Pék, szakács, cukrász: ezek közül melyik a keresettebb, melyiket érdemes megcsinálni?
Mindegyik keresett, mert egyiket sem fizetik meg rendesen - így a dolgozó kilép, máshová megy(külföld vagy jobban fizető hazai munkahely)
Pályaválasztás előtt jó, ha tudod:
Pék - zömmel éjszaka dolgozik
Szakács - sok helyen 12 órázni kell, de ha nem, akkor meg osztott műszak déli ebéd + esti vacsora időszak , sok állás, stressz, meleg
Cukrász - a mellettünk lévő cukrászatban már hajnali 5-kor ott van a sütikészítő és délután 2-3 körül megy el. Mondjuk a fizetését nem tudom, de már évek óta itt dolgozik.
Így van, kb ez a sorrend, kereseti lehetőségek és szaktudás figyelembe vételével:
Szakács ( alapból tanul némi cukrászatot is, tésztaféléket is és nem sok kiegészítéssel, így el tudja sajátítani a pékárukat is)
Nem véletlen volt anno, úgy hogy a 3 éves szakács képzésre, csak 1 éves pék-cukrász kiegészítő szak épült.
Viszont ha most kezdeném újra, alapból csak külföldön kezdeném a szakmát, mivel ég és föld a hazai és kinti viszony ( mentalitás, fizetés, megbecsülés, és munkamorál). Nem véletlen lett itthon, túlképzéssel hiányszakma a sok pályaelhagyó miatt, akik itthon inkább azt vallják sose dolgoznának ebben.
A jó szakemberek meg végképp hiányoznak itthon is, a külföldre vándorlás és a reális fizetési igények kigazdálkodhatatlansága miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!