Késedelmes bérfizetés esetén mekkora késedelmi kamatra számíthatok?
Figyelt kérdés
A bruttó bérem kb. 101 ezer Ft. A törvényileg előírt fizetési határidő (10-e) óta a mai az 5. nap, hogy késnek a fizetéssel, bár a legtöbben már 5-én megkapták. Többféle számítást is olvastam, de nem tudom melyikkel érdemes kalkulálni. A kamat összesen hány Ft-ot tehet ki ebben az esetben a nettó béren felül?2016. febr. 17. 16:21
1/7 anonim válasza:
Egy olyan cègnèl, ahol jelentős kèsèsek vannak a bér kifizetèsènèl, ott szerintem ne igen szàmìts kèsedelmi pótlèkra.
2/7 A kérdező kommentje:
De ez törvény adta jogom! Minden jel szerint komoly hanyagságból, mulasztásból, adminisztrációs hibából következett be a késés, tehát nem anyagi nehézségek miatt.
2016. febr. 17. 16:29
3/7 anonim válasza:
Igen, törvèny adta jogod, ez igaz. Viszont ha ezt a mai magyar viszonyok között hangoztatod, mehetsz is àllàst keresni.
4/7 A kérdező kommentje:
Ez nem egészen így működik. Egy kirúgással sokkal többet veszíthet a munkáltató, ha az OMMF később ránéz a körmére. Az én munkaviszonyom különben is határozott idejű. Korrekt helyeken ezen amúgy sem akadnak fenn, nem minden munkahely egyforma még Magyarországon sem.
2016. febr. 17. 17:27
5/7 A kérdező kommentje:
Tehát még egyszer megkérdezem: mekkora összegre lennék jogosult? Csak az válaszoljon, aki ezt ki tudja számolni, másra nem vagyok kíváncsi!
2016. febr. 17. 17:28
6/7 anonim válasza:
Késedelmi kamat mértéke: a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat. A jegybanki alapkamatokat a NAV honlapján is meg lehet nézni, de természetesen az MNB honlapján is elérhető.
Jelenleg 1,35 % éves szinten.
101 ezer forintot felszorzol 1,35-tel, majd elosztod 366 nappal, és megszorzod 5 nappal. Így megkapod, hogy 5 napra mennyi késedelmi pótlék jár Neked a késésre.
7/7 anonim válasza:
Elméletileg igazad van.
Gyakorlatilag akinek elég 101 000-et fizetni, olyanból bármikor akad ezer új munkaerő.
Ennek akkor van értelme, ha sikerül összefogni a munkatársaid jelentős részével és egyszerre próbálkoztok, mert mindenkit nem tudnak kirúgni egyszerre. (nem árt, ha nem sikerül kideríteni, hogy ki volt a főkolompos.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!