Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A biológia keresett dolog...

A biológia keresett dolog manapság?

Figyelt kérdés
2015. márc. 2. 21:45
 1/7 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom, h a biológia az-e, de a "bio-" kezdetű dolgok egyre inkább keresettek lesznek.
2015. márc. 2. 21:57
 2/7 A kérdező kommentje:
Akkor szerinted megéri ilyen irányba tanulni ?
2015. márc. 2. 22:20
 3/7 anonim ***** válasza:
Persze, én most is munkanélküli vagyok (biológus)
2015. márc. 3. 09:49
 4/7 anonim ***** válasza:

A testvérem mikrobiológus, doktorált, nagyon képzett szakember.

Egy másik ország állampolgárságát veszi fel éppen, mert itthon gyakorlatilag munkanélküli lenne- legalábbis alapkutatási területen.

A választott hazájában az ottani mérce szerint is igen jól él, szakmailag is megbecsülik, kihívásnak érzi a munkáját, támogatják a kutatásait, nem neki kell a szükséges speciális eszközök és alapanyagok beszerzésével munkaidő után foglalkoznia.

Sokáig kézzel-lábbal próbálkoztak itthon, kuncsorogtak az MTA-nál, rengeteget dolgozott, külföldi konferenciákra járt, elismert külföldi szaklapokban jelentek meg cikkei stb. mégsem kellett.

Egy idegen országban pedig tárt karokkal fogadják és megbecsülik anyagilag és szakmailag is.

Azt gondoltam, hogy ő a legutolsó ember az országban, aki elhagyja azt- de megértem az indokait.

Itthon nem kell a tudása senkinek- legfeljebb 3 hónapos határozott idejű közalkalmazotti szerződésekke foglalkoztatták volna, azt is csak lebegtetve, hogy "hátha", meg "esetleg", meg "majd meglátjuk, hogy lesz-e keret/státusz 3 hónap után" stb.

Pedig itthon is évekig próbálkozott és bizony így éltek, 3 hós szerződésekkel, saját költségen megelőlegezve dolgokat stb.

Az ő példájából azt látom, hogy ha a szakma iránt komolyan elhivatott vagy, ha nem gyógyszergyárban vagy hasonló helyeken, hanem valóban alapkutatásban látod a helyed, akkor nincs sok esély.

2015. márc. 3. 11:34
 5/7 anonim ***** válasza:

...előző (hosszú) válaszoló vagyok.

Abból a csapatból, akikkel együtt doktorált, jelenleg SENKI, azaz SENKI nem él Magyarországon, talán ez sem véletlen.

Az egyetemi évfolyamtársai közül azoknak, akik a szakmában maradtak (és pl. nem tanárnak, oktatónak vagy gyártási területre stb. mentek el), azoknak is a döntő többsége külföldön boldogul- ki szakmájában, ki elhagyta azt külföldön is.

Ezt én nagyon szomorúnak tartom.

Ők is egyébként.

2015. márc. 3. 11:36
 6/7 A kérdező kommentje:

Megdöbbentő..Magyarországon tényleg semmit nem becsülnek meg .

Én nem tervezek külföldre szóval azt hiszem ennyi ilyen példa láttán egyáltalán nem érdemes évekig egy nehéz dologgal foglalkozni, és állandóan tanulni. Érdekelt volna a dolog, de nagyon elvette a kedvem az, hogy hiába lennék kitartó és szorgalmas, munkanélküliként élnék .

Köszönöm a választ! :)

2015. márc. 3. 15:58
 7/7 anonim ***** válasza:
3.-s vagyok, és még hozzá sem tettem hogy nekem is van PhD-m (doktori fokozat). De legalább jól mutatott a munkanélküli kiskönyvön.
2015. márc. 3. 16:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!