Milyen kedvezmény jár utánam a munkáltatónak?
Diplomám van és fél év múlva leszek 25 éves. Én a neten amiket olvastam, az alapján úgy értelmeztem, hogy 25 éves koromig pályakezdőnek minősülök (diploma miatt 30. életévemig, de azért nem jár kedvezmény).
Most voltam egy állásinterjún, nem a diplomámnak megfelelő munka, mondták, hogy utána néznek, hogy ha most levelezőn tanulok, akkor jár-e nekik vmi támogatás. És visszahívtak, hogy felvennének, menjek be megbeszélésre, viszont lakcímnek be kell jelentenem azt a várost, ahol dolgoznék (mert a lakhelyem másik városban van).
Félek, hogy kiderül, hogy még sem jár utánam semmi és visszamondják a munkát, de direkt mondtam nekik, hogy nézzenek utána, mert szerintem nem jár semmi, de mégis visszahívtak.
Szochó kedvezményt lehet igénybevenni. Ezt is csak akkor,
ha az említett paraméterek mellett nincs meg a 180 napos
munkaviszonyod (összesítve, életedben, mindenféle beje-
lentett munka beleszámít!, erről igazolást ad ki a NAV)
A kedvezmény pontosan annyi, hogy a minimálbér után a
szochót nem kell befizetni, ha minimálbér felett kere-
sel, akkor a minimálbér feletti részt adóztatják. Ez
megy még a 1,5%-ra pluszba. A minimálbérnél természete-
sen a minimálbért nézik, nem a garantált bérminimumom.
Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak cca 36340 ft-al
kevesebb adót kell fizetni utánad. A járulékaidat ugya-
núgy ki kell fizetnie, viszont az alkalmazásod után fi-
zetendő adót ennyivel tudja csökkenteni.
Albérletes vagy, akkor is kell nekik bejárási támogatást adniuk a lakhelyedhez, ami ezek szerint mégis egy másik város.
Engem mikor felvettek, szerződés aláírás után jött a HR-es p., hogy most van egy támogatás pályakezdőknek, erre fogták és összetépték a papírjaimat. 3 napig futkorásztam az igazolásokért, hogy jogosult vagyok és is, így ismét elém tolták és aláírtuk az új szerződést, 10 hónapig 100%-os bértámogatás, további foglalkoztatási kötelezettség nélkül és csak a bérjárulékokat kellett fizetniük.
Nah szerintetek mennyi ideig tartott ez a munkahely??? Kerek 10 hónap, majd felvették a következő jogosultat.
Látom le kellett húzni az első választ. Pedig az a helyes,
mivel az jár. A többi, pl a 10 hónapi bértámogatás, az
csak egy lehetőség, amit az önkormányzatoknál lehet igény-
be venni. És azt is csak addig, amíg a keret futja :)
Volt, hogy a cégnél pár hónappal később vettek fel új
munkaerőt, mert akkor töltötték fel a támogatási keretet.
#2: 25 éves korig. Azaz ha december 1 leszel 25 és
nov 30-án vesznek fel, akkor is jár 1 évig a kb 35000 ft
támogatás havonta a munkáltatónak, majd még 1 évig ennek
a fele.
Itt egy összefoglaló, itt szépen leírják. Tévedtem, csak
100e-ig lehet adómentességgel élni pályakezdők esetén.
Az a 3 hónap pedig nem éri el a 180 napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!