Miért nem látom hogy jobban boldogulna aki Németbe vagy Angliában dolgozik?
Mitől látnád? Ott vagy velük?
Aki jól boldogul annak esze ágába sincs hazajönni, elvan kinn. Csak az jön haza akinek nem jött össze.
Van aki jobban boldogul, van aki kevésbé.
Nagyon sok barátom ment ki, kétféle ember boldogul kint jól:
- magasan képzett, nyelveket beszélő, itthon is kiemelkedően kereső ember kint még 2 szinttel feljebb tudta tolni az életszínvonalát a saját szakmájában elhelyezkedve, miközben a pörgős gazdaság miatt kevésbé fél attól, hogy mi lesz ha valami balul üt ki, mert sok cég várja tárt karokkal
- 0 képzettség, itthon semmi munka nincs, kint is vacak munkát végez (csomagoló üzem, takarítás, vendéglátózás), de a 0HUF bérhez képest képes valamiféle egzisztenciát teremteni, nem él jól, de fedél van a feje felett, és mivel kint az általános életszínvonal magasabb, mint itthon ezért látszólag jobban elvan, mintha maradt volna az Alföldön vagy Borsodban.
Akik a legkevésbé boldogultak, azok a közepesen képzettek, akiknek büdös a vacak munka, de annyira nem jók, hogy kint jó melót végezzenek, főleg, hogy jobban szeretik az itthoni langyos lábvizet, amiben el lehet lenni 20-30 éveket megerőltetés nélkül ha összejön valami jó protkós munka vagy egy kis államigazgatás.
Valószínű a kiadások miatt sem látszik sok kint dolgozón olyan nagy fejlődés...
Angliában vagy Németországban maradna vajon több pénzed ugyanannyi fizetésből?
"Valószínű a kiadások miatt sem látszik sok kint dolgozón olyan nagy fejlődés... "
Nem mindenki a külsőségekre megy. Mit értesz fejlődés alatt? Nincs tizenéves luxusautójuk, amit itthoni fizetésből sosem engedhetne meg magának?
Nézd meg ezt a listát, és hasonlítsd össze az európai országok minimálbéreit.
A második rubrika euróban mutatja ezeket, és ha a megélhetés nem is kerül ugyanannyiba, a különbség a fizetés és a megélhetés közötti arányok nem azonosak:
Valoszinu azert nem latod, mert nem elsz veluk, ahogy (gondolom) Magyarorszagon sem eltel veluk.
A kiadasok Angliaban, de gyanitom Nemetorszagban is, a lakason kivul kb azonosak, mint Magyarorszagon.
A szoba/lakas/haz berles atszamolva dragabb ugyan, de meg egy minimalberhez kepest is megfizethetobb, mint Magyarorszagon szinten minimalberbol.
A 3. válaszoló nagyon jól felvázolta az egészet. Pontosan így van, ahogy leírja, ezt én magam a saját bőrömön tapasztalom és a környezetemen.
Én sajnos a 2. kategóriába tartozom valamelyest. Képzettségem van, de rossz. Nem megyek vele semmire kinn. Ugyanis tanítói végzettségem van, de kábé kitörölhetem vele. Párom folyamatos 3 műszakban dolgozott itthon majdnem 10 évig, nagyon kemény meló, ahhoz képest nem volt megfizetve. Neki egyetlen egy esélye volt a feljebb jutáshoz akkoriban: külföld. Én még találtam volna elég jó melót talán, de nem akartam, hogy csak az egyikünk boldoguljon, azonkívűl nem tudtam volna elképzelni a 3 műszakos férjet. Elvégeztem a fősulit és irány Anglia. Mindketten minimálbéresek lettünk. Gyárakban dolgozunk. Párom raktáros, én takarító. Én 5 órában, ő 12 órában dolgozunk. Van egy 5 éves és egy 9 hónapos kislányunk. Van egy autónk és lazán fizetjük a lakáshitelt már 2 éve. 1-3 hónap múlva vissza kell álljak dolgozni-lejár a gyesem, ami szerződéses, de munkát akarok váltani, ezért hajlandó vagyok a gyesemből beáldozni. Angolra jártam évekig idekinn, plusz elvégeztem pár tanfolyamot, amivel a cv-met remélem javítottam-ez most fog kiderülni. Addig próbálkozok, míg fel nem vesznek irodába. Ez után párom is váltani fog kicsit jobb fizető állásra. Ha anyagilag pár év alatt jobb helyzetbe kerülnénk, bevállalnánk a 3. gyereket. Ez lakásbővítést és lakáshitel bővítést jelentene. De lazán belemennék, nem félnék, hogy elhatalmasodik felettünk, mert itt azért más a hitel.
A boltban nem nézem meg annyira, hogy mi mennyibe kerül, hamarabb meg tudnék venni magamnak luxuscikkeket, mint otthon-tudnék, de nem teszem, 20x átgondolom és addig várok, míg 3x meg tudnám venni.
8 éve vagyunk kinn.
1x járunk max haza, de most már erősen pedzegetem, hogy nem haza, hanem valahova nyaralni akarok elmenni. Mert vagy az egyiket, vagy a másikat futja a pénzünk.
Ahogy megvettük a házat, felújtottuk a fürdőt totálba, tapétáztunk, festettünk mindenütt, az egész lakásba padlócsere-parkettára...erre futotta a plusz pénz. Most két évre rá konyhát újítunk, több millió forint. Jövő nyárra udvar felújítás: kerítés csere, terasz építés sütödével-több millió forint lesz.
Jobban megy e? nem tudom.
Azt szoktam mondani, hogy élhetőbb életet élek.
Esélyt látok az előrejutásra.
Nehéz....de hol nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!