Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jogász szak elvégzéséhez sok...

Jogász szak elvégzéséhez sok ész kell?

Figyelt kérdés

2017. jan. 5. 18:39
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

De milyen konkrét példákat akarsz? 6 éve dolgozom a szakmában, két éve önálló ügyvédként és nincs olyan feladat kb., amin ne kellene gondolkodnom. Nem mondom, hogy nem fordul elő, hogy egy fizetési meghagyás kvázi rutinból megy, mert nincs benne semmi "extra", de ez nagyon ritka.

Most például véleményeztem egy adásvételi szerződést (ingatlan): 18 pontos észrevétel-listát írtam hozzá, mert kissé egyoldalúnak találtam, az ügyfelem kárára. Nem érzem, hogy ne kellett volna gondolkodni hozzá, hogy egy készen kapott szerződésbe "belelássam" a potenciális problémákat. Számomra mindig könnyebb volt saját szerződést írni, mint másét véleményezni. Kicsit olyan ez, mint mikor egy matek egyenletet simán megcsináltam, de ha a barátnőm megkért, nézzem meg, hol rontotta el a sajátját, az már nehezebb volt.

De ha csak azt mondom, hogy nekem kell megírni egy ingatlan adásvételi szerződést, ahol mondjuk részletfizetés van, banki hitel és CSOK, és egyszerre kell megfelelni a bank és az Állam elvárásainak emiatt, plusz az ügyfelek külön elvárásai (X összeg készpénz foglaló, első részlet készpénz, a többit utaljuk, de az utolsó részletet csak két hét múlva tudjuk, persze a bank csak utána utalja a hitelt). Mindezek miatt függőben tartással kell írni a szerződést, és letétbe venni a bejegyzési engedélyt, és folyamatosan figyelni a határidőket...

Vagy amikor egy 120 oldalas vállalkozási szerződés megsértéséből eredő többmilliós kártérítési per keresetét írom... általában nem félálomban, bekábítózva szoktam az ilyesmit csinálni, nem tudom, ki hogy van ezzel, de nekem gondolkodni kell ahhoz, hogy összeszedjem a 15 mellékletet, értelmesen leírjam a tényállást és épkézláb módon foglaljam össze a jogi érvelést, megfelelő jogszabályokkal alátámasztottan. Ha pedig olyan témáról van szó, amihez alapvetően nem értek (pl. építési szerződés, nagy kivitelező vállalatok között), akkor bizony kicsit abba is bele kell mélyedni...

Vagy mondhatnám az orvosi műhiba pereket, a lakáskiürítési pereket, a társasházi pereket...

Vagy a cégeljárást, ahol párhavonta bevezetnek valami olyan módosítást, amire nem is gondolna az ember. Pl. összeférhetetlenségi szabályok ügyvezetők részére, amire nekem kell figyelni, mert az ügyfélnek (teljesen érthető módon) fogalma sincs róla...

2017. febr. 1. 20:30
 12/17 anonim ***** válasza:
Èrtem koszi. Tehat a lenyeg hogyha valaki jol akarja csinalni akkor ellengedhetetlen az "èsz"
2017. febr. 2. 06:51
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező ill. fanyalgó hozzászólók!

Igen, a joghoz kell ész, és nem kevés!

A jogszabályokat és a fogalmakat tényleg be kell magolni, ugyanakkor, ha csak valamit bemagoltunk vizsgára, azt észrevették, és kivágtak, mint macskát sz.rni. Még az államvizsgáinkról is!!! Ahhoz, hogy a jogrendszert megértsük, valamint az absztrakt jogszabályt alkalmazni tudjuk a konkrét jogesetre,ahhoz igenis kell jó logikai érzék, plusz kell nagyon jó nyelvi kifejezőkészség,választékos beszéd, jó fogalmazókészség írásban,pontosság, (egy rossz helyre tett "de", "ha" vagy vessző, az egész szöveg értelmét megváltoztatja, többek közt ezért sem könnyű jogszabályokat, szabályzatokat alkotni.) széles látókör, gyakorlatias szemlélet, és elengedhetetlen az is, hogy a jogszabályt többféle szempontból értelmezni tudjuk. (pl. szó szerinti, nyelvtani, történeti, rendszertani, teleologikus értelmezéssel) Úgyhogy, IGEN, jogász csak az lehet, aki okos, "dörzsölt" és mellette céltudatos, szorgalmas.

29/nő

2017. febr. 23. 20:42
 14/17 anonim ***** válasza:

És, ahogy egy kollégám említette fentebb, kreativitás is kell a joghoz!

Előző vagyok.

2017. febr. 23. 20:44
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

A kérdező a SZAK ELVÉGZÉSÉRŐL beszélt, nem a jogászi munkáról...

De egyébként igen, a szak elvégzéséhez is kell ész, mert jogszabályhelyi, jogági összefüggéseket csak az lát át, aki képes áttételesen is gondolkodni.

Ez inkább államvizsgán izgalmas, mert ott már az elnök azt kérdez, amit csak akar......

2017. febr. 24. 05:40
 16/17 anonim ***** válasza:
92%
A jogasz diploma megszerzesehez èsz illetve intelligencia nem elengedhetetlen.
2017. febr. 26. 09:19
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 16-os válaszoló, én nem tudom, jogász vagy-e,és ha igen, melyik karon végeztél, de nálunk elkapáltak vizsgán, ha csak bemagoltunk valamit... ez különösen jellemző volt az államvizsgáinkon (ott nem volt ritka, hogy lehetséges 20 emberből egy nap max. 2-3 ember ment át, a többiek buktak biflázás miatt) , de szigorlatokon és kollokviumon is... úgyhogy bocsi, de összességében rosszul látod a kérdést!

a 29/nő válaszoló vagyok (PTE-n végeztem.)

2017. febr. 26. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!