Ki lehet jelenteni statisztikai alapon hogy én a minimálbéres melós többet keresek mint a világ dolgozóinak 80%-a?
Itt vagyok én, minimálbéres melós vagyok, 8 órás néha 10 órás munkanapokkal. A munkakörülmények problémásak, vagy van munkaruha vagy nincs, vagy fizetnek túlórapénzg vagy nem stb. De a minimálbért megkapom be vagyok jelentve van szabi betegállomány és végül is ha ebből elegem van mehetek máshova dolgozni.
De ugye panaszkodok ezért azért mondjuk amikor a túlórapénzemet 3 hónapos csúszással fizetik.
És hallom egy rádióműsorban: a világ lakosságának kb 80%-a összetenné a két kezét és hálaimát rebegne ha ilyen körülmények között lenne! Hiszen jön a fizu fixen, van orvos ha beteg vagyok, van fizetett szabi, van több munkalehetőség ha az egyik nem tetszik, elvileg jogorvoslat is van-mindezek a világ nagyobbik részén csak álmokban léteznek.
Fekete-Afrika, India, Kína, Dél-Amerika jó része stb-itt olyan körülmények között vannak a dolgozók hogy eleve már szerencsés aki dolgozik egyáltalán.
És annyit keresnek nem 8 meg 10 óra, hanem „látástól vakulásig” munkával, hogy az én nettó 70-es fizum egy vagyon lenne nekik.
A világ átlagkeresete kb 12.000 HUF lenne átszámolva / hó. És nem ám 8 órára, meg szombat-vasárnap szabad, hanem dolgozol míg élsz és mozogsz. És nuku orvos, meg bejelentés meg szabi meg betegállomány, meg munkaügyi bíróság stb stb.
Indiában pl megszólaltattak varrónőket, akik üzemben napi 14 órákat húznak le 6 nap/hét, és átszámolva kapnak 8.000 ft-ot egy hónapra. Ami arra elég szó szerint hogy éhen ne haljanak. És napi 14 órában varrják a ruhákat főleg EU piacra (itt készül ám a Zara is!).
És ha egy dolgozó rosszul lesz? Már ki is vágták többet vissza se kell jönni. Sérülést okoz neki egy rossz ócska százéves gép? Mehet haza aztán vagy túléli vagy nem. Ha levágta a gép a karját, akkor így járt. Kártérítés betegellátás? Ugyan. Hiszen feketén dolgozik az emberek zöme.
Szóval ki lehet jelenteni hogy én a minimálbéres melós Paradicsomban élek itt az EU-ban a Föld lakosságának zöméhez képest?
Itt kiszámolhatod, milyen gazdag vagy :)
Évi nettó 1 060 000 a minimálbér, nem? Bizony azzal a felső 18%-ba tartozol.
Az átlag havi nettó 170 ezerrel már felső 9% lennél, az átlag német havi 2154 euróval már felső 1%. (Ezekhez most csak a wikipédiát használtam.)
Azt is add hozzá, hogy vannak autópályáink, többnyire ingyenes egészségügy, nagyon olcsó internetkapcsolat, satöbbi satöbbi.
Nem csak azért van ez, mert olyan sok szegény ország van, hanem mert ezek a szegény országok sokkal népesebbek is, mint közép-kelet európa, így jól lehúzzák a súlyozott átlagot.
Tetszik az optimizmusod, valóban nem olyan rossz a magyarok helyzete. A kelet európaiak is csak azért mennek nyugatra (mint a szírek manapság...), mert ha már tényleg csak a szomszédba kell menni, hogy sokszor ennyit keressük, miért ne? Nem azért, mert annyira borzalmas lenne Mo.
Ja és azt se felejtsük el, hogy Mo-n 16 éves kora előtt nem is dolgozhat egy gyerek, de 16 évesen is vannak komoly betartandó előírások. Ghánában meg 12 évesek kapnak masétát a kezükbe, hogy most akkor vágják a kakaótermést, hogy a 12 éves magyar gyerekeknek legyen csokinyuszijuk meg csokimikulásuk.
Persze részvétem a kivételnek, Magyarországon is van a minimálbérnél rosszabb szegénység.
Első, az évi minimálbér valahol 850 körül van, nem millió felett, tehát inkább a felső 20%ban van.
Az alapkérdés kicsit túlzó. Nem "látástól vakulásig", hanem csak 8 órára van számolva, nem 12000 lenne az átlagkereset és a munkakörülmények még a legrosszabb helyeken is picit jobbak és a fizetés is több, de attól még probléma a probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!