Szabadságon voltam, nem ért el a munkahelyem -> kirúgtak. Mehetek bíróságra ezért?
Iskolai technikai dolgozó vagyok, amíg nyaraltam leváltották az igazgatót, az új, egy tök ismeretlen nő berendelt MINDEN technikai dolgozót. Én párommal Erdélyben nyaraltam, nem voltam elérhető. Nincs semmi ilyen a szerződésünkben! Mikor ma bementem, ordenáré hangon közölve lett velem, hogy vége, neki nem kellenek az ilyen megbízhatatlan emberek. Ott volt vele a helyi KLIK vezetője is. Az előző igazgatót meg mindenki szerette, ez a nő meg mindent felforgat :(
Amúgy valami "jogi ok" miatt távolították el az előző igazgatót, központilag.
Nem. Ezért nem. Az MT szerint szabadságról visszarendelhető vagy, de arra nem tér hogy elérhetőnek kell-e lenned. Tehát teljesen szabályosan jártál el.
Viszont ha ki akarnak rúgni akkor így is úgy is kifognak.
Én először is nem írnék alá semmit,a MT -ből pedig kellene egy ide vonatkozó kivonatot adni a hölgynek.Először is nem tudom a "berendelt" kifejezés konkrétan mit takart?Azonnali hatályú felmondáshoz,elég súlyos indok kell,te semmit nem "követtél el".Amennyiben ügyeleti vagy készenléti beosztásod nincs,akkor szabadnapodon ill. szabadság alatt oda méssz ahová akarsz,a telefonod meg úgy kapcsolod ki ahogy akarod.
Rendkívüli munkavégzés egyébként pihenőnapodon(Mt 108§)kizárólag baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget
vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély
megelőzése, elhárítása érdekében rendelhető el.(gondolom ilyenről szó sem volt)
"Az MT szerint szabadságról visszarendelhető vagy"
A 108§ paragrafusban rögzített rendkívüli körülmények miatt igen,azért visztont nem,hogy 1 villanykörtét kicseréljek.
A munkaadó egyébkét köteles figyelembe venni,hogy a munkavállalónak a rendkívüli munkavégzés elrendelése aránytalan sérelmet nem okozhat.Magyarul 500km-ről egy f..ság miatt nyílván nem fog senki hazautazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!