Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szabadsag elszamolasa?

Szabadsag elszamolasa?

Figyelt kérdés
Tobb berpapiromon megjelent hogy kivettem szabit,12-24 oraban dolgozom,de a beosztas olyan lett hogy nincs meg a kotelezo havi oraszamom igy a hianyzo oraimat szabival potoljak ki (1szabi=8ora)pedig nem kertem szabit. Szabadsag kiirast meg soha nem irtam ala.Jeleztek h oktoberben -60oram lesz mert annyi muszakot kaptam igy a hianyzo oraim szabibol lesz. Jogos e?

2015. okt. 7. 16:28
 1/3 anonim ***** válasza:

A leírtak alapján szerintem nem szabályos a dolog.

Az éves szabadságból 7 nap felett a dolgozó rendelkezik. A többit a munkáltató köteles kiadni úgy, hogy lehetőleg egyeztet a dolgozóval.

A szabadságnak az a funkciója, hogy a dolgozó pihenni, regenerálódni tudjon az év során.

Az által, hogy hiányzó óraszámokat pótolnak ki vele, véleményem szerint törvénysértő.

Pontosan nem látom át a helyzeted, de mint dolgozó nyugodtan kérdezz rá a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen, hogy szabályos-e a munkáltató eljárása.

Kormányhivatalokban találod őket.

2015. okt. 8. 05:18
 2/3 A kérdező kommentje:
Igen gondoltam mar ra hogy elmennek egy tanacsadasra hogy ez mennyire torvenyes, csak azt nemtudom az "titokban" marad e, esetleg nehogy ertesitsek a munkaltatom. Az egesz arra megy ki hogy ne kelljen tul orat kifizetni, amit ugyanigy "elinteznek". Ket havonta fizetik, egyik honapban van +36oram a kovezkezo honapban keves muszakkal hianyzo oraim lesznek, igy a 2honap vegen mikor tulora kifizetes lenne pont nincs semmi.
2015. okt. 8. 08:23
 3/3 anonim ***** válasza:

Az szép...

A hatósági dolog gyakorlatban a következőképpen működik:

Munkavállaló bármikor, bármit kérdezhet tőlük.

Bejelentést bárki tehet, még akkor is, ha semmilyen szinten nem kapcsolódik a céghez. Akár egy szomszéd is, akinek meséltél a munkahelyi kínjaidról.

Név nélkül nem tudsz bejelentést tenni, maximum információt kérni, mivel a bejelentéseknek a cégre nézve akár súlyos következményei is lehetnek. Tehát rosszakarók nem kellenek, csak olyan dolgozók, akiknek ténylegesen problémájuk van a céggel és jogos a meglátásuk.

Ha teszel bejelentést, arról jegyzőkönyv készül. Elmondják, hogy kérheted: Személyedet kezeljék titkosan. Ilyenkor a munkáltató nem tudja meg, hogy ki nyomta őt fel, tehát nem "személyre szóló" lesz az ellenőrzésük, hanem "általános" jellegű.

Hidd el, teljesen tisztában vannak vele, hogy mi folyik idelent, de tenni ellene csak akkor tudnak, ha van mire alapozniuk.

Tehát nem kell parázni! Én is küldtem már cégre hatóságot a ki nem fizetett és eltitkolt túlórák miatt.

Annyira együttműködőek voltak, hogy még vagy 3 évig ott dolgoztam, sose derült ki, hogy én voltam az.

2015. okt. 9. 05:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!