Mennyit számít a Papír? Van egyáltalán értelme az egésznek?
Jelenleg Gépgyártástechnológiai Technikusnak tanulok, végzős vagyok. Eddig ugyebár van egy érettségim és egy Gépipari Minőségellenőr OKJ-s tanúsítványom. Idén vagyok másodéves és párhuzamosan teszem le ezen szakmával együtt a CNC Gépkezelői Tanúsítványt.
A sikeres Technikusi vizsga letétele után van lehetőség maradnom +1 évre ahol CNC gépkezelői Kemény fedeles OKJ-s papírt szerezhetek.
A kérdésem a következő...!
Érdemes maradni plusz egy évre? Vagy teljes mértékben elég a tanúsítvány? A tanáraim egy része szerint sokan megmaradtak a Tanúsítványnál s mégis találtak jól fizető állást(Bács-Kiskun megye).A másik fele szerint meg érdemes elvégezni.
Számomra viszont már NAGYON fontos lenne az anyagi függetlenség.
Ki mit javasol? Vagy végezzem el egy másik suliban esti tagozaton? A későbbiekben ennek lehet hátulütője? Többet ér a papír, mint +1 év gyakorlat?
A megye egyik legjobb hírűbb sulijába járok jelenleg. Viszont sajnos itt, csak nappali tagozatos oktatás van.
Tapasztalat?
Többet ér a papír, mint +1 év gyakorlat?
A gépgyártástechnológusival nyugodtan elhelyezkedsz a gyártás legkülönbözőbb területein,ezzel kihelyettesítve a cnc gépkezelőit ha cnc-ben szeretnél megmaradni. Nem egy kollegát ismerek aki ezzel a végzettséggel dolgozik a jelenlegi munkakörében. Ezzel a papírral ismerek:
- cad cam technológust
- cnc esztergályost/maróst/huzalszikrást/tömbszikrást
Saját véleményem szerint jobban jársz,ha elkezdesz pályakezdőként szakmában elhelyezkedni,nem fog többet érni. Az a tömör,munkával töltött idő jobban megtanít a szakmára mint az iskolai év/gyakorlat. Tapasztalat. :) 2-3 hónap szakmában eltöltött munka után ha iskola társakkal beszéltem ,azt se tudták miről van szó. ( iskola mellett dolgoztam egy cégnél)
Teljesen pályakezdőként fognak kezelni. Senki nem kezd kivételesen jó fizetéssel ebben a szakmában,mert ehhez nagyon kevés az iskolai tudás. Majd meglátod,hogy már annak többet tudnak ajánlani aki dolgozott 2-3 hónapot egy gépen,mert már tud valamit nagyjából. Sokan akarnak ebben a szakmában dolgozni,de azért jó belegondolni abba is,hogy milyen károkat lehet okozni egyetlen szám elírásával,amikor programot írsz. Rosszul fogod be a darabot,nem megfelelő technológia.
A fizetés pedig szépen haladni fog,elsőnek 3 műszakban dolgoztam egy nagy cégnél (gépbeállító) kb nettó 130-ért. Majd átmentem egy másik munkahelyre ,2 műszak nettó 150,ugyanúgy gépbeállító. Most pedig 1 műszakos munkarend,kis cég ugyanúgy de fix nettó 200.
Hajdú bihar megye- mert dunántúlón azért szipolyoznának minket innen oda,legutóbbi 2-3 hirdetés marós állásban nettó 1600-1800. 1-2 műszak. Egyedül ami még itt tart,az a párom,ha hajlandó lenne elutazni akkor már nem lennénk itt.
Sok sikert!
Ha bármi segítség kellene,írj és megpróbálok segíteni.
CNC Marós
Nincs kizárva! :) A későbbiekben tervbe van véve. Csak elsőként szeretnék elhelyezkedni! Aztán párommal összeköltözni egy közös lakásba.
Az adott felállással körülbelül(tudom ezt így nem lehet előre megmondani) a jelenlegi munkaerő piacon 4 év gyakorlattal + gépészmérnöki végzettséggel milyen fizetési határral kezdhetnék?
Budapesten gépész ismerőseim Msc-s papírral fél-egy év gyakornoki tapasztalattal 250-300 nettóért helyezkedtek el nyelvtudástól és poziciótól függően. Vidéken ennél kevesebb. (Jó mondjuk Győr és hasonló ipari városokba nem sokkal).
Szerintem 4-5 év tapasztalattal elég szép bért ki lehet már alkudni ha tényleg jó vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!