Az állásinterjún, illetve bértárgyaláskor a magyar törvények szerint legális, ha az aktuális béremről kérdeznek?
Ne szórakozz már, hogy szabályozna ilyet törvény... Ha meg ilyet kérdeznek tőled, az a hely annyit is ér és komolytalan, senkinek semmi köze hozzá. Visszakérdezhetsz, hogy ez nekik mégis miért releváns, de lényegtelen, mit mondanak, mert nincs közük hozzá.
Ugynaúgy megkérdezhetik pl. a nőket, terveznek-e szülni a közeljövőben és társaik, etikátlan és amatőr, de nyilván a cég se hülye, hogy mag alatt vágja a fát.
Akár azt is mondhatod, hogy a szakképzettséged, mostani fizetésed és munkatapasztalatod alapján a bérigényed bruttó ennyi és ennyi, ha nagyon akarnak, ebből tudnak sakkozni.
Nem szórakozok, van, amit kifejezetten nem kérdezhetnek. Korábban találtam:
Mindenesetre köszi a választ.
"Egyébként az egyenlő bánásmód követelményét sértő kérdés feltevése még nem hátrányos megkülönböztetés, csak akkor számít diszkriminációnak, ha bizonyíthatóan emiatt nem kapta meg a jelentkező az állást."
Idézet a cikkből.
Tehát bármit kérdezhetnek legálisan. Te meg arra felelsz amire akarsz és arra nem amire nem. (Ők meg azt vesznek fel akit akarnak.)
Teljesen normális dolog megkérdezni, azt akarja tudni a munkaadó, hogy komolyan érdeklődsz-e, vagy csak tesztelted őket.
Tőlem a jelenlegi főnököm az állásinterjú vége felé kérdezte meg, miután már elbeszélgettünk mindenről, gondolom átfutott az agyán, hogy na, ezt az embert egész jól tudnám használni, de vajon van-e pénzünk megfizetni amit kér? Mert ha nincs, akkor minek húzzuk egymás idejét.
Megmondtam neki őszintén az összeget, amit akkoriban kaptam, amire megnyugodva közölte, hogy hát itt abban a munkakörben amiről beszélgettünk, a legalacsonyabb bér is ennek a másfélszeresétől kezdődik. Ezt persze én is tudtam, hát pont azért mentem oda. Így már áttérhettünk arra, hogy hát akkor én átjönnék, ő meg átvenne, mit kell csinálni a továbbiakban.
De ha a főnököm helyében lettem volna, és a velem szemben ülő ember ilyenkor inkább elkezd okoskodni, hogy "hát hogy képzeli, ilyet nem is lehet a törvények szerint, majd jól feljelentem magukat", az tuti, hogy én is "köszönjük, majd értesítjük" mondattal álltam volna fel azon nyomban. Mert az ilyen tufa nyomi, aki leköpi a segítségül nyújtott kötelet, az menjen meggebedni a bányába.
Ha nem akarod megmondani, a legegyszerubb, ha az aktualis munkaltatodnal alairt titoktartasi szerzodest tiszteletben tartod (nyilvan ok sem szeretnek, hogy elfecsegj nem publikus infokat), es elmondod a fizetesi igenyedet ugyanabban a mondatban.
A legtobb cegnel a munkaszerzodes tartalma es a fizetes titkos (persze nem az adohatosag fele), hogy a tobbi kollega esetlegesen ne erezze rosszul magat, ha kevesebbet kap. Szoval ha erre hivatkozol, meg fogjak erteni.
Nekem azt mondták, felkészítésen, ilyeneket is kérdeznek.:
Ön szerint milyen ember volt az előző főnöke?
Ill. milyen főnököt szeretne?
Mindkettő "nagyszerű", "díjnyertes" kérdés. A kollégáktól sokkal több függ néha...
Most kezdjem el dicsérni az előzőt, csak a pozitív tulajdonságait kiemelni?
A második kérdésre, pedig sablonválasz, hogy korrekt, következetes, a reális célokat helyesen kitűző, a munkát koordináló embert...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!