Melyik képzésre menjek Villanyszerelői vagy Erősáramú elektrotechnikusi?
Annyit tudok, hogy a sulit amit kinéztem, ott a villanyszerelő képzés 1 hét suli, és 1 hét gyakszi egy cégnél, az elektrotechnikusin viszont, csak nyári gyakszi van, szóval a villanyszerelő gyakorlatiasabb tudást ad, és elméletileg képzés után tudnék dolgozni, ha felvesznek .
A technikusin viszont több elméletet tudok megszerezni, és kapok hozzá felvételi pontot is, ha levizsgáztam, és gondolkodtam azon is,hogy tovább tanulnék, de inkább munka van nálam előtérben, hogy legyen minimum 2-3 éves tapasztalatom. Majd utána megláttom, hogy akarok-e még tovább tanulni.
Leginkább iparban akarok elhelyezkedni, ahol lehet villanyszekrényeket gyártani, gyártósorokat, robotokat összeszerelni, telepíteni, meg érzékelőket elhelyezni. De leginkább a villanyszekrény építés érdekelnek.
Tudom, hogy nincs ilyen, hogy villanyszekrény gyártó okj-és képzés, de mégis melyik képzés ad használható tudást erre vonatkozóan ?
Ja, és melyikkel lehet többet keresni ?
Igazság szerint, nem nagyon tudtam még eddig dönteni, remélem, tudtok segíteni a választásban.
Ez alapján, a "szakképesítéssel rendelkező ismeretei" gyak. semmivel nem többek, mint egy villanyszerelőnek. Az más kérdés, hogy az oktatás minősége, lehet jobb, szintje lehet magasabb, mint egy villanyszerelőinek, fogalmam sincs...
Talán egyedül a rajzkészítő program használata az egyedül, amit nem tanítanak meg egy szakmunkás villanyszerelőnek. Velem szakközép iskolában ismertették meg, én egyszerűnek találtam, legalábbis azt a részét. Bár biztos ezt is iskola válogatja.
Ha valóban az a cél, hogy minél hamarabb keresőképes legyél én inkább a villanyszerelőit ajánlom. Azon túl, hogy valóban minden második héten gyakorlati helyen vagy, tudtommal most is úgy van, hogy nyáron is melózni kell. 19 nap szabadságod van 1 évben (tudtommal), ezt bármikor felhasználhatod. Év közben is azokon a heteken, amikor gyakorlaton vagy avagy "nyári szünetként" ami gyakorlatilag nincs, szabadság van, ha ekkor veszed ki ezt a 19 napot, akkor kvázi van nyári szüneted.
Mindegyik ad használható tudást arra a területre, ahol elszeretnél helyezkedni, ugyanakkor, ha sikeresen találsz egy v.szekrény gyártásával foglalkozó céget aki szívesen szolgáltatná neked a gyakorlati helyet akkor sokkal több ismeretet szerezhetsz ezen a területen, mintha csak nyári gyakorlati helyként választanál 1 ilyen céget. Viszont ezt neked kell elintézni, az iskolában nem úgy működik a dolog, hogy te elmondod, hogy milyen jellegű céghez szeretnél kerülni és Ők majd keresnek egyet és intéznek ott egy helyet számodra.
Amit tudok tanácsolni, ha úgy érzed a gyak. helyen, hogy nem fordítanak rád kellő figyelmet, értsd nem adnak munkát vagy nem foglalkozik valaki veled, akitől kérdezhetsz, aki elmagyarázza mit miért és hogyan, azonnal keress másik céget s ha megvan igazolj át oda.
A villanyszerelésnek egyébként ez a mondjuk úgy kevésbé megterhelő területe, de itt is számolj azzal, hogy sok cég vállalja az összerakáson, behuzalozáson túl, a szekrények bekötését is, így ugyan nem feltétlen, de előfordulhat, hogy ezt helyszínen nektek kell bekötni is, helyszín meg lehet vidéktől kezdve külföldig bármi... Tehát ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez a terület sem feltétlen olyan, ami semmi másról nem szól, mint reggel be a műhelybe s még a szél sem fújja meg egy kicsit az arcodat.
Ez egy jó sorrend szerintem, amire te gondolsz, munka mellett is lehet bővíteni a tudásod, ha kitartó vagy, ugyanakkor véleményem szerint nem szabad ezt túl sokáig pihentetni.
Ha egy kicsit mellékvágányra futhatok a témában...
Jó egyébként ezt olvasni, hogy valakiben van lelkesedés, ahol én tanultam villanyszerelőnek, ott az osztálytársaim 90%-a azért volt villanyszerelő szakon mert ez jutott, mert máshová nem vették volna föl, más szakirányba biztos, de elképzelése sem volt, hogy mit akar megtanulni. Később pedig leginkább szabadulni akart az oktatásból, ez volt az általános cél.
Ennek viszont nem csak Ő volt az okozója, egyes tanárok belesz... stílusa, kritikán aluli gyakorlati helyek, ahol az udvart söpörték, a kerítést festették, 9-10. osztályban jellemzően annyiszor megbukott a legtöbb diák, hogy mire nem ált. oktatásban, hanem kimondottan szakmai oktatásban részesült (11. osztálytól fölfele), bőven betöltötte a 18. életévét (18-20 éves volt). Felnőtt emberekkel bántak úgy, mint gyerekekkel, amit borzasztóan nehezen viseltek, ez egyértelmű. Gondolok itt arra, hogy az intézmény zárva volt oktatási időszakban, így nem járhattak ki szabadon szünetben pl. elintézni valamit, nem dohányozhattak, nagy kajla, lób... embereket járattak testnevelés órára. Gondolhatod hogy milyen bizarr dolog már egy felnőtt embernek dirigál egy nála talán 10 évvel idősebb és medicinlabdákat emeltet vele, meg futtatja egy olyan kicsi teremben, ahol az ember két kör után elszédül, miközben gyakorlati helyén 1 napon többet mozog és leterheltebb, mint az a testnevelő tanár egész héten, aki lehet, hogy lenyom 100 fekvőt, de ha egész nap kellene tolnia a horonyvágót, délután a mentő vinné el. Fontos, baromira fontos, a jó közérzet, s ha úgy érzi, hogy ahová bemegy, az gyak. egy börtön, akkor az fullaszt, s attól szabadulni akar.
Szóval ez az egész egy baromság, ahogy ma felépül a szakmunkás képzés az nem normális.
Próbálták többször átformálni már, de még egyik irány sem bizonyult jónak.
Nem látják a lényeget, hogy kegyetlenül kellene szankcionálni azon gyakorlati helyeket, akik nem tesznek eleget a kötelességüknek, sűrű ellenőrzéseket kellene bevezetni. Hogy semmi értelme irodalmat, nyelvtant, történelmet oktatni pl. egy villanyszerelőnek, abból eleget kap az általános iskolában, minek kell ezzel fárasztani, mert az, fárasztás! Ebben fáradnak el 9-10. osztályban, nem a matektól, fizikától. Lehet, úgy jönnek az ált. iskolából, hogy hót hülyék ahhoz is, de akkor tanítsák, azt tanítsák, ne a történelmünk gazembereit!
Ha rajtam múlna 4-5 éves képzés lenne a villanyszerelői. Amit a szakmai tantárgyak, a matematika, a fizika, és egy választott nyelv tenné ki. Nem napi 8-10 órával terhelni a diákot, 4-5 évbe ezt kényelmesen ellehet osztani.
Előttem lévő sok mindenbe igazat mond, nagy kalap szar az oktatás, gyakorlati helyen ahol voltam, ott is kb az ment, hogy takarítsam le a terméket, volt amikor lakatoltattak velem, meg ilyenek, áram kb nem folyt a kezem alatt, minimálisan csak. (10%) anyám meg cseszegetett, hogy mért akarok onnan lelépni, utólag, főleg amit írtál nem érzek bűntudatot. Fizetni sem akartak...
Én egyébként technikus vagyok, nagyon nem akarok mondani többet, akit érdekel, hogy hova érdemes menni, meg miken mentem keresztül az nyugodtan írhat, itt nem nagyon akarok mondani semmit, mert nagyon egyértelmű lenne, hogy ki vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!