Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mitől külön szakma a hegesztés...

Mitől külön szakma a hegesztés? Egy csomó ember tud hegeszteni, meg sok folyamatnak a része, mégis mindig látom, hogy hegesztők így-úgy, hegesztőt keresünk, stb.

Figyelt kérdés

Semmiképp sem kötekedni akarok, csak magyarázzátok el végre, mert nem értem.

Ezen az oldalon is írt már hegesztő egy pénzügyes kérdéshez, hogy ezzel milyen jól lehet keresni.

Facebook-on is szoktam látni hegesztős poénokat.

Nálunk a családban mindenki tud hegeszteni, vagy amikor a kocsit viszik szerelőhöz, ott is van hegesztés.

Annyi féle van, hogy külön kell oktatni, vagy hogy megy ez?

2016. ápr. 18. 17:55
 1/10 anonim válasza:
90%
Azért mert amit te most mondasz, az kendácsolás meg kókányolás, nem pedig hegesztés. A karosszérialakatos hegesztését ne vegyítsd egy hegesztővel.. Nagyon sok féle varrat típus van és nagyon sok féle eljárás.. Kíváncsi vagyok, hogy abból a csomó emberből hányan tudnák lerajzolni az ív gyújtás folyamatát, vagy esetleg az egyes gázok hátrányait, előnyeit és egyéb ilyen dolgait. Ez egy összetett szakma, nem úgy van az, hogy csak nyomod neki a vakvilágba, oszt jólvan'.
2016. ápr. 18. 18:06
 2/10 A kérdező kommentje:

ezért írtam, hogy nem kötekedésből kérdezem.

de nem kókányolás az sem, amit a faterom vagy a tesóm csinál, mert tökéletesen megcsinálták a kerítésünket, nagyon is szép lett.

nem értem, miért kéne bármit is lerajzolni, vagy egy elméletet felmondani, ha valaki meg tud csinálni valamit.

a kajákhoz is mindenki ért, hogy ez jó, az rossz, mégse tudják sokan felmondani fejből a receptet, vagy megfőzni azt az ételt.

2016. ápr. 18. 18:11
 3/10 anonim ***** válasza:
81%

#2 ja csak a tesód hegesztése otthonra tökéletes, de ha röntgen alá tennénk akkor egy hányadék lenne. És lehet, hogy 150 évig fogja wc ajtót megtartani, de ha a csőre amit hegesztett rákötnénk 150-200 bár nyomást, akkor a hegesztésnél fújna ki mint a 3,14csa.

Szóval az otthoni gányolást ne nevezzük hegesztésnek. Otthonra elmegy céges keretek között, ahol emberéletek múlnak a minőségen, ott nem megy el.

azt is megnézném, hogy tesód hogy hegeszt pl alumíniumot, vagy, hogy hegeszt fejjel lefelé álló csövet.

2016. ápr. 18. 18:22
 4/10 anonim ***** válasza:
94%

Hegesztőként mondom:

Attól,hogy az alkesz Béla'bá meggányolja a kerítést,attól még nem fog tudni speciális tervrajz alapján szakfeladatokat megoldani.

Mint amikor a hülye gyerek a fater suzukijával csapatva azt hiszi,hogy ő Jason Statham

2016. ápr. 18. 18:23
 5/10 A kérdező kommentje:
hát ezekben a keménykedésekben semmi meggyőző nem volt. :S
2016. ápr. 18. 19:40
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Meglehetősen jól mutatja azt hogy miért külön szakma, hogy nem csak a hegesztő külön szakma, hanem a hegesztést irányító személyzet is, pl. hegesztőmérnök.

Hogy miért?

Nagyjából 100 db hegesztési eljárás használatos ma az ipar különböző területein, ebből csak az egyik az amivel a tesód vagy faterod meggányolja otthon a kerítést. Kézi ívhegesztésekből olyan 10 alatti a szám amit használnak iparban, de merőben más az összes. Mások a berendezések hozzá, más a technika, más a követelmény. Ez mind változik akkor is ha más az anyag, ahogy már írták előttem, alumíniumot pl. sokkal nehezebb hegeszteni, de már a sima acél és rozsdamentes acél között is van különbség.

Vannak a sima lakatosok, vagy azok akik tudnak úgy hegeszteni, hogy ne essen szét az adott dolog, ehhez nem kell akkora nagy szaktudás, csak némi gyakorlás. Egy biztos, az a varrat szép nem lesz, és jó sem. A célnak viszont megfelel, pl. nem esik szét a kerítés. De nem hiszem hogy olyan vonattal akarsz utazni aminek az alkatrészeid ilyen hegesztők gányolták össze.

Mi van ha van egy bonyolultabb, teherbíró szerkezet, amin a varratoknak teherviselő szerepük van? Elő van írva hogy mekkora legyen a varratméret, milyen eljárással hegesszék, milyen hegesztőanyaggal, milyen sorrendben az egyes varratokat, milyen sebességet tartson a hegesztő stb stb. A felét ő tudja a gyakorlatból, a másik felét a mérnök elméletből. Egy komoly munkához komoly hegesztő kell, mert utána varratvizsgálat is van: ha repedés van, vagy akár kisebb geometriai hiba, akkor már nem megfelelő a termék.

És még arról nem is beszéltünk, hogy a minősítés is pozícióra szól, elvégre ha valaki tud vízszintes pozícióban hegeszteni, annak közel sem biztos hogy megy fej felett..

Szóval ezért komoly munka, és külön szakma.

2016. ápr. 18. 20:08
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Nézz itt szét.

2016. ápr. 18. 21:58
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát jelentkezz te is!
2016. ápr. 18. 23:31
 9/10 anonim ***** válasza:
98%
szoktam főzni otthon mégsem vagyok szakács a costesben... az, hogy valaki otthon bevonttal hegesztget az egy dolog, attól még nem tudja a szakmát.
2016. ápr. 19. 11:20
 10/10 Freed Master válasza:

A tesód az otthoni kerítést lehet hogy meg tudja szépen hegeszteni, viszont olyan hídon nem szívesen mennék át amit a tesód hegesztett.

Ez egy komoly szakma, és szakmán belül is vannak minőségi-tudásbeli fokozatok szaki és szaki között.

Ha 100 évig hegesztesz akkor sem tudsz megtanulni minden eljárást minden hegesutési pozícióban magas szinten.

Sokan le becsülik ezt a szakmát, de csak akiknek szinte semmi rálátása nincs a dologhoz.

Minnél többet tudsz a szakmáról annál inkább rájössz hogy szinte semmit nem tudsz.

Az otthoni kerítés hegesztése az a Level 0,00001 :) , persze jó dolog ha meg bírja az ember csinálni de attól még nem szabad elszálni, maradjunk a földön.

2020. okt. 19. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!