Ha mától 2-3 napra kiír az orvos, akkor a táppénz az egész havi fizetésem 70%-a lesz vagy csak ennek a pár napnak a 70%-a?
Lehet, hogy kicsit hülye a kérdés, de nem nagyon vagyok ezzel tisztában. Ma nem mentem be melózni betegség miatt, majd holnap íratom ki magam az orvossal. Úgy készülök, hogy péntekig fog kiírni, utána már menni szeretnék.
Amúgy a fizetésem bruttó 150.000, vagyis nettó 98.000. Állandó éjszakás vagyok, így kapok 14% éjszakai pótlékot is, így összesen bruttó 171.000-et vagyis nettó 112.000-et kapnék. /Azért írom feltételes módban, mert november végétől melózom itt, a december az első teljes hónapom./
A december eddigi összes munkanapját ledolgoztam, ráadásul eddig volt már egy 12 órás hétvégi túlóra, természetesen éjszakai az is, mivel éjszakás vagyok /viszont egyébként meg csak 8 órát melózom, egyedül ez a túlóra volt 12 órás/. Lesz még egy ugyanilyen 12 órás túlóra most vasárnap, arra már szeretnék menni. De a hónap többi munkanapjára is.
Ha mondjuk most péntekig ír ki az orvos, akkor csak ezeknek a napoknak kell nézni a 70%-át vagy az egész havi bérnek? Mennyit fogok így kapni decemberre, ha kiesik ez a 3-4 nap?
Köszönöm a válaszokat előre is!
"november végétől melózom itt, a december az első teljes hónapom"
Nem jó a számításod, ugyanis a december így nem lesz teljes hónapod, hiszen 3 napra így betegállományos pénzt kapsz.
"A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló. A betegszabadság kizárólag a munkavállaló saját betegsége esetén jár.
A munkáltató a munkavállalónak – betegsége miatti – keresőképtelensége esetén naptári évenként 15 munkanap betegszabadságot ad ki.
Év közben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult.
"A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 %‐a jár, oly módon, hogy ez az összeg adó‐ és járulékköteles is. "
Amúgy jól értem, november végén kezdtél dolgozni, azaz kb. 2 hete dolgozol és már elmész betegszabadságra? Nem tudom, mi volt a problémád, de ezt bizony nem nézik jó szemmel a munkáltatók, mivel ezt ők fizetik és csak 15 nap után az OEP.
Próbaidőn vagy?
Ma voltam a háziorvosnál és kiírt 2 napos táppénzre. 15-ére és 16-ára, vagyis tegnapra és mára.
Amúgy igen, 6 hónapos próbaidőn vagyok. Viszont akár jó szemmel nézik, akár nem, 39-40 fokos lázzal is menjen be az ember!? Oké, legközelebb bemehetek, legfeljebb összeesek munka közben...
/Nem veletek kötekszem, félreértés ne essék, csak elég felháborító, hogy ilyenkor is elvárják az embertől, hogy menjen be. :S /
Egyébként este el is indultam munkába, de annyira szarul voltam, hogy kénytelen voltam hazavergődni. :/ Amint hazaértem, be is telefonáltam, hogy valóban elindultam, de nem éreztem jól magam és vissza kellett fordulnom. Mondták, hogy ma este is telefonáljak be, mert akkor a másik műszakvezető lesz. Elmondom neki is, hogy mi történt illetve hogy holnap este viszem a táppénzes papírt.
Nem vagyok híve annak, hogy félholtan is menjen be az ember dolgozni, de sajnos tényleg ezt várják el a munkáltatók :-(
És bocs, ha kicsit kekec vagyok, de nekem furcsa, hogy ha valakinek 40-es fokos láza van, akkor:
1.- csak 2 napra írja ki az orvos
2.- éjjel fél 1-kor azon tipródik, hogy mennyi fizetést fog így kapni, nem pedig az ágyban próbál meg gyógyulni.
Semmi gond, nem vettem magamra. :)
1. Régebben is volt már olyan, hogy magas lázam volt, másnapra pedig simán lement.
2. Az ágyban fekve/gyógyulva és betakarózva nem lehet gépezni? :) Egyébként meg van különbség aközött, hogy itthon lázasan a pihe-puha ágyban néha lenyomok pár billentyűt /amihez semmi erőkifejtés nem kell/ vagy bent a munkahelyen szintén lázasan 20-30-40 kilós csomagokat pakolászok órákon át vagy rohangászok a raktárban ezért-azért...
Amúgy elég korrekt ez a hely, ahol vagyok, az emberek is viszonylag megértőek és normálisak. Ha pl. később érek be mondjuk azért, mert késett a vonat/busz fél órát, azt mondják, hogy oké, egye-fene, annyival tovább maradsz, amennyivel később értél be. A lényeg, hogy elvégezzem a munkám és meglegyen a 8 órám. Bár az is igaz, hogy túl sokszor ezt nem lehet eljátszani...
Ha holnap nagyon kekeckednek a táppénzes lap ellenére is, megmondom, hogy akkor bemegyek szombaton is, így az egyik kiesett nap letudva. Végül is vasárnap amúgy is menni kell túlórára, a péntek normál nap, a kettő között pedig csak ez a szombat, ami szünet. Nem sok az az 1 nap, így nem annyira gáz, ha be kell majd mennem, hogy kiváltsam vele az egyik napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!