Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hány év alatt tudok venni egy...

Hány év alatt tudok venni egy Mercedes-Benz A180-at? 130

Figyelt kérdés
Nos, eleinte nagyon elhamarkodott, gyenge kérdésnek látszódhat. Kifejtem. 2 év múlva végzek a Műegyetemen a gépészmérnöki MSc.-n. A Boschnál vagy egyéb más multinál szeretnék dolgozni. A pályakezdők átlagosan 210 ezer forintot keresnek. Feltételezzük, hogy az első 2 évben nem gyűjtők rá, illetve 2 év alatt előre lépek a ranglétrán. A fizetésem a fizetések.hu szerinti lefelé kerekítve 300 ezer forintra nő. Egyedül élek, esetleg barátnő. Az albérletre 70 ezer forintot számolok, lehetőleg közös költséggel együtt. Rezsire 40 ezer forintot számolok, ételre további 20 ezret. Szórakozásra, esetleges barátnőre további 20 ezret számolok. Maradt 150 ezer forintom. További 30 ezer forint elmegy egyébre (villanyszerelőt kell hívni, bármi egyéb. Legyen átlag havi 30 ezer ilyesmiféle "egyebekre"). Havi 20 ezret félrerakok bármire. Marad még 100 ezer forintom. Ezt félrerakom autóra. Az autó ára pár extrával újonnan 8 millió forint. 8 millióban a 100 ezer, kereken 80-szor van meg. 80/12-vel az egyenlő, 6.66. Tehát megközelítőleg 7 évbe telne mire, összejön egy A osztályú Mercedesre. A következő a kérdésem: Reálisan számoltam? Lehetséges, hogy esetlegesen jóval megnő a fizetésem (eddigi átlagom 4.2, tehát szeretem a szakmám)? Tényleg 7 év mire egy ilyen jellegű autóra összejön? Egyéb észrevétel? (Nem, nem akarok saját lakást, nem, nem gazdagok a szüleim, továbbá nem sajnálom rá a pénzt, illetve kérem mellőzük a negatív, nem a kérdésre válaszoló megjegyzéseket). Előre is köszönöm szépen!
2014. aug. 13. 21:52
 1/9 anonim ***** válasza:
így előre nem lehet tudni pontosan a költségeidet. minek neked pont ez az autó egyébként. ha párban vagy valakivel, jobb a költségeloszlás is. én sokáig nem akartam barátnőt, de amióta Angliában élek, rájöttem hogy "jó az asszony a háznál", mert így a lakbér is feleződik.
2014. aug. 13. 22:43
 2/9 Koplárovics Béci ***** válasza:

11 év feltételezésekre építve... mi van, ha 11 év múlva nem lesz már A180?

Csak szép sorban. Először végezd el a sulit, diplomázz le, tegyél azért, hogy ott dolgozhass, ahol szeretnéd. Jelenleg a friss diplomások közt nagyon magas a munkanélküliség, és már nem csak büfészakokon. Aztán akkor ráérsz majd gondolkodni az autón. Egy mostani A180-at meg kb a 3-4. évben meg tudsz majd venni használtan...

2014. aug. 13. 22:49
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Nyílván nem lehet előre tervezni ilyen hosszútávra, mert bármi közbe jöhet (élni is kell még ahhoz egy pár évet, örökség közbe jöhet vagy betegség, bármi). Igen, ha ketten lennénk, akkor könnyebb lenne anyagilag.

Miért pont ez az autó?

Relative olcsó a többi osztályhoz képest. Szép, biztonságos, hosszú távú autó. 2 gyerekig nem kell lecserélni semmiképpen sem, sőt még 3 is belefér. Illetve a Mercedes az Mercedes...ezt kár vitatni. Nyilván nem első autó, jelenleg egy 2001-es Mercedes A150-em van. Szeretem.

Nyílván 7 év múlva nem a 2015 kiadást szeretném megvenni, hanem az akkor éppen aktuálisat. Az ár kétlem, hogy jelentősen változna, továbbá a Mercedes mindig magas minőségű autókat gyártott.

A munkanélküliség miatt nem félek. Lehet, hogy nekem kicsi az ismeretségi köröm, de én még az egyetem 3,5 éve alatt és előtte sem találkoztam munkanélküli gépészmérnökkel.

2014. aug. 13. 23:10
 4/9 anonim ***** válasza:

először legyen meg az állás és utána érdemes számolni,addig sok értelme nincsen főleg manapság.

és 20 ezer kajára?

szerintem ennél nagyobb figyelmet érdemel az ember teste és hosszútávú egészsége.

2014. aug. 14. 00:12
 5/9 anonim ***** válasza:
Tehát 20 ezerből nyomorognál 7 évig azért, hogy legyen egy autód, amiből egy korrekt pici lakást is vehetsz, és ami 3 évvel később az értékének a kétharmadát elveszíti. Ennél rosszabb befektetést el sem tudok képzelni. Meg mondjuk nem tudom, hogy ki lesz az a nő, akinek megmagyarázod, hogy drágám havi 100k megy a kocsira, 20 meg rád meg az összes szórakozásomra. Elég meredek ötlet azért, hogy cserébe legyen egy kisautód.
2014. aug. 14. 19:32
 6/9 A kérdező kommentje:

20 ezer kajára? Bőven elég. Nem iszom, nem dohányzom, rendszeresen sportolok. Egyetemen gyakran havi 10 ezerből kijött a kaja.

Lakást nem szeretnék. Minek? Ha külföldön vállalok esetleg egyszer munkát akkor minek (felsőfokú németem, és középfokú angol komplex, akkreditált nyelvvizsgám van)? 8 millióból tényleg elég pici lakás lenne. Külföldön nem nagy divat a saját lakást, mobilok az emberek. :)

Ugyan kérlek, a barátnőmnek a barátja vagyok, nem a managere vagy pénzzel teli széfe. Ha heti 2x alkalmanként 1000 ezret/fő számolunk egy szórakozóhely belépőre, akkor még marad 4000 ezer forint. Továbbá miért csak én dolgozom? Nálam a randin alap, egy idő után, hogy nem én fizetem, hanem külön-külön, mert mint mondtam nem a managere vagyok és nem is élünk együtt. Ha meg együtt élünk akkor ő is keres.

Az autó értéke vagy befektetés minősége megkérdőjelezhető.

Hitelre is lehetne, de az sem érné meg jobban. 2 milliót befizetek és utána még 60 hónapig kéne havi 130 ezret fizetnem (kerekített összegek). Inkább gyűjtögetek.

2014. aug. 14. 19:50
 7/9 anonim ***** válasza:
Az itt a gond, hogy egy 300 nettóból elérhető teljesen jó életszínvonalat áldoznál be egy autóért, ami az első három évében milliókat veszít az értékéből. Ez meg konkrétan óriási pazarlás.
2014. aug. 14. 19:54
 8/9 A kérdező kommentje:
Való igaz. Megint újra kéne számolni a dolgokat, ha kiszámolnánk, azt, hogy Németországban dolgoznék két évet, havi 1 millió forintért átszámítva. Úgy már jóval gyorsabban összejönne. Lehet, hogy megérné.
2014. aug. 14. 20:05
 9/9 anonim ***** válasza:
33%
Bármennyit keresel egy tanulság van: 3 évnél ÚJABB autót tilos venni. Egy három éves autó már általában a szaloni állapotának a harmada is lehet és ha megveszed néhány tízezer kilóméteresen az olyan mintha új lenne. Arany szabály: Maximum hat hónapnak megfelelő nettód szabad autóra költeni ami jelen esetben 1,8 Millió.
2014. aug. 15. 13:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!