Hány ledolgozott hónapnak kell lennie, hogy ha megszünik a munkaviszonyom, akkor is kapjam a munkanélküli segélyt?
Hogy működik ez ?hogy számolják?azt nem értem ha pl dolgoztam január 1-től február 1 ig.akkor 30 napot jelent?vagy úgy számolják,hogy csak azokat a napokat veszik bele,amelyeken bementem a munkahelyre?
Tehát a munkaviszony kezdete és vége között lévő összes napot veszik,vagy csak az aktiv ledolgozott napokat?
a másik kérdés hogy a gyakorlatban akkor ez hány hónapot jelent hogy kapjam a munkanélkült?és fontos hogy egybe legyenek meg a ledolgozott hónapok?
mert az én helyzetem az az hogy:
első munkahelyemen dolgoztam 3 hónapot
aztán volt 1 év kihagyás,a második munkahelyemen 4et dolgoztam.
bocs, az egészre nem tudok válaszolni.
annyit tudok, hogy a ledolgozott munkanapokat nézik. vagy 200 vagy 300 nap. e körül van. kb. 1 év munkaviszony kell.
Az utolsó 4 évet nézik, hogy abban hány munkaviszonyban töltött napod volt.
A munkaviszonyos napoknak nemcsak az számít, amelyik napon ténylegesen dolgoztál (bementél a munkahelyre), hanem amikor "élt" a munkviszonyod, azaz pl januárban nem 20 nap, amikor bent voltál, hanem 31 nap. Beszámítanak a munkaszüneti-, ünnep- és pihenőnapok is. Valamint a szabadság és a betegszabadság, táppénz is.
Az álláskeresési járadékhoz (az utolsó 4 évet figyelve) minimum 365 járulékra jogosító nap kell, az áll.ker.segélyhez 200. A járadéknál minden 5 munkaviszonyos nap után kapsz 1 járadékos napot, a segély fix.90 nap.
Nem kell összefüggőnek lenni a munkaviszonyoknak.
Ha esetleg volt alkalmi munkavállalóis napod, azt is beszámítják.
Durván számolva: a 3 hónap 90 nap, a 4 hónap 120 nap, az összesen 210 nap, ami álláskeresési járadékra nem, de álláskeresési segélyre jogosít. A segély lejárta után még "marad" 10 napod (210-200=10), amit "nem használtál fel", azaz a következő munkanélkülinél figyelembe veszik (ha nem csúszik ki a 4 évből)
Ha most szűnik meg a munkahelyed, akkor 3 napon belül menj el passzív táppénzre, ami most maximum 30 nap. Ez is járulékszerző napnak számít, valamint erre az időre táppénzt kapsz, csak utánna kezdődik az áll.ker.segélyes időd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!