Mennyi megtakarítása van egy átlagos magyar huszonévesnek?
Hirtelen én is millió körüli összeget mondtam volna az átlagra, magamból kiindulva, nekem 30 éves koromra olyan 2 millióm volt kb.
De aztán végiggondoltam, amit a közvetlen környezetemben látok. A barátom 32, a huszas éveiben szinte mindent elbulizott. Dolgozott pár évig külföldön, volt is kis megtakarítása, majd mikor hazajött, abból élt vagy fél évig, eszeébe sem jutott munkát keresni, de a haverokkal azért kellett menni síelni meg tengerpartra. Kb egy éve történt, egy vasárnapi napon szükégem lett volna 80 ezer forintra, de a bankkártyám 200kmre volt, és a pasim nagy szemekkel nézett rám, hogy ő ugyan honnan tudna annyit adni (pedig nem keresett rosszul....).
Szóval én is inkább azt mondom, hogy az átlag huszonéveseknek párszázezer forint megtakarításuk lehet max.
A szülői háttéren sok múlik. Nem ugyanaz diákmunkából finanszírozni a lakhatásod és az étkezést amíg tanulsz, úgy hogy közben nem tudsz félrerakni, mint amikor 18 éves korodra a szüleid milliókat gyűjtöttek össze neked, esetleg lakást vagy kocsit vesznek neked amikor még kb semmit sem tettél le az asztalra...
Nekem pár száz ezrem van.
Ismerősömnek eddig nulla munkával milliói (szülőktől).
Ahogy írták sokan, 25 évesen nekem is kb. 1 millió Ft volt a megtakarítás, plusz egy hasonló értékű kocsi. 30 éves koromra ez lényegesen megnőtt, de jóval átlagon felül keresek.
Viszont sokaknál érzek ítélkezést azok felett, akiknek "még ennyi sincs" félretéve, mert "elszórják" minden pénzük. Azért azt tisztázzuk, hogy 1M Ft az kb. semmmi. Arra elég, hogy ne halj éhen pár hónapig, ha valamiért nincs bevételed, de még egy hitel önerő közelében sincs. Igazából teljesen érthető, ha valaki huszonévesen inkább él, bulizik, kihasználja, hogy fiatal, mint hogy az életét "szórja el" arra, hogy 30 éves korára legyen 5M Ft megtakarítása. Ami még mindig nem elég semmire. Egyszer vagyunk fiatalok.
Hello.
kb 1'7milliom van 5ev munkaval, szakmunkas minimalberbol. Tudom hogy keves de en ennek is orulok. 😃
Hello.
kb 1'7milliom van 5ev munkaval, szakmunkas minimalberbol. Tudom hogy keves de en ennek is orulok. 😃27/F
23 éves vagyok, a kortársaimnak a megtakarítása konvergál a nullához. Maximum azoknak van, akik otthon laknak a szülőkkel és közben dolgoznak, de az ő esetükben is jellemzőbb, hogy elszórják valamire, mint hogy takarékoskodjanak.
Nekem 1,5 millióm van, egyetem mellett majdnem végig dolgoztam, plusz előtte is mindig félretettem.
Szerintem nagyon-nagy jelentősége van ebben az esetben a nevelésnek és a szülői példának.
ismerősi körből akiről tudok:
24 éves fiú mérnök MSc utolsó féléve: 5 millió örökségből plusz még valamennyi valószínűleg diákmunkából
27 és 28 éves pár: 500 ezer, de most vettek lakást, amin van 6 millió hitel
29 éves közgazdász lány (pénzügy): kb. 5-6 millió, lakásra gyűjtenek, barátjának nem tudom mennyi van
29 éves közgazdász lány (marketing): semennyi, kb. 1m diákhitel
28 éves java programózó fiú: 14 millió
Nekem 600 ezer. 26/L
Tudom nem sok, de mindent én fizetek magamnak lakhatás, étel, tanulás, élet. Szüleimtől teljesen leváltam 5 éve. Mintha nem is lennének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!