Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A számviteli munkakör pontosan...

A számviteli munkakör pontosan mit takar? Kereskedelmi érettségivel lehet ilyen munkát vállalni?

Figyelt kérdés
2008. szept. 18. 12:04
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az a munkáltatótól függ, hogy lehet-e ilyen munkakört vállalni. Én nem javaslom.

A számvitel-könyvvitel tulajdonképpen egy adott szervezet (cég, intézmény, civil szervezet stb.) "könyvvezetése, könyvelése."

Lényegében négy sarkallatos pontja van: Adatot gyűjt (számlákat fogad be, bért készít elő stb.), ezeket rögzíti (kézzel vagy géppel), rendszerezi (mindent a megfelelő helyre rögzít, kiértékel) és szükség szerint prezentálni is tudja. (Hogy áll a mérleg, vevői tartozások, szállítók felé elmaradások, tárgyi eszközök, immateriális javak, egyéb járulékok stb.)

Tehát tulajdonképpen a számviteli munkatárs feladata az, hogy - ha van - együttműködik a főkönyvelővel, ha nincs, akkor pedig vezeti a könyveket.

Emellett számlázik (számlafegyelmet tart), bizonylatol és segíti a pénztáros munkáját.

Persze függ, hogy mekkora szervezetnél munkálkodik, és hányan látják el a könyvviteli feladatokat.

2008. szept. 18. 13:24
 2/5 A kérdező kommentje:

köszönöm a választ.te miért nem javaslod?

előző munkahelyemen,számláztam,átutalásos számlát,illetve készpénzeset.

elszámoltattam a sofőröket,a számlákat lefűztem,dátum és fizetési kötelezettség szerint.

rendeléseket rögzítettem számítógépre.

ezek ellenére sem javasolnád?

2008. szept. 18. 14:11
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem én sem, mert maga a számvitel ennél több is lehet, és ált inkább könyvelői végzettséggel vesznek fel. De ettől még megpróbálhatod.
2008. szept. 18. 14:37
 4/5 anonim ***** válasza:
mivel van valami gyakorlatod e téren, talán van esélyed, de ilyen munkára számviteli ügyintézőt, közgazdászt, vagy mérlegképes könyvelőt szoktak keresni
2008. szept. 18. 16:15
 5/5 anonim ***** válasza:
Az elso hozzaszolo jol leirta h kb mit takar egy szamviteli munkakor. megfelelo vegzettseg (itt ertem szakiranyut) szamvitelben max adminisztrativ munkat lat el az illeto... a magasabb szintu elemzesekhez elengedhetetlen a penzugyi, kozgazdasz felsofoku vegzettseg. A magyar helyzetet nem ismerem mert mar reg eljottem otthonrol, nalunk OZ foldon, egyszeru szamlazashoz, berszamfejteshez nem kell szakiranyu vegzettseg. (accounst payable, receivable, payroll). azonban assistant accountant (aki a reportokat kesziti elo, elemzi, es a fokonyvelo alatt dolgozik) ahhoz mar kell az egyetemi vegzettseg. En jo magam fokonyvelo vagyok egy multinal itt kint, nekem semmi bajom evvel a szakterulettel, igen jol jovedelmez... ha fiatal vagy netan erdemes megcsinalni egy pszf kepzest, ha egyszer tovabb szeretnel lepni. en anno pszf-et vegeztem.
2008. szept. 23. 16:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!