Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek sem lehet megélni...

Szerintetek sem lehet megélni normálisan Magyarországon 2 embernek nettó 400-500 ezer forintos fizetésből?

Figyelt kérdés
Egyik kérdésnél, egy válaszoló azt írta hogy manapság nettó 400-500 ezer forint arra elég hogy minden luxusról lemondva elvegetáljon egy pár... Szerintem ez még a budapesti albérletárakkal számolva is erős túlzás.
2018. febr. 15. 13:05
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Mi egyébként a párommal ketten keresünk nettó 450 ezret, igaz Szegeden élünk nem Pesten, de azt kell mondjam h néha már "felső középosztálbelinek" érezzük magunkat. A lakás nem saját hanem albérlet, havi 80 ezer + rezsi. Jó környéken lévő 2008as lakás, 1,5 szobával. Nem gettó egyáltalán.

Rezsi 25 ezer átlagban.

Kaja 80 ezer kettőnknek, úgy hogy spec. étrenden vagyunk.

20 ezer a hobbi kettőnknek.

Egy autónk van, havi 35 a fenntartása nagyjából, de a páromnak van bérlete is havi 7 ezerért.

Havi 150et-180at fixen félreteszünk.

Szórakozásra, ruhára, egyéb dolgokra marad havi 50 ezer. Járunk étterembe, moziba, szìnházba. Nyaralni és síelni is szoktunk például. Szerintem a lakosság nagyrésze ennél jóval kevesebből él. Szóval én furának tartom hogy havi félmillió épp hogy csak elég a megélhetésre, de nyìlván tényleg számít h Pest, vidéki város vagy faluról van szó.

2018. febr. 15. 20:10
 12/19 anonim ***** válasza:
45%

Meg lehet ebből élni bőven, de nem nagy lábon. Amiket írsz, hogy 25 ezer rezsi és ezen kívül kb alig van kiadásotok, egy elég szerény, visszafogott életvitelre engednek következtetni. Nyaralni pl ha elmennétek valami normális szállodába egy mediterrán szigetre 1 hétre, az kettőtöknek bőven benne lenne 500 ezerben, főleg ha még költekeztek is, kajáltok, programokra fizettek be, autót béreltek, stb. Ennek a költsége havi szintre lebontva önmagában közel 50 ezer forint. És még csak 1 hétről van szó, emellé még kisebb utazásokra, repülős városlátogatásokra, wellness hétvégékre, síelésre is könnyedén el lehet költeni éves szinten párszázezret két fő esetén. És ez még nem luxus, mert nem Hawaii vagy Karib-tenger, hanem csak Európa. Autóra ha 37 ezer a havi kiadás, az szintén elég szerény, sokaknak csak üzemanyagra ennek duplája megy el és ebben nincsenek benne az éves szervizköltségek, adók, biztosítások. Rezsire 25 ezer nagyon kevés, egyeseknek csak a fűtése ennyi. Nekünk 47 m2-es lakásra kb 40 ezer a rezsi pedig fűtésre alig fizetünk. Ott vannak még a TV, telefon, internet, mobil számlák, ezekre is bőven elmehet 20-25 ezer. A 80 ezer kajára az kb reális, normális minőségű étkezést sejtet, de ebbe már éttermek vagy gyakori kajarendelések nem nagyon férnek bele, hanem otthon főztök magatokra. Hol marad még a ruházkodás? Ha normális, márkás ruhákat vesztek, arra is jópár tízezer elmegy havonta fejenként (csak egy átlagos ing már önmagában 10 ezer, egy nadrág 20, egy cipő 30, stb). Kozmetikumok, illatszerek? Körmös, fodrász, kozmetikus, konditerem, sport (sporthoz szükséges edzőcuccok, sportcipők, táplálékkiegészítők, vitaminok, stb)? Színház, mozi, szórakozás? Ezekre összesen szántok kettőtöknek 50 ezret? Még fejenként is nagyon karcsú.

Szóval igen, meg tud élni 500 ezerből egy pár, de a minőségi élethez már elég kevéske ez az összeg. Persze ez megint igényfüggő, de alapvetően amiket felsoroltam, részei egy normális, polgári életvitelnek és nem kellene, hogy a luxus kategóriájába essenek.

2018. febr. 15. 22:39
 13/19 anonim ***** válasza:

Szerintem ez a kérdés baromira egyénfüggő. Én amikor Budapestre kerültem, egyedül megéltem 150 ezerből egy szobában, mással bérelve a lakást és egy lakástakarékom is volt. Nem mondom, hogy hatalmas megtakarításaim voltak és nem okozott fejtörést, ha mondjuk beteg lettem, de megéltem. Ma, hogy a párommal a kettőnk bevétele meghaladja a 600 ezret és jelentős éves prémiumunk is van, már elképzelni sem tudom, hogy akkor ebből a pénzből hogyan tudtam kihozni a dolgokat és ez szerintem egy természetes folyamat. Ahogy az ember pénztárcája bővül, úgy az igényei is változnak.

Én nem felejtettem el honnan jöttem. A szüleim spórolósok voltak és erre is neveltek, illetve egy-két éve még én is megfontoltam mire költök és mire nem. Ennek köszönhetően még most is átgondolom, hogy belefér-e egy nyaralás, egy wellness hétvége, vagy valami nem hétköznapi cucc. Sőt. Bevásárlásnál is megnézem az árakat és igyekszek jó ár-érték arányú termékeket venni.

Ha ez nem így lenne, akkor a világ összes pénze sem lenne elég és nem tudnánk 200-250 ezret havonta lazán, hiányérzet nélkül eltenni ketten megtakarításként. (Ha még egy kicsit tudatosabbak lennénk, ennél többet is félre tudnánk tenni, de nem akarunk.)

Aki más közegben nőtt fel, más igényekkel, vagy ekkora mennyiségű pénz láttán azt gondolja szórhatja, hisz van elég, jut mindenre, az téved.

Azt gondolom nekünk bőven elegendő ennyi pénz megélni havonta és ha akarnánk luxusnyaralni is mehetnénk, de sajnos ez még nem az a kategória, ahol ne más kárára menne mindez (hitel előtörlesztés, esküvő szervezés, új bútor, klíma szerelés, stb.)

2018. febr. 16. 10:32
 14/19 anonim ***** válasza:

Nekünk tavaly havi átlag 400e Ft volt, idén várhatóan 500e Ft lesz, ebben már bónusz, gyed, csp, adókedvezmény, szóval mindenestül. Gyerekünk is van, idén fog születni a második.

Szerintem meg lehet élni. Bár kocsink az nincs például.

2018. febr. 16. 18:03
 15/19 A kérdező kommentje:

A 25 ezres rezsibe a tv, net nincs benne.

Úgy ennyi a rezsi hogy A energiaosztályú a lakás, körbe vagyunk fűtve, LED izzók stb... Közösköltség alacsony.

Mint írtam havi 150-180-at félre tudunk tenni, ez havi 2-2,3 millió hozamokkal együtt. Ebből futja évi 500 ezres nyaralásra. Ruhát sem veszünk minden hónapban, hanem évente 3x-4x többet, ez 1 hóra lebontva megint nem sok. Tehát én minden kiadásunkat átlagoltam

2018. febr. 17. 09:52
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Eszméletlen itt néhány válasz. Akik sszerint ebből necces megélni, az mit mond annak a sok embernek aki ennek a töredékéből él?? Vagy csak trollkodnak itt egyesek. Mit lehet havi szinten 300 ezret elzabálni? Az a feltételezett eddző egy 200 kilos hústorony? Jó, de az azért megvan hogy átlag embernek nincs igénye ilyen mennyiségű kaja bevitelre? Vicc az egész. Zöldség-gyümölcs vitamin fogyasztásról is úgy írnak itt egyesek mintha a felső 10 ezer kiváltsága lenne. Mi is 500ból élünk ketten, de nincs olyan nap hogy ne lenne gyülölcs meg zöldség itthon mert nekünk alap hogy ezeket fogyasszuk, főleg így télen. Kaja: mi magunknak főzünk ált. 2 naponta nem műanyag szarokat eszünk, hanem amit mi veszünk meg magunknak, és mi készítjük el változatos egészséges egyszerűen elkészíthető formában. Csak ésszel kell hozzá vásárolni, és tadaaaam nem kell 200 a kajára/fő. Wellness...aki ezen rugózik szerintem életében nem járt még ilyen helyen mert egyáltalán nem megfizethetetlen nagy kunszt ez már manapság. Mi is szoktunk menni 4* os helyekre, és ha szét nézek a vendégek közöt teljesen igényes átlagos emberek vannak ott, nem a szuper sznobok milliós fizuval. Nyaralás: az sem mindenkinek a mediterrán szigeteket jelenti ahonnan lehet menőzni a facsén. Európán belül is van egy csomó klasz hely, ahova nem egy vagyon eljutni, és szép is.

Csak egyszerűen vannak emberek (lsd itt a panal tecskó mániás utáló hülyéket), akikek csak az az élet számít minőséginek ahol el lehet kajálni 200 ezer/főt valami flancos étterembe minden nap, a legújabb BMW van a segge alatt, csak újépítésű lakásban hajlandó élni, nyaralás meg csak Dubai jöhet szóba sok millióért vagy minimum Amerika....na így tényleg kevés az a 500as összbevétel, de hála az égnek nem mindenki sznob. Ahogy itt előttem többen leírták a pénzzel tudni kell bánni is, mert aki nem tud annak a világ összes pénze is kevés lenne, mert nincs olyan amit ne tudna elb.szi valamire. És minnél több van neki annál többet akar.

Ja ez a gyúrás mánia meg a másik kedvencem. Nem mindnenkinek az jelenti ám a sportolást hogy kivág havi szinten súlyos tízezreket, mert neki kéremszépen edző kell, meg a legdrágább kondibérlet a legmenőbb gymben...Futásról, otthoni eddzésről gondolom még nem hallotál :) Ja de tudom az nem menő, nem lehet vele úgy csajozni mint mikor a havi 300at elkajáló eddző mellett feszítesz...édes Istenem. Kár hogy ennek mondjuk a fele sem igaz :)

2018. febr. 17. 11:51
 17/19 anonim ***** válasza:

"ez havi 2-2,3 millió hozamokkal együtt. Ebből futja évi 500 ezres nyaralásra."

Van itt egy kis félreértés akkor. Ugyanis amit éven belül rögtön el is költesz az nem megtakarítás, legalábbis én nem hívnám annak. Ez olyasmi minthogy lisztet se veszek havonta. Félévente mondjuk 10 kg egyben, de ettől még a maradék 5 hónapban az el nem költött liszt árát nem hívom megtakarításnak. A nyaralás ugyanez. De tudom ki így, ki úgy, csak félreértés van belőle.

Ez a rezsi amúgy szuper, irigykedem kicsit, azt is mondhatnám így könnyű spórolni. :) Nekünk csak a gáz és villany volt legutóbb 85E. Víz, csatorna, kuka, internet és máris egy 100-as elment. Persze ez csak télen ilyen sok, nyáron 30 körül megvan.

De 400-500-bol simán kijövünk mi is, gyerekkel együtt.

2018. febr. 17. 12:43
 18/19 anonim ***** válasza:

Amióta Dubaiba repül fapados, ahhoz sem kellenek milliók ám. Ilyen fizetésből simán ki lehet spórolni.

Én ugyanúgy gondolkodom, mint a kérdező. A havi 200 ezer forint, amit félretudunk tenni, az megtakarításba megy, illetve megtakarítási számlára. Az, hogy nyilvánvalóan ebből költünk, ha kell valami nagyobb dologra (bútor, nyaralás, stb.), természetes. Nem azért van, hogy üljünk rajta és soha ne érjünk hozzá, arra viszont ügyelünk, hogy legalább 1-2 havi fizetésünk minden esetben megmaradjon, hogy baj esetén legyen mihez nyúlnunk. Nyilván minél kevesebbszer nyúlunk hozzá, annál több lesz, de ez most nehezen kivitelezhető, mivel nemrég költöztünk. Költeni kell erre-arra. Ez viszont nem hétköznapi helyzet, értem azt, attól hogy most pár hónapig a költségek miatt nem tudunk annyit félretenni, amennyit szoktunk, ha ez lemegy, ugyanúgy menni fog. Vagyis a kérdésre a válasz, hogy de, simán meg lehet élni ennyiből, de azért nem végtelen pénztárca ez a keret, ez tény.

2018. febr. 17. 14:43
 19/19 anonim ***** válasza:

Én örülnék, ha ennyit keresnénk..

De így is örülök annak, ami van.

Aki fitymállja ezt az összeget, az valami politikus ivadék, vagy politikusi ambíciói vannak. Esetleg IT.

Normális, becsületes átlagember ezeken kívül nem hiszem, hogy ennél többet keresne.

2020. okt. 24. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!