Mindenki jól keres?
Bocsi a figyelemfelkeltő cim miatt.
Azt hallom az alacsony fizetésű emberektől, hogy
- 'akkor még jól ment"
- 'hát tudod én is hazavittem anno 3-4 száz ezreket'
és hasonlók :D
És nagyon meglepő, hogy 20on évesek is ezt mondják, meg 40 évesek is ezt mondják, de amikor én ismerem őket, akkor legfeljebb 100ezret keresnek.
Tehát valahol nagyon nem érnek össze a sztorik.
Ez a nagyzolásos vetítés ilyen proli sajátosság, vagy tényleg mindenki tud sok pénzt szerezni, ha akar, csak nekem vagy átlagos fizetésem már évek óta?
Általános dolog, hogy mindenkinek az életében vannak hosszabb-rövidebb időszakok, amikor jól keres. Pl. beindít egy vállalkozást ami egyedi a piacon és amíg nincs konkurencia kaszál - aztán később mikor telítődik a piac kihullik és csődbe megy, mert nem jó üzletember, csak szerencséje volt. De sok alternatíva van még.
De ez lehet egy életben 1-2 alkalommal történik meg a legtöbb emberrel. A maradék idejében meg átlagosan keres. Na az ilyenek szokták mesélni, hogy "bezzeg régen fél millát is megkerestem egy hónapban". Csak azt felejti el hozzátenni, hogy összesen 2 hónapig :)
Rengeteg "kényszervállalkozó" van akit kirgúnak, van egy kis megtakarítása, nem talál munkát és úgy dönt, hogy akkor ő most vállalkozni fog. Ezek azok, amiknek a 90%-a egy éven belül csődbe megy. Mert sem a tudása sem a gondolkodásmódja nincs meg a vállalkozáshoz.
Aztán miután rájött, hogy 3 hónapja napi 16 órát dolgozik és nem, hogy pénzt nem tud kivenni a cégből hanem még neki kerül pénzbe a cég havonta akkor szépen visszamegy akár 100e-ért is dolgozni, mert valamiből élni kell.
Magam körül látok sok példát: volt, aki nagy multinál a főnök szeretője lett, aki betolta vezető pozícióba rengeteg pénzért. A végét kitaláljátok. :) Ma "csak" 400 nettó körül keres, mert azért jól nézett ki a CV-ben az a pár év.
Másik a rendszerváltás után nyitott játéktermet, ment az üzlet mint a golyó, aztán elterjedtek az otthoni konzolok, meg PC-k, és senki nem ment játékterembe, utána maradt neki az átlagfizu átlagmunkahelyen.
Harmadik szintén a 90es években ruhákat varrt, rongyosra kereste magát vele, vett hitel nélkül házat, kocsit, csak aztán bejött az olcsó kínai ruha, és nem érte meg többet. Ő ma inkább a 100 nettó körülit gürizi össze.
Hát, így.
Az hogy valaki vállalkozik, nem jelenti azt hogy jól vállalkozik.
Vegyük csak építőiparban, csinálsz XY céget, biztos hogy abból már lesz 1000 másik, és a nagyobb cégeknek is megvan az ismerősi köre, akikkel dolgoznak. Lehet hogy sikerül fognod egy nagy munkát, ami hoz 10-30-50 milliót, persze ennek a felét leadózod, kifizeted az alkalmazottakat, anyagokat, de még akkor is megvehetsz egy 10 milliós BMW-t. Aztán a munka véget ér, ha sokáig nem tudsz újat szerezni, akkor bedől a céged, és mehetsz melózni.
Persze egy jó vállalkozónak akadnak ismerősei, így nem sittet fog hordani havi 100-ért, de messze nem is annyit fog keresni, mint fénykorában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!