Milyen egy cukrászdába dolgozni, mint eladó?
Én cukrászdában dolgozom, mint "eladó".
Egy cukrászdában az eladó nem csak süteményeket árul, és elvan magának egész nap, míg nem jön vendég. Egy "eladó" feladatkörébe tartozik ezen kívül a hozzá kapcsolódó mosogatás és leltározás.
Azonban! Akárcsak nálunk, a legtöbb helyen az eladó a többi eladóval együtt váltják egymást kint. Míg az egyik kint árul, a többi hátul dolgozik. Igaz, nem a süteményeket gyártja, hanem sütiket/tortákat díszít, feliratot nyomja rá, szeletel, krémeket kever, recept alapján hozzávalókat pakol (megj.: ne 1-2 kilócskákra gondolj, hanem hatalmas, szinte félember méretű edényekre, benne elbírhatatlan súllyal), szezononként termel.
Most a karácsonyi szezon van, így én speciel ma gyártottam le 500 mézeskalácsot és 50 fenyőt. Ez annyit takart, hogy megvolt a mézeskalács forma, és cukormázzal kellett díszíteni. De persze ezt sem úgy, mint otthon, hogy szépen elszöszmötöl vele az ember. 20 perc alatt 1 tálcányival kell (kb. 70-80 darab), és papírtölcsérből, amiből igazából képtelenség szép formát kreálni.
A másik. Mivel folyamatosan kell a tortákra rányomni a feliratot, vagy a táblákra (biztos láttál már ilyet, kis tenyérnyi táblácska, amire rá van írva, hogy Boldog születésnapot, stb.) fontos a helyesírás! Sokszor érkezik olyan rendelés ballagás környékén, ahol könyv alakú tortát kérnek, és az egyik oldalára kész szöveget kérnek, névsort, stb. Úgyhogy igen, a helyesírás nagyon is fontos!
Elsősorban azért, hogy helyesen írd rá a süteményekre a kért feliratot, másrészről azért, mert ha felveszel egy rendelést, de értelmetlenül írod le, akkor nagy rá az esély, hogy aki legyártja a kért terméket nem fogja jól érteni, hogy mit is kell csinálnia.
Igen, a rendelésfelvételhez szükség van az összes süteményen nevének tudására, ár tudására (ehhez tartozik a gyors matek fejben, ha egy egyedi kérés/összetett kérés érkezik, azonnal tudj árajánlatot mondani), valamint azt is tudni kell, hogy melyik sütemény pontosan mit tartalmaz. Erre sokan rácsodálkoznak, hogy egy eladónak miért kell tudnia a pontos összetevőket, de ez nagyon egyszerű. Sok vendég allergiás lehet egy alapanyagra például.
Tehát igen. Egy cukrászdában lévő eladónak igazából az a legkisebb és legkevesebb feladata, hogy a vendéget kiszolgálja. Nekem ez most egyhuzamban a harmadik napom, hogy "eladó"-ként vendéggel nem is találkoztam, mert folyamatosan hátul voltam.
Bár a kérdés régi, gondoltam érdekelhet téged, vagy mást esetleg a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!