A munkahelyek kb. mekkora hányadában dolgoztatják le az ebédidőt/szüneteket?
A diákmunkáim zömén ledolgoztatták vagy nem fizették ki (csomagolások voltak). Jelenleg irodában vagyok, ledolgoztatják.
Milyen az arány?
Első! Az jár, hogy legyen szünet a munka közben, de nem az, hogy ezt fizessék is.
A legtöbb helyen "le kell dolgozni", de egyébként ezt nem ledolgozásnak hívják. Ez a normális beosztás.
Én eddig csak olyan helyen dolgoztam, ahol "le kellett dolgozni". Mikor diák voltam, akkor meg tudtam beszélni, hogy ne kelljen ledolgozni, mert rossz volt a tömegközlekedés, végül azért mentek bele, mert azt mondtam, hogy akkor inkább nem ebédelnék, de mondták, hogy ebédeljek csak nyugodtan.
A párom eddig egy olyan helyen dolgozott csak, ahol nem kellett ledolgozni, pedig ő is megfordult már pár helyen. Szerintem általában le kell dolgozni.
Jogszabály szerint a munkaközi szünet (ebédidő) nem része a munkaidőnek, tehát arra bérezés nem jár, és annyival több időt kell tölteni a munkahelyen. A jogszabálytól a munkáltató eltérhet - a dolgozó javára.
Az én volt munkahelyemen soha nem kellett ledolgozni, pedig reggeliztünk és ebédeltünk is. 6-kor kezdtünk 2-kor mentünk haza. Ez igaz volt mind az irodistákra, mind a fizikai munkásokra.
Munkáltatója válogatja, de az a ritka, ha nem kell "ledolgozni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!