Miért nem hajlandó tenni az emberek jelentős része a diplomáért?
diploma :-)
500e-t keresek nincs diplomám :-)
Néhány évvel ezelőtt elkezdtem az egyetemet olyan szakon, amit szerettem, amiben jó voltam.
Családi okok miatt 1 év után ott kellett hagynom, elmentem dolgozni. Nagyon hiányzott, be akartam fejezni, gondoltam, újra felvételizek. (Ezen a szakon nem volt, és most sincs levelező)
Azóta is ugyanazon a munkahelyen dolgozom, már több éve.
Az egyetem kimaradt, nem felvételiztem újra, és csak ennyi év elteltével látom, hogy milyen jól tettem:
sok éve van munkám, keresetem. Az egyetem alatt nem végezhettem volna ezt a munkát: 8-16 munkarenden irodai meló. Max. diákmunkáim lettek volna, azokból meg nem tartom el magam, nem veszek lakást.
Épp a pénz miatt hagytam ott anno, nagy szükségünk volt rá...
Szóval van a tágabb családban egy személy, aki ugyanerre a szakra (is) járt évekkel ezelőtt. Sok éven át tanult, ma már családanya, és 3 diplomája van. Tudom, hogy ez nem ritka, de most jön a lényeg:
én már pár éve 130-140 ezret kerestem nettóban, amikor ő épp a 3. diplomájának megszerzése közben nettó 90!!! ezret vitt haza, mindezt már gyerekek mellett.
a szakot szándékosan nem írom, de a lényeg, hogy ő sérült gyerekekkel foglalkozik. erre kapta a 90 ezret. ha ma többet keres, az csak az adókedvezménynek köszönhető. ennyit a 3 diplomáról.
én diploma nélkül időközben kaptam fizetésemelést, egyéb juttatásokat. hol tartanék most, ha az a 4-5 év kiesik az egyetem miatt, és azokba az években csak a helyi műanyaggyárban tudtam volna elhelyezkedni délutános vagy éjszakás diákmunkán? Mert mint említettem, az irodai munkarend kiesik, hisz ha nem jártam volna be, nem mehettem volna vizsgázni sem.
Kedves #4: Más is tud Osztrákiában kamionozni meg henteskedni, ettől még nem igazán leszel menő.
Diplomát szerezni természetesen érdemes, csak nem közszférában kell elhelyezkedni szocpeddel, mint #7 említi az ismerősét, hanem versenyszférában, és a legjobbak közé kell kerülni. Ebben az esetben egy diplomás összehasonlíthatatlanul jobb esélyekkel indul, mint egy alacsonyabb végzettségű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!