A munkáltatót visszatartja az első heti fizetésemet kauciónak. Ez törvényes?
Hetente kapunk fizetést.
Azt mondja, hogy mivel máshol havonta van fizetés és 10.én csak az előző hónap 31.-ig fizetnek ki, így 10 napja bent van az alkalmazottnak mindig, de ő még jó fej, mert csak az egy heti pénzt tartja bent egészen a munkaviszony végéig.
Ez a garancia, hogy a fizetést felvéve nem tűnik el az alkalmazott.
:O
Akkor, ha a szerződés szerint tényleg havi elszámolásban vagytok, és 10-én kapnátok fizetést, végül is jogosan csinálja, hiszen semmi nem kötelezi arra, hogy hetente fizessen.
Az viszont, hogy a munkaviszony végéig visszatartja, nem csak a "rendes" fizetésnapig, semmiképpen sem normális, és törvénybe ütközik. Bár ha én egy ilyen helyen dolgoznék, akkor másnap már a felmondásomat írnám.
Visszatarthat, csak nem így, ahogy írod.
Az a meghatározó, hogy mi van a munkaszerződésedben.
Egy ideje már lehetséges munkavállalói biztosíték:
"80. A munkavállalói biztosíték
189. § (1) A felek írásbeli megállapodása alapján a munkáltató részére biztosítékot ad a munkavállaló, ha
a) munkaköre ellátása során más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt, más értéket vesz át, vagy részükre ilyen kifizetést, átadást teljesít, vagy
b) az a) pontban foglaltak teljesítését közvetlenül ellenőrzi.
(2) A biztosíték összege nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét. Az alapbér növekedése miatt a munkáltató nem követelheti a biztosíték összegének kiegészítését.
(3) A munkáltató a biztosítékot legkésőbb az annak átvételét követő munkanapon köteles az általa választott hitelintézetnél vagy pénzügyi vállalkozásnál e célra elkülönített számlán elhelyezni.
(4) A munkáltató a biztosíték jegybanki alapkamattal növelt összegét haladéktalanul köteles a munkavállalónak visszafizetni, ha
a) a munkaköre megváltozásával az (1) bekezdésben foglalt feltétel vagy
b) a munkaviszonya
megszűnik.
(5) A biztosíték kizárólag a kártérítési igény kielégítésére a munkabérből való levonás szabályai szerint használható fel."
(2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről)
De gondolom, esetetekben nem erről van szó.
Igen, csak a fenti esetben lehetséges ez.
Tehát például pénztáros munkakörben dolgozó...
Ha nem erről van szó, akkor törvénytelen azt, amit csinál.
Irány a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség. Ott kell panaszt tenni ilyen ügyben.
Normál esetben én sem dolgoznék ilyen helyen, de éhenhalni sem akarok.
1évig kerestem munkát, mire ezt találtam.
Szóval most nem akarok nagyon ugrálni.
Csak furcsállom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!