Mit takar az "önállóan dolgozni tudó" munkatárs az álláshirdetésekben?
Mondok egy példát:
Van egy nappalos takarító egy intézményben, neki szinte minden pillanatban megmondják, hova menjen, mit csináljon - ahol épp szükség van rá.
Aztán, mikor szinte már mindenki hazament, bejön a délutános és közlik vele. másnap reggelre legyen mindenhol tisztaság és rend. És a takarító mindent ÖNÁLLÓAN, folyamatos felügyelet nélkül tisztába tesz (aztán másnap reggel jól letolják, hogy ez se jó, az se jó - de ez már más tészta :D )
Önállóan dolgozni tudó lényege: nem kell mindig, mindenben fogni a kezét, vezetni, megmondani neki, mikor mit csináljon.
Nekem például kivitelezésben pont ilyen a munkám.
Van egy projektvezetőm, akitől meg kell kapjam az "engedélyt" a dolgokra, de alapvetően elmondja a feladataim, aztán szólok ha kész vagyok. Ha nem ad konkrét feladatot, akkor is csinálom amit kell, vagy éppen tudom mikor mire kell figyelni a projektnél, mi áll jól, mi van elmaradásban, stb.
Manapság mindent le kell írni az álláshirdetésben, de 90% még így is tök reménytelen. Mi pont most kerestünk munkaerőt, és a fele konkrétan nem is a meghirdetett állásra pályázott, hanem más pozíciókra amire épp kedvük tartotta...
Ezért szoktak a legtöbb szakmában 2-3-5 év tapasztalattal embert várni, mert egy összetett szakmán belül ennyi idő kell, mire mindent "kitanul" az ember és megfelelő rutint szerez.
Vagy megint a magam példáján, ha épp nincs feladatom, akkor "kérek", mert tudom hogy később úgyis nekem kell megcsinálni, csak éppen 2-3 nap hátrányból indulva. Ezzel szemben voltak például gyakornokaink, ha 2 percre nem néztél rájuk, akkor már "kiesett a szerszám a kezükből". Elvoltak mint a befőtt, Facebookoztak, jöttek-mentek, lébecoltak. Ha feladatot kaptak, akkor a kötelező minimumot megcsinálták és ennyi.
értem
nekem akkor is fura, mert aki nem képes önállóan dolgozni, az vajon be tudja e önállóan látni, hogy ez a képessége hiányos... szóval ha ezt beleírják a hirdetésbe, azzal nem biztos, hogy ki fogják szűrni azokat, akik nem tudnak önállóan dolgozni
az is lehet, hogy ez csak olyan töltelékszöveg
másrészt meg, az sem utolsó szempont, hogy hogy tanítják be az embert, mert van hogy valamit "elfelejtenek" és akkor hiába vagy önálló, ha hiányzik hozzá valami...
"akkor hiába vagy önálló, ha hiányzik hozzá valami..."
Ebben rejlik az önállóság, hogy az ilyen esetekben vagy megkeresed magad a választ, vagy kinyitod a szád és megkérdezed őket, jelezve hogy ezen elakadtál.
Csak van olyan ember, aki ha egy problémába ütközik, akkor a világért nem szólna, csak hátradől és várja a csodát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!