Kirúgtak, de hogyan?! Ilyet lehet csinálni?
Az egyik dolgozó ellopott bizonyos mennyiségű árut, én pedig, mint portás erre kötelezően kellett volna figyelnem. Holott a betanítás nekem annyiból szólt, hogy behívtak, elmondták, hogy nekem bent kell ülnöm az irodában és nyitni, zárni a kaput... tisztán emlékszem erre.
Kivettem pár nap szabadságot, mert már nem bírtam, hogy mindenki engem csesztet ezzel, holott nem az én dolgom mások becsületességét betartatni, szerintem...
Én elmondtam őszintén a főnöknek, hogy ott voltam, amikor a sofőr pakolta ki az árut a gyárból és figyeltem, még én is átnéztem, hogy minden rendben van-e... és igen, hiányzott xy mennyiségű árúcikk, amit valószínűleg nem csináltak meg.
Fel is hívtam a főnököt, aki mindjárt másnap reggel bejött és jól lecseszett, hogy én nem végzem jól a munkámat, meg, hogy nem azért fizet, hogy bent üljek, hanem nekem takarítanom kellene, meg segíteni a sofőröknek, meg nézni folyamatosan, hogy mennyi cuccot használnak el a dolgozók az árúcikk kitermelésére... Könyörgöm, ezeket hol mondták el nekem? Öt hónapja dolgoztam ott és senki eddig erről nem is szólt, most hirtelen fontos lett.
Mellékesen NINCS se fizetett szabadság, sem fizetett ünnep, sem éjszakai pótlék, de persze be vagyok jelentve. Ráadásul a hivatalos papíron (bent a cégnél a jelenléti íven) úgy vagyok beírva, hogy reggel 8-tól vagyok délutánig... holott este 10-kor megyek... köszönöm.
Tegnap reggel pedig felhív telefonon a főnök, hogy ő kijelentett, jöhetek a papírjaimért, többet nem kell jönnöm. EZ KOMOLY? Gratulálok neki... lehet valamit tenni? Addig be sem megyek a papírjaimért, amíg nem kapok valami konkrét választ...
Letelt a próbaidő?
Indokolnia kell a felmondás okát... szerinted mit fog beleírni??
Ha letelt a próbaidőd, akkor a munkáltató felmondhat, vagy azonnali hatállyal felmondhat.
Mindkét nyilatkozatát köteles megindokolni, kivéve ha elsőt, ha nyugdíjas vagy.
Felmondás: A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Az első két okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló ezt a munkakört elutasítja.
Azonnali hatályú felmondás: Akkor lehet megszüntetni ilyen módon a munkaviszonyt, ha a dolgozó a munkaviszonyból származó LÉNYEGES kötelezettségét SZÁNDÉKOSAN vagy SÚLYOS GONDATLANSÁGGAL JELENTŐS MÉRTÉKBEN megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Az azonnali hatályú felmondás szankcionális jellegű felmondás, tehát akár jogi pereskedés is lehet belőle, ha a sérelmet szenvedett fél perre viszi az ügyet arra hivatkozva, hogy jogellenesen szüntették meg a jogviszonyát. Jogellenes akkor a jogviszony megszüntetés, ha a fenti - nagy betűkkel írt - feltételek nem teljesültek az azonnali hatályú felmondás indokaként.
A Te esetedben a fenti történet jogilag nem állja meg a helyét. Nem tudjuk, hogy a munkaköri leírásodban mi szerepel, milyen felelősséget állapít meg benne a munkáltató. Ha meg is állapított, akkor pedig köteles vizsgálatot lefolytatni a fenti ügyben, írásban értesíteni Téged arról, hogy mivel "vádol", lehetőséget adni Neked arra, hogy védekezz, és az írásos anyagban meghatározni, hogy milyen határidőkhöz tartva hol keresheted a jogorvoslatot.
Sokak által lehet nagyokat mosolyogni azon, amiket leírtam - ismerve a mai munkáltató népszokásokat -, de egy munkaügyi pernél ez az első, amivel a bíró kezdi a vizsgálatot. Ha a munkáltató ezeket a lépéseket kihagyja, már esélytelenül indul.
"Tegnap reggel pedig felhív telefonon a főnök, hogy ő kijelentett, jöhetek a papírjaimért, többet nem kell jönnöm."
Ilyen sincs! A munka törvénykönyve ilyet nem enged meg, hiszen mind védi a munkáltató, mind a munkavállaló bizonyos jogait.
Én azt mondom, ne írj alá semmit ezzel kapcsolatban, főleg olyat nem, amivel nem értesz egyet. Írásban, ajánlott küldeményként jelezd a munkáltató felé, hogy az X. Y. napon telefonon megtett azonnali hatályú felmondását fektesse írásba. Kíváncsi leszek, mivel indokolja meg!
Ha ez megvan, utána jelentkezz ismét!
Ha bemegyek és azt mondom a főnöknek, hogy XY napi telefonon közlött azonnali hatályú felmondását kérem írásban kiküldeni a címemre az úgy jó?
Bocsánatot kérek, hogy ennyire analfabétának tűnök, ez volt az első munkahelyem...
A szó elszáll...
Tehát ne szóban kérd, hanem írásban Tőle! Valamint azt is, hogy mikor, milyen módon és kinek kell átadnod a munkaköröd ezek után.
Csak azért mondom, mert nagyon jogi vita gyanús az eseted, és jobb mindenre felkészülni, nehogy később megbánd, hogy nem léptél meg bizonyos kötelező köröket.
Gondolom - maradni nem akarsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!