Vezető beosztásban levők? Nőknek kevesebb fizetést adtok ugyanazért a munkáért vagy nem? Céges szinten előírás-e ez?
Minek ismételed meg a kérdésed...?
Amúgy hogyan lenne már ez előírás? Sőt, nem hallottál még a diszkrimináció-tilalomról!?
Ez nem így működik. Szellemi munkaköröknél a felvételi eljárás során létezik olyasmi, hogy béralku. A nők sokszor kevesebbet is kérnek, és a munkáltató nem feltétlenül ad többet, ha a jelentkező kevesebbel is elégedett.
A bért nem a munkáltató határozza meg fixen, ez egy alkufolyamat része. Kivétel persze, ahol bértáblázat van, de ott megint nem lehet különbséget tenni férfi és nő között.
Amúgy tapasztaltam, hogy egy mérnök nő kevesebbet kapott, mint egy mérnök férfi, de ez a fentiekben leírtak miatt volt. Nyilván a férfias szakmáknál kicsit kisebb is a nők iránti bizalom.
"Ne felejtsük el azt sem hogy helyenként a férfiak,és nők teljesítő képessége külömbözik" (külöNbözik)
Már ne is haragudj, de ugye nem arra akarsz utalni, hogy a férfiaknak nagyobb a teljesítő képességük?
Én nem szeretnék itt feminista hablatyot 'lökni', de tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy alapvetően a nők terhelhetőbbek. Több felé képesek egyszerre figyelni. Tény, hogy a férfiak fizikálisan jobban állnak, de kevés vezető beosztás igényel testi fölényt...
Amúgy tényleg kevesebbet kapnak a nők. Sajnos. Ennek több okai is van, de egyik sem a képességeikkel függ össze.
1., Sztem egy nő legeslegelsősorban (zömében) Anya, vagy majd az lesz. Neki ez az első munkahelye. Így egy állásnál már ez önmagában 'rossz pont'. Nem lesz benn non stop. Erről az oldalról megközelítve, a munkáltató szempontjából örüljön a hölgy, hogy gyerekes létére ilyen posztra felveszi. Ő kegyes, a hölgy pedig örüljön, hogy 'így' kapott munkát, gyerekkel úgyis nehezen ugrál...
2., Az sem elhanyagolható, hogy egy állásinterjún a férfi markánsabb megjelenése, nagyobb termete, mélyebb hangja idézőjelben 'tekintélyt parancsolóbb' lehet, mint egy nőé. Függetlenül attól, hogy a főnök férfi vagy nő. Nehezebb neki nevetséges összeget ajánlani, mint egy nőnek aki, mint az 1. pontban írtam, örüljön, hogy "hátrányos helyzete ellenére" (mert, hogy anya is egyben) egyáltalán munkát kap.
Kicsit persze azért túloztam...de van alapja annak ami írtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!