Hogyan legyek PLC programozó, ha mindenhová szakmai tapasztalatot kérnek?
Ha a jövőben ebben a munkakörben szeretnék dolgozni, akkor hogyan találjak állást ? Beírtam hogy plc programozó, állítólag nagy hiány van belőle, sokat is lehet vele keresni de több tucatnyi hirdetés közül egy az az egy olyan állást találtam ahova ne kérnének tapasztalatot.
Gondolom most az a válasz fog jönni, hogy egyetem alatt vállalj gyakornoki munkát. És ha a környéken ahol lakom kb nincs ilyennel foglalkozó ceg ? Nem Budapesti vagyok. Alapból nem tudom hogy egyetem mellett mennyire menne, mivel mint tudjuk az angol is elengedhetetlen de mivel németes voltam így majd szinte nulláról tanár nélkül kell fejlesszem magam.
Pesten van minden,itt központosul minden.
Cégek ide jönnek.
Esetleg még Gyõr az Audi végett de ki is fújt.
Nézz jobban körül:
Győr: Audi és beszállítói
Komárom: Suzuki és beszállítói
Szentgotthárd: Opel
Kecskemét: Daimler és beszállítói
Mór/Pusztavám: autóipar
Tatabánya/Környe/Tata: autó-, repülőgép-, és egészségügyi ipar
Veszprém: elektronika, autóipar
Székesfehérvár: autóipar, elektronika, aluminíumkohászat
Stb...
13-as válasz nagyon jó.
Némettudásod nagy előny lehet. Sok német mérnöki cég létezik, sok helyen jól jöhet. Persze az angol is fontos.
Tapasztalatpótlásnak amit én ajánlanék: C programozási nyelven írnék egy-két olyan programot aminek semmi köze PLC-hez, de be tudnám mutatni állásinterjún, hogy én ilyet is tudok. Ha a sulidban van szakkollégium vagy valamilyen szakmai kör, az ottani tapasztalatod is aranyat érhet pályakezdőként.
Illetve én az álláshirdetéseknél nem törődnék azzal, hogy odaírják, hogy 1-2 év tapasztalatot elvárnak. Ők sem gondolják mindig komolyan. Munkaerőhiány van, ha jó vagy állásinterjún, főleg szakmai résznél, akkor nem ezen az 1-2 éven fog múlni.
Sok sikert!
Az a kérdésem, milyen PLC típusra akarsz ráállni?
Ha németet preferálod, akkor a Siemens Step7 és a TIA portál amire rá kéne hasalnod. A nagy cégek a Simatic rendszert preferálják, után a jön az Omron, mert olcsó, és nagyon felhasználó barát, aztán még a Schneider vagy a Melsec rendszerek amik labdába rúgnak. A többi inkább kitölrésre, kisebb projektekre használatosak.
Tapasztalatszerző helyek, ahol gyakornokként 1-2 évet ki tudsz húzni (Pár le van írva, én csak kiegészítem a szervizes tapasztalataimmal):
Nyugati országrész:
-Szombathely: LUK Savaria; Delphi; TDK-EPCOS
-Bük: Nestlé
Oroszlány: Gorgwarner; Wescast
Pécs: Hauni
Sárvár: Flex, de érdemes megnézni Zalaegerszeget is
Alföld: Kecskemét: A Merci mellett a Knorr-Bremse is szóba jöhet
Dunaharaszti Coca cola,
Bugyi: OBO Bettermann
Hatvan: Bosh, de érdemes az Egert és Miskolcot is megkérdezni.
Nyíregyháza: Lego,
Debrecent nem tudom írták-e, ha nem, akkor az NI és a Teva.
Egerben a Bosh mellett a ZF ami szóba jöhet.
Ezeknél a cégeknél elég sok Simatic van, ha valamelyikhez be tudsz kerülni gyakornoknak a karbantartásra, ott tudsz majd tanulni.
Amúgy az automatizálási tanszékeken elég kevés gyakorlatot kapsz, inkább elméletből leszel felkészítve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!