Van értelme megcsinálni a felsőfokú nyelvvizsgát? Megítélésetek szerint nektek volt előnyötök abból álláskereséskor, hogy volt felsőfokú nyelvvizsgáról papírotok?
Angolból voltam márciusban, németből is jó lenne még elmenni és akkor nyárra diplomával együtt meglenne a papír, de nagyon sok dolgom van ezen kívül is.
Önéletrajzba ugye beírhatom enélkül is a tárgyalóképes nyelvtudást.
De azt nem szeretném még egyszer átélni, amikor interjún affektálva-lenézően kérdezi a HR-es a középfokú nyelvvizsgámra, hogy "és tudod is használni, vagy csak a papír van meg?" Az ilyenek elhárítására jó lehetne.
(Mérnök leszek hamarosan, ha ez számít.)
Szerintem van értelme.
Gondolj bele, ha HR-esként látnál egy önéletrajzot, neked melyik nyerné el jobban a tetszésed?
1. "Tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezem X nyelvből."
2. "Tárgyalóképes nyelvtudással és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem X nyelvből."
Ha pedig megvan a tudás, és csak egy kis időt meg némi pénzt kell (tehát nem 10 hónapnyi tanfolyam költségét, csak max. pár hétig tartó felkészítés árát kell kifizetni + vizsgadíj) akkor szerintem megéri. Ki tudja, lehet egyszer szükség lesz/lenne rá.
Nálunk ha a munkahelyen le kell fordítani valamit, hozzám jönnek a kollégák, és nem a középfokú nyelvvizsgát szerzett munkatársaimhoz, pedig ők is le tudnák fordítani, mert semmi ördöngösség nincs ezekben, nem szakszövegek. Szóval szerintem érdemes, mert komolyabban vesznek.
Szerintem ha beírja valaki a tárgyalóképes nyelvtudást, akkor már hülyén veszi ki magát a papír emlegetése. Olyan, mintha a diploma mellé odaírnád az ötös érettségit. Ha pótlékot kapsz utána, akkor csináld meg, de amúgy egyetértek azzal, hogy ahol számít is, ott ellenőrzik.
Aki meg beszól egy olyat, hogy tudod-e használni vagy csak a papír van meg, az be fog szólni a felsőfokúra is...
Azért nem egészen, angol nyelvű képzésre járok most egyetemen, rengeteg embernek csak középfokúja van és megszólalni alig bírnak, aki teszem azt nem 90+%-al ment át középfokon annak az angolja egy forintot nem ér általában, mivel legtöbb vizsgaközpontban a szóbeli valóban kommunikációs része baromi egyszerű és mindenkinek sikerül.
Míg egy felsőfokú vizsgán már simán elkaszálnak ha csak nyögdécselsz szóbelin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!