Mennyire van elkésve a pályakezdéssel, aki csak 27 évesen fejez be egy egyetemet?
Semennyire. Tele van minden felsőoktatás 25+ -os emberekkel. Sokan harmincon felül vannak, de nem ritka a 40 körüli sem.
Persze jól nézne ki a CV-ben ha nem 10 év egyetem lenne benne, hanem egy-két év itt szakmai munka, pár év ott, de ha rendesen megindokolod, hogy miért tartott 10 évig elvégezni, a kutya nem törődik vele.
Semennyire. Ez van azt kész!
Miért? Talán ha azt írjuk, hogy nagyon, akkor otthagyod az egyetemet és beállsz mekibe krumplit sütni?
Én 26 évesen fogok végezni (abszolút időben). Egy kis matek:
Év vesztes voltam, majd 5 évfolyamos gimibe mentem nyelvet tanulni. 20 évesen érettségiztem, majd 4 év egyetem, ahol mintatantervvel végeztem és újabb két év mesterképzés. Tehát tökre időben 26 éves leszek mire megkapom a második diplomámat. Szakmai tapasztalat gyakorlatilag nulla, csak amit gyakornokként összeszedtem. Elég sokan járunk hasonló cipőben ha csak körbenézek az egyetemen, tehát szerintem egyáltalán nem indulsz hátránnyal másokhoz képest.
Mérnök vagyok, egy kedves tanárom is azzal biztatott minket, hogy csak az első 10 évet nehéz túlélni, mert ugye mindenhova inkább a tapasztaltabbakat keresik. Utána már nem lesz gond.
Nézd, nekem mérnökként, nőként nincsenek nagyratörő vágyaim pályakeződként. Ez tipikusan az a szituáció, amikor először "sz*rt kapargatni" kell odaállni valahova potom pénzért és figyelni, tanulni. Aztán szépen lassan lehet fellépkedni a lépcsőn. A szakmám keresett, így nem félek attól, hogy nem lesz munkám. A probléma a tapasztalattal van. Diákként jelenleg is rabszolga munkán vagyok egy tervező cégnél, de nyitva tartom a szemem és érdeklődök, mert ebből lehet csak igazán tanulni, nem az iskolapadban hallottakból.
Bizonyos szakmáknál tisztában kell lenni ezzel és el kell fogadni, hogy senki nem a csúcson kezdte. A mostani nagy öregek is voltak fiatalok és a profeszor doktor anyámkínják is megtanulták valamikor, valakitől a szakma csínját-bínját. Most rajtunk van a sor. Alapok nélkül nem lehet házat építeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!