A buszsofőröknek miért nem adtok borravalót?
Borravalót olyan helyen szokás adni, ahol valamennyire személyes szolgáltatást kap az ember.
Gondolom te sem szoktál adni mondjuk a MÁV pénztárban vagy a Tesco-ban.
A benzinkutasnak ma is adnak, ha ő tankol. Egy 50-est, 100-ast oda szoktak neki adni, és ha minden 2., 3. ember ad, az már jó kis pénz. De ha minden 5. ad, az is pár ezer ft. (nem tudom, milyen gyakran adnak.)
A benzinkutas is kap fizetést, és nem dolga, hogy helyettem tankoljon, de ha megkérem, azért kapja a borravalót.
A buszsofőr is elvégzi a dolgát, kiadja a jegyet és elvezeti a buszt, ha jeleznek megáll és ajtót nyit. Ezért jár a fizetés. De ő milyen pluszt tesz azért, hogy borravalót kapjon? Pl. felcipeli a csomagjaimat a magaslépcsős régi Ikaruson? Felviszi az öreg néni gurulós banyatankját? Vagy a diáklány 40 kg-os bőröndjét? Ilyet még 1x sem láttam. Én nem adok, mert az elvárhatón kívül pluszt nem tesz. De ehhez is hozzá kell tennem, hogy elég sokan adnak neki, távolsági buszokon egy 270 ft-os jegynél nem kérik vissza a 30 ft-ot. Lehet, hogy neki nem jön össze több ezer, de a napi 2-3 kávé biztosan.
Ja, és nem elhanyagolható, hogy korábban nagy divat volt elvenni a pénzt és nem adni jegyet, azaz a jegy 100%-át zsebre tették, nem napi 1-2000, hanem 10-20 ezer ft zsebpénzre téve így szert. NAPONTA! Nem egy ember csinálta, hanem a fél busztársaság. És hiába tettek többen bejelentést (kb. 20 éve utazom Volánnal, éveken át ez ment), a buszsofőrök a mai napig ott dolgoznak.
5: Még ha csak hozzám vágná... Én már találkoztam olyannal aki szó szerint elkezdett bammegolni, meg elküldött a kva anyámba. Ettől függetlenül persze vannak normális pizzafutárok is és mivel a 3. emeleten laktam, mindig adtam nekik egy százast pluszba.
Egyébként manapság a sofőrök 90%-a olyan bunkó, hogy normális országban az utasok közelébe sem mehetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!