivel a 22"-os tévével voltak már valódi problémák, így lecseréltem és vettem egy 42"-os FullHD tévét. Nyilván lehetne hova fokozni ezt, vehetnék még nagyobb tévét, egy 4K-sat, OLED kijelzővel jópárszázezerért. Egy fogyasztói társadalomban az ember érzi is, hogy van benne egy kis késztetés, hogy megvegye, hogy vágyjon erre. De ha racionálisan belegondolok, az valódi értéket nem adna hozzá a filmekhez, az élményhez, szóval teljesen felesleges. Ezen belátás mentén lehet, hogy még akkor sem vennék egy 4K-s, OLED tévét, ha történetesen a számlámon ott figyelnének azok a dollármilliárdok.
Vagy sok ember van, aki panaszkodik, hogy mennyire alacsonyak a bérek, de azért ott a zsebében a hitelre vett iPhone 8-as, vagy egy Samsung S8-as. Pedig amire a telefont használja, arra bőven elég lenne vagy egy másodvonalbeli telefon, vagy egy két generációval régebbi telefon, mondjuk egy Samsung A5-ös, vagy egy Samsung S6-os.
Ezért lényeges, hogy az ember hogyan határozza meg a saját !valódi! igényeit, hogy ne szaladjon el a fizetése növekedésével a kiadások növekedése, ne akarjon olyan dolgot, amire jól belegondolva tulajdonképpen különösebb szüksége nincs, vagy ha van is rá valamilyen vágyása, jól belegondolva belássa, hogy attól nem lesz se boldogabb, se szebb, se okosabb.
Ha valaki belátja, hogy ez kellő gazdagság, akkor azt kell mondanom, ezt némi szerencsével, meg szorgalommal, önképzéssel, jól végzett munkával, jó szakma és munkahely választással akár alkalmazottként is el lehet érni. Persze sok szakmában inkább vállalkozással lehet ezt elérni, de alkalmazottként sem lehetetlen. (És igen, itt, Magyarországon.)
Utolsó egyetértek, én is, mi is így voltunk vele a párommal hogy Budapesten minek autó, felesleges pénzkidobás. Vidékre mentünk béreltünk: fajtától függően 6-10e Ft egy egész hétvégére nem sok pénz érte. És nekünk csak néhány havonta kellett.
Még egy gyerekkel is elvagyunk most autó nélkül. De lassan jön a második baba és egyre inkább úgy látom lassan kelleni fog egy autó. Nem mondom, hogy nélkülözhetetlen az autó, de ha belefér a költségvetésbe akkor veszünk majd mert két gyerek mellett sokat segítene.
15-ös, köszönöm, hogy ezt leírtad - gyakorlatilag ugyanazt írtad, mint én az 5-ös hozzászólásomban, csak sokkal bővebben, részletesebben, pontosan kifejtve.
Pontosan erre gondoltam én is, csak nem volt időm kifejteni :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!