Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nem szeretnek a munkaadó...

Miért nem szeretnek a munkaadók szülőképes korú nőket felvenni?

Figyelt kérdés
Az jelenti a problémát, hogy ha elmegy szülni keresni kell a helyére más vagy az hogy vissza kell venni szülés után? Esetleg valami más is áll még a háttérben?

2017. márc. 25. 15:02
 1/10 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem azért, mert bármikor szülhetnek...Mert szülőképesek.

Akkor mennek gyesre, gyedre, utána ki tudja mikor állnak vissza munkába.

Amikor éppen szül, nyilván nem tud dolgozni. Akkor nyom, nem pedig dolgozik a munkahelyen.

Utána, miután megszületett a gyerek és mondjuk mehet bölcsődébe, oviba, bármikor rosszul lehet, menni kell a gyerekért. És nyilván, előbb a nőt fogják ugrasztani emiatt, nem az apát.

Szerintem ezért.

2017. márc. 25. 15:09
 2/10 anonim ***** válasza:
88%

Azért, mert onnantól kezdve, hogy bejelenti a terhességet, nem lehet kirúgni, amíg távol van, fizetni kell utána bizonyos dolgokat (ennek egyéb szabályai is vannak, nem mindig kell fizetni, de előfordul), és mikor csak akar, vissza kell azonnal venni, ergo nehéz helyettesíteni, mert nem tudják megmondani a helyettesnek, hogy meddig lehet ott.

Állami szerveknél külön fogalom (nem hivatalosan, hanem a dolgozók között) a "GYES-es anyuka helyett vagyok, nem tudom, meddig lesz munkám...".

2017. márc. 25. 15:09
 3/10 anonim ***** válasza:
58%
Javaslom a gyermekvállalós kategóriát, ahol anyuk egymást okosítják a táppénzcsalásról, stb.
2017. márc. 25. 15:26
 4/10 anonim ***** válasza:
93%

Előttem már szerintem minden okot kimerítettek és az egyik válaszoló válaszára írnám le a saját példámat.

Állami cégnél dolgozom pont egy olyan anyuka helyén, akinek a helyére felvettek határozott idejű szerződéssel, mivel ő ugye nincs, mert babát vállalt. Limitált határidővel tudnak csak foglalkoztatni, mivel az ő helye ugye megvan, így az ő helyére nem tudnak felvenni határozatlan időre. Viszont mivel vállalt egy másik gyereket is, még nem jön vissza, de nekem már ketyeg az óra. Szóval lehet, hogy nem lesz pár hónap múlva állásom, de mivel ő sem fog visszajönni még egy darabig, így valószínűleg vesznek majd fel egy újabb jelentkezőt, aki addig ott lesz, míg nem jön vissza az anyuka, mert mondjuk nem vállal még egy harmadikat is. Ha igen, akkor az utánam következőnek is csak határozott idejű állása lesz.

Ez egy anyuka részéről (bár magam is anyuka vagyok, gyerekem van, szóval nem jönne túl jól, ha állás nélkül maradnék) jó, viszont a másik szemszögéből, aki helyette van addig, nagyon nem.

És nyilván a cégnek sem mindegy, hogy valakire hosszú távon számíthat, vagy évekre kiesik és a helyettesítését addig meg kell oldani.

2017. márc. 25. 15:58
 5/10 anonim ***** válasza:
85%

Mindkettő.

- Ha terhes lesz nem lehet felmondani neki, mert védi a törvény

- A terhesség következményeképp visszaesik a munkateljesítménye (sokszor van rosszul, rengeteget lesz táppénzen, stb..) ami forintban mérhető veszteség a cégnek egy "sima" dolgozóval szemben

- Mikor elmegy szülni GYESre és GYEDre kell helyette egy új ember. Jó eséllyel az új embert már korábban fel kell venni, hogy betanulhassa a munkakört, akkor egy pozícióra 2 munkabért kell fizetni

- Akkor jön vissza anyuka, amikor akar (akár vállal még gyereket, akár visszajön fél év, egy év, másfél év után..) vissza kell venni. Akkor is ha az utódja sokkal jobb nála. Akkor patthelyzet van, rúgd ki a jó munkaerőd valaki miatt aki X időre kiesett a munkából

- Anyuka ahogy visszajön ki kell neki adni a TÁVOLLÉT alatt felgyülemlett szabadságát. Tiszta veszteség.

- A kisgyerekes anyukának több szabi jár, ha a gyerek beteg táppénzre fog menni (már pedig olyan gyerek nincs akivel nem kell néha otthon maradni)

Millió hátránya van a munkaadókra nézve, nem csoda, hogy sokan ezt nem akarják vagy tudják bevállalni.

2017. márc. 25. 16:23
 6/10 anonim ***** válasza:
64%

Ha fiatal vagy és még nincs gyereked, akkor azért nem kellesz, mert nincs tapasztalatod.

Idősebben pedig azért nem, mert bármikor gyereket vállalhatsz, utána meg azért nem, mert a gyerek sokszor beteg, aztán meg azért nem, mert már öreg vagy és nem vagy elég rugalmas, véleményük szerint nem úgy állsz az új dolgokhoz, mint egy fiatal.

Egy nő akkor ideális munkaerő, ha 20 évesen 15 év gyakorlattal rendelkezik, és minimum meddő. :( :D

2017. márc. 26. 07:56
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert a közhiedelemmel ellentétben mi, vállalkozók nem jótékonysági intézmény vagyunk. Megértem, hogy nem könnyű a mai világban gyereket vállalni, nekem is van anyám. De amíg a magyar fejekben ennyire ez van, hogy a gyerek csak a nő dolga (lásd még az előbbi "nyilván a nőt fogják ugrasztani, ha beteg a gyerek"... teljesen érthető, gyógyszert csak p|nával lehet beadni, direkt úgy van tervezve...) addig nem fog annyit érni a nő a munkaerőpiacon. Tudom, én is szívtam miatta, én is nő vagyok. De a tisztelt anyukák ezt egymásnak cseszik el (meg a többi nő számára is).
2017. márc. 28. 15:00
 8/10 anonim ***** válasza:
55%

" a gyerek csak a nő dolga "

... és sajnos ez tényleg így van, nem azért, mert mi nők ezt eldöntöttük, hanem azért, mert a pasik 70 %-a semmi másra nem használható, csak gyereket csinálni...

Gondolom, ezzel a kijelentésemmel nem leszek népszerű, én viszont ezt látom a környezetemben, viszont akinek nem inge, ne vegye magára. :)

2017. márc. 30. 03:51
 9/10 anonim ***** válasza:
75%

Az én férfi főnökömnek 4 gyereke volt, látta, hogy asszonykájára mekkora nyomás nehezedik a munkaerő-piacon ez által.

Soha nem volt gondja azzal, hogy nőkkel dolgoztatott, lazán és szociálisan érzékenyen állt a dolgokhoz.

Persze ahhoz az kellett, hogy ne rohanjunk egyből táppénzre az első terhességi csík megjelenése után.

Én a terhességem 8. hónapjáig dolgoztam (pedig veszélyeztetett terhesnek minősültem), és a gyerekgondozás alatt végig kaptam a cafeteria juttatásokat is.

Ez a munkáltatói hozzáállás másik oldala.

2017. márc. 30. 03:57
 10/10 anonim ***** válasza:
86%

Munkáltatóként ÉS munkavállalóként is lenne mit csiszolni a hozzáálláson. Sajnos sok nő - tisztelet a kivételnek - tényleg csak azért megy el dolgozni, mert tudja, hogy gyereket akar vállalni, és az előnyei kellenek. Aztán szemrebbenés nélkül azonnal faképnél hagyja a munkahelyét, mert ő "veszélyeztetett terhes" (hallottam, hogyan okosították egymást nők, hova menjenek, melyik orvos ad könnyen ilyen papírt), a munkahely meg oldja meg, ahogy akarja...

Én is nő vagyok, félreértés ne essék, de az ilyen nőtársaimtól - bocsánat a kifejezésért - hányni tudnék. Főleg, hogy nekik köszönhetem a saját munkakeresési kálváriámat is. Nekik köszönhetően nem bíznak a munkáltatók a szülőképes korú nőkben. Valahol még meg is értem ezek után.

2017. márc. 30. 10:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!