Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit kell/szabad és mit nem...

Mit kell/szabad és mit nem egy szállodai szobalánynak?

Figyelt kérdés

A közeljövőben külföldön szobalányként fogok dolgozni, de sajnos még nincs ilyen irányú tapasztalatom. Addig egyértelmű, hogy elsősorban takarítani kell, meg hogy vannak mellékes munkák, de néhány kérdés felmerült bennem. Elsősorban nem is maga a munka a kérdéses, hanem inkább az etikett.

1. Ha bent van a vendég a szobában, akkor nem megyek be, vagy kopogok, és megkérdezem, mikor jöhetek? Ha egész nap, netán napokig ki sem mozdul, akkor azt a szobát nem takarítom?

2. Hol a határ a rendrakásban? Például ha feltúrva hagyta az ágyat a vendég, miután felkelt, rendbe rakom? A szétdobált ruháit otthagyom vagy összeszedem, összehajtom?

3. Mi szemét és mi nem? Ha gyerekkel vannak, az esetlegesen szétdobált gyerekrajzokat kidobom? Az asztalon hagyott, félig megevett ételt kidobom?

4. Hallottam, hogy gyakran hagynak a szobában borravalót. Honnan tudom, hogy azt valóban "nekem" hagyták ott, nem pedig kint felejtett pénz, amit ha elteszek, következményei lesznek?

Előre is köszönöm a hasznos válaszokat!

2016. febr. 4. 17:04
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

1. Így van.

2. Természetesen összehajtod.

3. A romlandóakat kidobod,mást nem!

4. NEM raksz el semmit! Ha kiköltözés után marad ott pénz,és reális összeg az a borravaló.

2016. febr. 4. 17:24
 2/10 anonim ***** válasza:
91%

1. Ha bent van a vendég a szobában, akkor nem megyek be, vagy kopogok, és megkérdezem, mikor jöhetek? Ha egész nap, netán napokig ki sem mozdul, akkor azt a szobát nem takarítom?

Így van, akkor nem takarítod. De ilyen úgysem lesz.

Figyelni kell, mikor mennek el.

2. Hol a határ a rendrakásban? Például ha feltúrva hagyta az ágyat a vendég, miután felkelt, rendbe rakom? A szétdobált ruháit otthagyom vagy összeszedem, összehajtom?

Az ágyat be kell ágyazni. A szétdobált ruhákat is összeszedni, lerakni vagy összehajtani, hogy rend legyen. A földre dobott törölközőket minden esetben cserélni kell.

3. Mi szemét és mi nem? Ha gyerekkel vannak, az esetlegesen szétdobált gyerekrajzokat kidobom? Az asztalon hagyott, félig megevett ételt kidobom?

4. Hallottam, hogy gyakran hagynak a szobában borravalót. Honnan tudom, hogy azt valóban "nekem" hagyták ott, nem pedig kint felejtett pénz, amit ha elteszek, következményei lesznek?

Külföldön ezzel tesztelik a szobalányokat, úgyhogy ha nem akarod, hogy kirúgjanak, akkor ne tedd zsebre! Sajnos úgyis az lesz, hogy amikor elmegy a vendég, akkor a felettesed gyorsan végigmegy a szobákon és zsebreteszi az ott talált pénzeket. Semmit nem fogsz abból látni. Az a pénz a tiéd, amit a vendég a kezedbe ad.

2016. febr. 4. 17:36
 3/10 anonim ***** válasza:
89%
Gyerekrajzot, ételt nem dobhatsz ki.
2016. febr. 4. 17:36
 4/10 anonim ***** válasza:
81%
Gondolod, hogy ezeket te fogod magadtól eldönteni? Pontosan el fogják mondani.
2016. febr. 4. 18:08
 5/10 anonim ***** válasza:
51%
Így van, nem te döntöd el. Biorobot leszel akinek megmondjak mik a szabályok.
2016. febr. 4. 22:39
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos válaszokat!

Gondoltam, hogy nem én döntöm el, de van egy általános etikett, amire kíváncsi voltam! Akinek nincsenek szövegértési problémái, azok megértették, és rendesen válaszoltak.

2016. febr. 5. 18:21
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem mai kérdés már ugyan, de írok.

Hajón (is) voltam szobalány, szóval tudok egy-két dolgot.

Ha rumli van, rendet raksz, a kedves vendég ruháit is összeszeded.

Ha bent van a szobában, kopogsz, "Jó napot kívánok, parancsolnak takarítást?" címen.Ha nem, akkor nem.

Mikor a vendég távozik, és az asztalon hagy pénzt, az a tiéd. (van ahol közösbe megy, szállodája válogatja),de ha kitette, az a tiéd!

Romlandót kidobsz, más ételt (kekszet, chipset stb.) nem.

Törölközőt mindennap cserélsz! (ha bejutsz a szobába)

2016. ápr. 2. 08:34
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Még annyi, hogy a borravalót nem szedi el a felettesed, ugyanis TE mész be abba a szobába, másrészről nem szokás más pénzét lenyúlni.

Egyébként megtudod a recepcióról, hogy mikor távozik a vendég, és rögtön mész abba a szobába megnézni, tettek-e ki az asztalra pénzt.

2016. ápr. 2. 08:46
 9/10 anonim válasza:
100%

Szobalányként dolgozom:

1:Ha bent van a vendég, kopogsz-mondod, hogy ki vagy(Housekeeping), vársz egy kicsit, még egyet kopogsz ás rá nyithatsz. Ha bent van, és netán aludt(és nem volt kint a "Kérem, ne zavarjanak tábla" elnézést kérsz és kijössz. Ha ajtót nyitott neked, megkérdezed, hogy kérnek e takarítást és, hogy mikor jöhetsz. Ha nem kérnek, kérdezed meg, hogy a szemetet ki vidd e, törölközőt cserélj e(ha nem kérdezed meg, lehet, hogy később eszébe jut és ki teszi a "Takarítást kérek" táblát.

2:Az ágyat beágyazod, lepedőt, paplant megfeszíted, kisimítod. Ruhákat összeszeded, összehajtva a fotelre vag az ágysálra teszed.

3: Szemét ami a kukában van, használt zsepik, műanyag üres flakonod, üres édesség/sós csomagolások. Az asztalon hagyott ételt nem dobod ki, poharakból semmit sem öntesz ki(vizet sem.)

4: Borravaló check-in után amit hagyott a szobában az a tied(pénz, csoki, üdítő). Nagyobb érték tárgyat, pénzt le kell adni a recepción-szólsz a gondnoknőnek elsőnek. Napi szobában az ágyra szoktak tenni pár száz forintot az a tied+ ha odaírja egy papírra, hogy Housekeepingnek vagy Thank you/KÖszönöm vagy kérek valamit és ott hagy pár forintot azt elveheted.

Napi szobából asztalról pénzt nem veszünk el.

2016. ápr. 16. 20:18
 10/10 anonim válasza:
100%
Bocsi check-out.
2016. ápr. 16. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!