A biológia keresett dolog manapság?
A testvérem mikrobiológus, doktorált, nagyon képzett szakember.
Egy másik ország állampolgárságát veszi fel éppen, mert itthon gyakorlatilag munkanélküli lenne- legalábbis alapkutatási területen.
A választott hazájában az ottani mérce szerint is igen jól él, szakmailag is megbecsülik, kihívásnak érzi a munkáját, támogatják a kutatásait, nem neki kell a szükséges speciális eszközök és alapanyagok beszerzésével munkaidő után foglalkoznia.
Sokáig kézzel-lábbal próbálkoztak itthon, kuncsorogtak az MTA-nál, rengeteget dolgozott, külföldi konferenciákra járt, elismert külföldi szaklapokban jelentek meg cikkei stb. mégsem kellett.
Egy idegen országban pedig tárt karokkal fogadják és megbecsülik anyagilag és szakmailag is.
Azt gondoltam, hogy ő a legutolsó ember az országban, aki elhagyja azt- de megértem az indokait.
Itthon nem kell a tudása senkinek- legfeljebb 3 hónapos határozott idejű közalkalmazotti szerződésekke foglalkoztatták volna, azt is csak lebegtetve, hogy "hátha", meg "esetleg", meg "majd meglátjuk, hogy lesz-e keret/státusz 3 hónap után" stb.
Pedig itthon is évekig próbálkozott és bizony így éltek, 3 hós szerződésekkel, saját költségen megelőlegezve dolgokat stb.
Az ő példájából azt látom, hogy ha a szakma iránt komolyan elhivatott vagy, ha nem gyógyszergyárban vagy hasonló helyeken, hanem valóban alapkutatásban látod a helyed, akkor nincs sok esély.
...előző (hosszú) válaszoló vagyok.
Abból a csapatból, akikkel együtt doktorált, jelenleg SENKI, azaz SENKI nem él Magyarországon, talán ez sem véletlen.
Az egyetemi évfolyamtársai közül azoknak, akik a szakmában maradtak (és pl. nem tanárnak, oktatónak vagy gyártási területre stb. mentek el), azoknak is a döntő többsége külföldön boldogul- ki szakmájában, ki elhagyta azt külföldön is.
Ezt én nagyon szomorúnak tartom.
Ők is egyébként.
Megdöbbentő..Magyarországon tényleg semmit nem becsülnek meg .
Én nem tervezek külföldre szóval azt hiszem ennyi ilyen példa láttán egyáltalán nem érdemes évekig egy nehéz dologgal foglalkozni, és állandóan tanulni. Érdekelt volna a dolog, de nagyon elvette a kedvem az, hogy hiába lennék kitartó és szorgalmas, munkanélküliként élnék .
Köszönöm a választ! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!