Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az állami érdekeltségű vasút...

Az állami érdekeltségű vasút vállalatoknál tényleg nem nagyon növekszik az emberek bére?

Figyelt kérdés

A MÁV-ra illetve a Gysevre gondolok.

Az utóbbinál dolgozik ismerősöm, már 20 éve ott van, de a bére szinte be van fagyva.Akkor volt béremelése, amikor mindeninek.Az a kis nyúlfaroknyi, amit a szakszervezet kiharcolt.

Azonkívül semmi.

Azt nem értem, hogy miért dolgoznak ilyen helyen emberek.Sem előrelépési lehetőség, sem béremelés, ez egy agyrém.

Én élelmiszeripari multinál dolgozom.Sokan szidják, mert azért kell dolgozni, de van béremelés automatikusan, illetve előrelépési lehetőség.

Az egyik kollégám most megy nyugdíjba.Nem menedzser , de régóta itt dolgozik, elég magas bére van már.

2016. szept. 25. 15:04
 1/9 anonim ***** válasza:

Miért dolgoznak ilyen helyen? Talán, mert régen ott vannak, máshol nem lenne munkájuk, szeretik a munkájukat stb.

Ma Magyarországon sokan dolgoznak alacsony bérért, és nem hagyják ott, mert más munka nem lenne nekik.

A GYSEV-nél még magasabbak is a bérek, mint a MÁV-nál.

2016. szept. 25. 15:24
 2/9 A kérdező kommentje:

De, máshol is dolgozhatna hasonló munkakörben.

A Gysevnél pedig egyáltalán nem magasabbak a bérek,mint a MÁV-nál.

Hogy lehet olyan munkát szeretni, amiből nem él meg rendesen az ember?

Én is utáltam az egyetemen a matekot, általában nem is mentem át elsőre belőle.De, felfogtam, hogy ha utálom is, meg kell csinálnom.

2016. szept. 25. 15:29
 3/9 anonim ***** válasza:

Úgy általában az állami szférában nem jellemző a béremelés.

Hiába van közalkalmazotti bértábla, a kormányhivatalok le sem tojják.

Megalkotnak egy szabályrendszert, amit még önmagukra nézve sem tekintenek kötelezőnek. Egy vicc az egész.

Kormányhivatalnál dolgozó unokatestvérem a tábla alapján rég feljebb lépett az ott eltöltött idő alapján, gyakorlatilag meg egy fillért sem kapott.

Ahogy a többi ott dolgozó sem.

Ha valaki szól, lerázzák, nincs pénz.

Én nem szidom a multit, ezerszer inkább multi, mint állam vagy magyar kisvállalkozás.

Ez az unokatestvérem jó, ha 100-at hazavisz a diplomájával, szociális osztályon dolgozik.

Én a multinál 2x ennyit keresek érettségivel.

Magyar kis céghez meg nem mennék, be sem jelent, szabit sem adja ki, táppénz sincs, cafeteria sincs.

Attól, hogy valaki szereti a munkáját, még kereshetne mást, mert abból a kevésből tényleg nem lehet normálisan megélni. Vasutas végzettségű meg nem túl sok ember van, a többinek mi a kifogása?

A vasútnál is vannak pl. irodisták, azok ugyanúgy elmehetnének máshova irodistának dupla pénzért. De szerintem egyszerűen csak lusták. Meg sem próbálják.

Van egy kolléganőm, 20 éve a cégnél van, másból sem áll ki, csak panaszkodásból. Ez is szr, az is szr, keveset keres, stb., de a 20 év alatt soha meg sem próbált váltani, soha nem jelentkezett sehova.

Az ilyeneken nem lehet segíteni, te nem jelentkezhetsz helyettük egy jobban fizető állásra.

Azt mondják, aki nem lép, annak még nem fáj eléggé.

2016. szept. 25. 16:19
 4/9 anonim ***** válasza:
haj, a mávosok nem közalkalmazottak ráadásul... egy ismerősöm most ment közszférába, besoroláskor derült ki, hogy 28 év jogviszonya semmit nem ér, mert sima munkaviszonyos volt jegypénztárosként... közel 80ezret bukik vele bruttóban :(
2016. szept. 25. 18:24
 5/9 anonim ***** válasza:

80 ezret bukik AHHOZ KÉPEST, amit elképzelt.

azt csak tudja magáról az ember, hogy közalkalmazott-e.

már bocs, de közel 30 évet úgy ledolgozni, hogy még ennyit sem tudok a munkaviszonyomról... nem akarom minősíteni.

de egyébként most, hogy otthagyta a mávot, jobban v rosszabbul fog-e keresni?

2016. szept. 26. 05:48
 6/9 anonim ***** válasza:
Pedagógusnak ment, 80-nal lesz kevesebb a bére. De kb azonos lenne a bére az évei figyelemve vételével.
2016. szept. 26. 06:29
 7/9 anonim ***** válasza:
És nem elképzelte... A máv kiadott igazolást közalkalmazotti jogviszonyról, a felvételekor a kliknél meg is nézték, hogy ez mit jelent a bértáblában, majd a mák arra hivatkozva, hogy hiába igazolás, a közaljalmazotti tv nem nevesíti a máv alkalmazottakat, bevágta 1. fizkatba.
2016. szept. 26. 06:32
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha igazolása van, amit most semmibe vesznek, akkor szerintem ez elég indok a feljelentésre (talán nem ez a legjobb szó, nevezzük inkább pereskedésnek), ahol kártérítést kérhet a volt munkaadójától vagy a bíróság kimondhatja, hogy ez közalkalmazotti jogviszony, és adják meg a kért bért.

Tudom, hogy könnyebb leírni, mint meglépni, meg hogy sokszor furcsa dolgokat produkál az élet, de az ismerősödnek vagy nem számít a pénz, vagy ha számít, akkor nem kellett volna váltania, hanem tűrnie kellett volna a több pénzért.

Ahogy tesszük ezt nagyon-nagyon sokan az országban, sőt az egész világon.

Én sem rajongok a munkámért, sőt legszívesebben önkénteskednék, csak akkor nem lenne hol laknom, és éhenhalnék.

Szóval dönteni kell, vagy megyek kényelmesebb helyre kevés pénzért, vagy rosszabb helyre több pénzért.

2016. szept. 26. 18:17
 9/9 anonim ***** válasza:

vagy nem számít a pénz, vagy ha számít, akkor nem kellett volna váltania,

Olvasni tudsz???

Szerzett egy diplomát 40 felett, amivel el akart helyezkedni 30 év éjszakázás után. Jelentkezett, behívták, megnézték a bérét, stb.

Felmondott, letöltötte a felmondási időt.

Majd amikor szeptemberben a kezébe kapta a kinevezését a besorolással, látta, hogy rohadtul nem oda sorolták, amiről szó volt...

200 körüli bruttója volt a mávnál, ami nem rossz, de lassan 10 éve ennyi volt, mert azóta nem emeltek semmit.

2016. szept. 26. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!