Diákmunka. Keveslem a fizetésem. Szerintetek igazam van?
Egy étteremben dolgozok, ahol a tavalyi nyarat is töltöttem es eleg nehéz munkát végzek, folyamatosan pörögni kell es alig van pihenés. Az órabérem 300 forint, ami szerintem rettentő keves. Tavaly nyaron két es fel hónap alatt 88.000 forintot kerestem.
Idén kb heti négyszer járok, napi 6 órát vagyok ott ami naponta 1.800 forint. A barátaim mind jóval többet kapnak, havonta 60.000-120.000 forint között keresnek, ami nyár végen 120.000-240.000, míg en nehéz munkával osszekaparok 90.000 forintot. Szerintetek is jogos a felhaborodasom? Vagy en reagalom tul es ez normális?
Egyébként nem lephetek sajnos ki, mert protekcios munka, számít ram a főnök, a szüleim. Csak az is baj, hogy a protekció miatt a kollégáim szinte utalnak es senkivel nem jovok ki jol. Konkrétan rosszabb bejarnom mint az iskolába :(
18/L
Akkor neked hazudnak, ugyanis a diákmunka után SEMMIT nem kell fizetni, csak és kizárólag SZJA-t, ami 16%! Tehát a 604 forintos MINIMÁLIS BÉR után 97 ft SZJA-t kell fizetni, így marad 507 forint nettó a kezedbe.
Legalábbis feltételezve, hogy diák vagy (nyilván tavaly 17 évesen még tanköteles voltál).
De még ha valami csoda folytán nem diákként lennél bejelentve akkor is a 160 órás normál minimálbér 68e forint, vagyis 425 ft körüli órabér kézbe (minden adó levonása után).
" Be vagyok jelentve rendesen,"
Nem hiszem el.
Te teljesen hulye vagy ha ezt hagyod. Azt se mondhatod hogy nincs jobb mert diakmunka van bőven!
Protekcios, mi? Az hát, csak épp az előnyét a munkaltato élvezi jelenleg és nem a munkavallalo ahogy protekcios munkánál szokás. Ugyanis rajtad kivul biztosan nem talál ekkora balekot.
Hát, nem reális. Jogosan kevesled és igazad van. Ha gondolod fenyegetőzz egyet a munkaügyi bírósággal, aztán ha nem jön be, akkor irány a hatóság.
Egyébként arra, hogy mihez kell papír és mihez nem.. Audiban targoncáztam diákként és nehéz munkát végeztem (amit az ottani dolgozók 200+ ezres fizetésért csináltak, én kaptam érte jobb hónapban 90 ezret). Mindenhol ezt csinálják már ebben a nagyszerű országban. Sokat ellene meg nem tehetsz, csak annyit, hogy megpattansz.
Én a helyedben külföldön tanulnék tovább...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!