Mennyire nehéz elhelyezkedni Párizsban szakácsként?
Anglia nem érdekel, mert a bérrel egyenesen arányos a megélhetés is. Ellenben Párizsban a minimálbérből is jól ki lehet jönni. 600€-ért már találni másfél szobás albérletet. A minimál pedig 1100 körül van,de úgy olvastam, hogy a szakácsok 2-3ezret is kereshetnek, főleg azok az emberek akik mindenhez konyítanak, mert ott szakosított szakácsok vannak.
Angol és francia középfokú nyelvvizsga megvan. Szakmai tapasztalat 2év+2év az iskolai kihelyezett gyakorlat. (Mind2 helyről ajánlólevél).
Mennyire nehéz állást találni ezzel a tapasztalattal?
A "hôtellerie-restauration"-ban mindig munkaerőhiány van Franciaországban, de elsőre nem tudsz rögtön szakácsként elhelyezkedni. Először nyilván "commis"-nak vesznek fel, ott pedig tényleg csak a minimálbért kapod.
Itt kint kell komoly tapasztalatot szerezned ahhoz, hogy egy nagyobb hotelben vagy étteremben el tudj helyezkedni, és ez sok mindentől függ. Többek között a tudásodtól, a szorgalmadtól, a nívódtól és nem kis mértékben a szerencsétől is. A "nagy pénzeket" itt is csak a nagy nevek szakítják le, egy kis brasserie-ben kevéssel is be kell érned, kemény munkával, és néha nehéz időbeosztással.
Nem egy könnyű szakma ez itt sem...
Nem lehet átlagos munkahelyről beszélni. Magyarországon sem mindegy, hogy egy nagy hotelben vagy a Gundelnél tanultál és dolgozol-e, vagy egy kis csepeli, angyalföldi kimérésben.
Franciaországban az elfogadott munkaidő a legtöbb szektorban heti 37,5 óra, kivétel pl. a vendéglátóipar, ahol ez felmegy heti 43 órára. Két szünnapod biztosan lesz, de ezek nem a szombat-vasárnap (kivéve a kisebb, inkább a hivatalnokokra és egyéb dolgozókra számító egységekben), hanem a hét másik két napjára.
A kellemetlenség inkább abban áll, hogy a legtöbb étterem 15H-tól 19H-ig bezár, és ez az idő nem számít bele a munkaidődbe.
Tehát pl. reggel 9H-kor kezdesz, dolgozol 14H-ig, majd este 19H-től 22-23H-ig folytatod.
De mondom, attól is függ, hogy milyen az egység nívója és elvárásai.
Ha már eleve úgy indulsz, hogy az időt számolod, nem fogsz sokra menni, mert a jó szakácsot megfizetik, de ezt ki is kell vívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!