Honnan tudom, hogy a bruttó órabérből mennyi a nettó?
Egyébként 65.5% a nettó kivéve, ha van gyerek vagy más faktor amit látsz az oldalon, de gondolom diákként még nincs. Minimálbért nézd meg pontosan, illetve nem tudom, hogy diákmunkára mi a minimum meghatározott bér.
Első rosszul tudja, ugyanis az általa belinkelt bérkalkulátor a nyugdíjjárulékot és a TB-t is levonja.
Diákként csak 16% szja-t vonnak le, meg szövetkezettől függően egyéb dolgokat (szövetkezeti járulék, balesetbiztosítás, de ez olyan 3-5% körül mozog és sokszor van egy havi max).
a diákmunka nem biztos, hogy diákszövetkezezen keresztül végzett munka!
Kérdező, ha iskolaszövetkezeten kereszül alkalmaznak, akkor a nettód a brutto 84%-a.
Ha munkaszerződéssel, rendes alkalmazottként (én pl mindig így dolgoztam diákként), akkor a 65,5% lesz a nettó.
Ha alkalmi munkavállalóként dolgozol, akkor pedig megkapod a bruttót és a mentesített keretösszeg feletti részt majd jövőre az adóbevallásban bevallod és akkor adózol.
Az tévedés, hogy a diákmunkából csak 16 % SZJA-t vonnak!
Nem a diákmunka után vonnak ennyit, hanem ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát. Akkor tényleg csak SZJA-t vonnak belőle.
De ha diákmunkát más jogviszonyban vállalsz, akkor a levonások mindig a jogviszonyhoz kötődnek. Nem mindegy, hogy megbízási jogviszony, szerzői jogviszony, alkalmazotti jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatásos jogviszony. A megbízásinál a levonások jogcíme, és mértéke is számít abból a szempontból, hogy mekkora összegű a bruttó megbízási díj...
Tehát ha diákszövetkezeten keresztül fogsz dolgozni, akkor abból csak 16 % SZJA-t vonnak. A bruttó bér 16 %-át. A maradék lesz a nettó bér. De lehet, hogy a szövetkezet valamit még "lenyúl" a diákoktól. Szokásjog...:)
Ha munkaviszonyban dolgozol és nem diákszövetkezeten keresztül, akkor a bruttó béred 34,5 %-át "elveszted", és a maradék lesz a nettó, amit kézhez kapsz. A munkáltató hivatalosan a nettóból semmit nem "nyúlhat le".
A többi jogviszonyt nem sorolom, mert kevés hozzá a papír...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!