Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szoktak ezzel trükközni a cégek?

Szoktak ezzel trükközni a cégek?

Figyelt kérdés
Párommal több, mint egy hónapja jöttünk ki külföldre, mert itt kapott munkát. Egy hónapja dolgozik a cégnél és felfigyeltem már az elején is arra, hogy a szerződésében 1 év próbaidőt írtak. Egy nagy projekten dolgoznak és komoly határidők vannak, nagyon keményen sürgetik őket, hogy minél előbb fejezzék be az adott feladatokat. Egyszerre több embert vettek most fel, ugyanakkor nekem mégis furcsa ez a komoly sietség, az 1 év próbaidő, illetve, hogy páromnak szorosan együtt kell dolgoznia és be kell számolnia a munkájáról egy régebbi alkalmazottnak, aki a cég kezdete óta ott van. Mondtam a páromnak is, hogy azt gyanítom a cégnek csak gyorsan erre az egy évre kell a munkája, hogy legyártsák amit kell, aztán megválnak tőle, sose kapja meg a teljes fizetést, amennyi próbaidő után lenne és elküldik utána. Ő állítása szerint nem tudja ezt elképzelni róluk, mert mindig úgy beszélnek, mintha hosszútávra gondolnák az ő munkáját is. Én azt mondtam neki, hogy ez nem jelent semmit és valószínűleg ő sokkal olcsóbb munkaerő nekik, mint egy itt élő ember. Nem hisz nekem, most én vagyok a rossz, aki minden negatívat beképzel... Szeretném tudni, hogy másoknak, nektek milyen tapasztalataitok vannak ilyen téren. Egyáltalán tehet e ilyet egy cég, volt e már hasonlóra példa.

2016. okt. 18. 13:49
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

1. HOL van a külföld, mert nagyon nem mindegy.

2. Az természetes, hogy egy új embert egy tapasztalttal együtt dolgoztatnak, aki figyel rá és minösíti.

3. Külföldön (feltéve, hoyg ez Nyugat-Európát, és fejlett országot jelent) az a normális, hogy minden munkát gyorsan végeztetnek el és sürgetik a dolgozókat - elvégre azért fizetnek, hogy dolgozzanak.

4. A, hogy a párodat a próbáidö után véglegesítik-e, nagyrészt attól függ, mennyire felel meg a követelményeknek.

5. Ha azonban a próbaidö alatt elküldik valamilyen okból, akkor az semmiféle törvény/szabály ellen sincs, a próbaidönek éppen az az értelme, hogy ne kelljen sokat ügyintézni, ha valamelyik félnek nem felel meg a munkakapcsolat.

6. Viszont egyetlen cég sem küld el olyan valakit, aki jó dolgozó csak azért, mert lejár a próbaideje. Ez a cégnek semmi elönyt nem jelentene, csak új valakit kellene betanítani.

2016. okt. 18. 14:03
 2/5 A kérdező kommentje:
Tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal. Én itt arra gondolok, hogy nekik arra a posztra csak egy évre vagy kevesebbre kell ember, amíg ki nem adják a végterméket, a fenntartásához, már nem lesz ennyi emberre szükség, nem számít milyen jól dolgozik. A próbaidő nem ennyi szokott lenni. Arról nem is beszélve, hogy a próbaidő kevesebbet fizet, mint amiben megegyeztek.
2016. okt. 18. 14:42
 3/5 anonim ***** válasza:
68%
Ez egyértelmű trükk. Nem hiszem, hogy van olyan terület, ahol egy év kell ahhoz, hogy kiismerjék a munkavállalót. Az 1 év próbaidő eltúlzó. Itt valószínűleg projektmunkáról van szó, csak nem határozott idejű szerződést írtak (mert az ugye mindkét felet köti)...
2016. okt. 18. 14:57
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
1 év próbaidőről én még nem hallottam... Véletlenül nem 1 éves határozott idejű szerződésről van szó?
2016. okt. 18. 15:50
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha magyar közvetítőn keresztül van a munka, vagy egyéb magyar érdekeltség van, akkor bármi elképzelhető. Ezeket én mindig kerülöm messziről.
2016. okt. 19. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!