Mennyit kereshetek jogász diplomával, egy középfokú nyelvvizsgával közalkalmazottként, ill. köztisztviselőként?
Arra lennék kíváncsi, ha minisztériumba vagy esetleg rendőrségnél el tudnék helyezkedni, akkor mekkora fizetéssel számolhatnék, ha még teljesen pályakezdő vagyok.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Amiket írok, ebben a törvényben vannak:
2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről
Az illetményalap 3,1-szeresét kapod kezdőként, felsőfokú végzettséggel. [1. melléklet]
Nyelvvizsgára (komplex B2) az illetményalap 0,3-szorosát (30%-át) kapod, de ez egyébként függ a nyelvtől és a munkakörtől is, nem is biztos, hogy jár. [141. § (5) b)]
Vagyis összesen az illetményalap 3,4-szeresét kapnád. Ez az illetményalap jelenleg 38.650 forint, vagyis 131410 forint lenne az alapbéred. Természetesen bruttó, mivel minden bér bruttóban van megadva. Szerintem is nevetségesen kevés.
Vannak olyan szervek, munkakörök, amiknél eleve magasabb az alapbér, ezekről én nem tudok neked bővebben írni. Illetve az évek során szépen lehet előrelépkedni, vezető beosztásba kerülni, de kezdőként éppen csak meg lehet élni ebből. Persze a sárdobálás megy, hogy a léhűtő közszolgák, de igazából bagóért dolgoznak.
Kérdező, te miért érzed úgy, hogy "jár" neked a magas fizetés?
/szintén jogász vagyok/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!