Futárkodás az milyen? Tapasztalatokat írjatok?
Sziasztok!
Érdekelne,hogy a futárkodás az milyen ? Mennyire szimpatikus ? Milyen bérek vannak. Meg,hogy működik ez az egész. Mondjuk aki szeret vezetni annak milyen egy ilyen állás ? Legyen szó pizzafutár,ételfutár. Persze b-s jogsiról beszélek most. Mennyire éri meg. Meg mennyit kell dolgozni ?
elég nagy a szórás, de kevés a jónak mondható. egyrészt az sem mind1, főváros vagy vidékről van szó. (egyébként az, hogy gázos, az leginkább magára a vendéglátásra vonatkozik, tehát értelemszerűen ebből fakad az, hogy akár a szakácsokat, a futárokat is rühellik fizetni)
én egy közepes méretű városban próbálkoztam már motoros pizzafutárkodással.
amit tudni kell, rengeteg itt a kiszállítós pizzéria. 1-2 van ezek közül, ahol jól megy, van forgalom.
az ilyen helyek viszont eléggé tele vannak. én ezért is jöttem el 2 hónap után. jó volt a pénz arányaiban, volt viszonylag sok borravalóm is, volt egy hétvége, amikor címpénzzel(ami esetemben 190 Ft volt) és borravalóban összekerestem egy 25ezret, viszont 8 vagy tán 9-en voltunk futárok. ebből jutott az, hogy kb heti másfél-2 napot tudtak beosztan, de a többi nap is csak félig szabad, olyankor(persze nem minden napra) de kötelező volt vállalni ilyen tartalékos futárságot, ami annyiból áll, hogyha szólnak, akkor fél órán belül legyél benn...kvázi készenlétis vagy, csak míg egy orvost mondjuk ez idő alatt is fizetnek, itt nincs ilyen, és persze nem is nagyon tervezgethetsz, hogy elmész valamerre, mert kitudja, kellessz-e aznap.
aztán itt jönnek azok a dolgok, ami miatt hosszabb távon nem jó. mindent magamnak fizetek, tehát benzintérítés nincs. ez motor esetén még nem egy nagy cucc, 1-2ezres tétel, de ha huzamosabb ideig gyötröd a motort, előbb-utóbb kéne majd egy kis szervíz is neki.
autóval meg nyilván ezek a dolgok még többe vannak.
meg persze rohadt nagy a hajtás, és emellett arra is figyelned kell, mit viszel ki és mikor. kb. 40 perc az az idő, amit a legtöbb pizzéria vállal a rendeléstől a kiszállításig, tehát ebben nem csak te vagy benne, hanem a konyhások is, kerültem már én is amiatt szarba, mert fél órán át vártam arra, hogy a szakács elkészítsen egy öntetet, ami épp nem volt előkészítve a hűtőbe...most nyilván ha van 10 perced kivinni, de neked is kell mindent összekészíteni, és 3 címed is van, esélyes, hogy valamit otthagysz, emiatt késel, és van 1-2 ember aki nem szereti, ha késik a kaja. olyan is volt már, hogy épp be nem telefonáltak, de mikor kivittem, engem cseszett le, hogy több, mint 1 órája rendelte meg...én meg aztán nem tehetek róla, hogy a szakácsok későn kezdték el csinálni, így később is lett kész...szóval erre mindenképp fel kell készülnöd, hogy mindenért te vagy a hibás.
és ez még a könnyebbik része, mert nekünk részletes szállítólevél volt, vannak pizzériák, ahol meg csak kapsz egy blokkot, amire még tollal ráírkálják, ha esetleg kért még valami pluszt...
de itt esélyesebb a kifizetés.
kisebb pizzériákban nyilván értelemszerűen van 2-3 futár, de lehet nem kell jobban pörögni, mert nem olyan népszerű, hogy nagy legyen a forgalom. és minél kisebb a forgalom, hát nyilvánvaló annál kevésbé szeret fizetni a főnök.
az állandó számolás is egy idő után fárasztó, főleg ugye a legtöbb pizzéria borravalós árakkal dolgozik(tehát direkt úgy adja meg az árakat, hogy csak 20-40 Ft hiányzik a kerek összeghez, és hátha adnak kereken). na most ha a "hálás" megrendelő nem ad borravalót, de nagy címlettel fizet, akkor ugye számolgassad forintra pontosan a visszajárót...frissen még megy, de este 10kor már lehet nem fog.
szóval ilyesmikre kell felkészülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!