2-3 év alatt munka mellett, autodidakta módon meg lehet tanulni úgy programozni, hogy meg lehessen élni belőle? Megéri? Hosszú távon mik a remények ezen a pályán?
Ismersz olyat akinek így sikerült? Nulláról lehetséges?
Vagy jobban megérné előbb egy proginfó szakot elvégezni.
Ugyebár nem tudni mi lesz a helyzet akár 10,20,30 év múlva IT területen elhelyezkedésileg (fejlődik az AI is, ami elvileg csak ront a helyzeten). Ti hogyan látjátok?
ha van hozzá tehetséged, időd, és elszánt vagy, akkor meg lehet tanulni.
csak az a baj ezzel, hogy ha nincs róla papírod, akkor nem fognak komolyan venni.
mert papírral igazolt végzettség nélkül az első rostán ki fogsz hullani. a nagyobb, komoly cégek eleve úgy hirdetnek, hogy feltételként megszabják a szükséges végzettséget.
ha programozó matematikust keresnek, és neked csak érettségid van, akkor hiába vagy nagyon ügyes, nem fognak behívni.
azért az iskolarendszerű 4-5-6 éves képzést nem pótolhatja a magánszorgalom.
Szóval akkor jobban megérné előbb a BSc-re hajtani, és suli mellett akár sikerülne ilyen jellegú diákmunkát, gyakornoki állást találni.
Egyébként úgy gondoltam, ha már sikerülne ebből megélni, akkor kezdenék mellette proginfón levelezőn, vagy estin.
max a nagyobb multikat érdekli a papír, de azokat se feltétlenül.
7-8 éve dolgozom fősulik nélkül.
Na meg az AI nem magától fejlődik ám, ahhoz is fejlesztőmérnökök kellenek.
Plusz mondjon nekem valaki olyan ágazatot, amiről biztosan meg lehet mondani, hogy 10-20-30 év múlva is jó megélhetést biztosít majd.
Nálunk dolgozik egy srác, akit mindenféle diploma nélkül vettek fel, de nemcsak diplomája nincs, felsőfokú intézménybe sem járt soha. Magától tanult, miközben aprópénzért a piacon zöldségesládákat pakolt a megélhetésért. Mákja volt, mert akkora a hiány, hogy behívták interjúra, ahol a junior java tesztet max pontosra írta, így már senkit nem érdekelt, hogy van-e iskolája, vagy nincs. Eléggé lelkes is, imádja, amit csinál, ráadásul rendkívül lojális is a céghez és a főnökökhöz, mert úgymond kiemelték a szarból.
Viszont azért nagyon is érezhető, hogy ő magától tanult, bele a vak világba, amihez éppen kedve volt, és nem egy jól felépített, átgondolt tematika mentén. Rengeteg a hiányossága, sok hibás szokása rögzült, inkább egy gányoló-kóder lett belőle, mint egy rendszerszemléletű mérnök.
Szegényt tologatják is ide-oda egymás között a csoportok, sehol nem dolgoznak vele szívesen. Kirakni nem akarják, mert a robotmelókat nyilván megcsinálja, és ha jól tudom kicsit kevesebbet is keres, mint a többiek azon a szinten.
Igaza van annak, aki azt mondja, hogy az egyetem mellett is kell magadtól foglalkozni a dologgal, de legalább van alapozás, útmutatás, meg egy vezérfonal, ami mentén haladhatsz a tanulás során.
Ezek után én azt javaslom, hogy inkább menj el egy BSc-re, ha teheted, az pont 3 év, de már előbb is elkezdhetsz dolgozni, ha jól csinálod a dolgod. Ráadásul lesz diákigazolványod, meg mehetsz gyakornoki programokra, ahol pontosan tudják, hogy nagyon kezdő vagy, és aszerint is kezelnek (értsd: nem dobnak a mélyvízbe, hanem tanítgatnak, oktatnak és türelmesek veled).
Röviden ennyi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!