Mennyire nehéz elhelyezkedni Párizsban szakácsként?
Anglia nem érdekel, mert a bérrel egyenesen arányos a megélhetés is. Ellenben Párizsban a minimálbérből is jól ki lehet jönni. 600€-ért már találni másfél szobás albérletet. A minimál pedig 1100 körül van,de úgy olvastam, hogy a szakácsok 2-3ezret is kereshetnek, főleg azok az emberek akik mindenhez konyítanak, mert ott szakosított szakácsok vannak.
Angol és francia középfokú nyelvvizsga megvan. Szakmai tapasztalat 2év+2év az iskolai kihelyezett gyakorlat. (Mind2 helyről ajánlólevél).
Mennyire nehéz állást találni ezzel a tapasztalattal?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A "hôtellerie-restauration"-ban mindig munkaerőhiány van Franciaországban, de elsőre nem tudsz rögtön szakácsként elhelyezkedni. Először nyilván "commis"-nak vesznek fel, ott pedig tényleg csak a minimálbért kapod.
Itt kint kell komoly tapasztalatot szerezned ahhoz, hogy egy nagyobb hotelben vagy étteremben el tudj helyezkedni, és ez sok mindentől függ. Többek között a tudásodtól, a szorgalmadtól, a nívódtól és nem kis mértékben a szerencsétől is. A "nagy pénzeket" itt is csak a nagy nevek szakítják le, egy kis brasserie-ben kevéssel is be kell érned, kemény munkával, és néha nehéz időbeosztással.
Nem egy könnyű szakma ez itt sem...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem lehet átlagos munkahelyről beszélni. Magyarországon sem mindegy, hogy egy nagy hotelben vagy a Gundelnél tanultál és dolgozol-e, vagy egy kis csepeli, angyalföldi kimérésben.
Franciaországban az elfogadott munkaidő a legtöbb szektorban heti 37,5 óra, kivétel pl. a vendéglátóipar, ahol ez felmegy heti 43 órára. Két szünnapod biztosan lesz, de ezek nem a szombat-vasárnap (kivéve a kisebb, inkább a hivatalnokokra és egyéb dolgozókra számító egységekben), hanem a hét másik két napjára.
A kellemetlenség inkább abban áll, hogy a legtöbb étterem 15H-tól 19H-ig bezár, és ez az idő nem számít bele a munkaidődbe.
Tehát pl. reggel 9H-kor kezdesz, dolgozol 14H-ig, majd este 19H-től 22-23H-ig folytatod.
De mondom, attól is függ, hogy milyen az egység nívója és elvárásai.
Ha már eleve úgy indulsz, hogy az időt számolod, nem fogsz sokra menni, mert a jó szakácsot megfizetik, de ezt ki is kell vívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!