Ezek közül hol kell nagyobb protekció?
1. Budapest közszféra.
2. Vidék közszféra.
3. Budapest versenyszféra.
4. Vidék versenyszféra.
Szerintem ezt nem lehet így konkrétan megállapítani.
Van több ismerősöm akiket úgy vettek fel közszférában Budapesten hogy 0 hátszelük volt és vannak akik versenyszférában vannak haveri alapon.
De ha mindenképpen sorrendet akarunk felállítani, százalékos arányban helyes a te sorrended, abszolút értéken viszont biztosan többet dolgoznak Pesten a versenyszférában haveri alapon, mint vidéken közszférában (mert jóval több a munkavállaló is).
#2: Ez nem az én sorrendem.
Ez az én sorrendem:
1. Vidék közszféra
2. Vidék versenyszféra
3. Budapest közszféra
4. Budapest versenyszféra
Budapest közszféra.
Versenyszférában találtam már interneten keresztül is állást.
A vidék közszféra mindenképpen az első helyen van, a többi fényévekkel lemaradva követi. Vidéken belül is minél kisebb a település, annál inkább jellemző.
Ennek két oka van, egyrészt vidéken a bértáblás bérek nem is feltétlen annyira rosszak, másrészt hatványozottan kevesebb a munkalehetőség, így nagyon szépen ki tudnak rajzolódni vidéken, hogy egész klánok dolgoznak 1-1 állami szervnél (X, Xné, Ifj. X, X-Y nőinév, Ifj. X felesége...)
Versenyszféra sokféle lehet. Nagyobb cégeknél kevesebb a direkt protekció, bár a munkahelyi ajánlás mindenhol működik, emberek ajánlanak régi munkatársakat, barátokat, a rendszer ezt legtöbbször támogatja is, de közben az állások meg vannak publikusan is hirdetve.
Kis cégeknél viszont gyakori, hogy még soha az életben nem kerestek embert nyilvánosan, a cég 100%-a valakinek a valakije.
Ezekben az esetekben sem feltétlen protekció kell, tehát nem azért vesznek fel valakit, mert csókos de nyilvánosan alkalmatlan, inkább a lehetőség, hogy egyáltalán értesülj a munkáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!