Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Honnan tudom, hogy a bruttó...

Honnan tudom, hogy a bruttó órabérből mennyi a nettó?

Figyelt kérdés
Nemrég felhívtak, hogy menjek be egy állásinterjúra (diákmunkáról van szó) és ott fogják velem közölni,hogy mennyit kell majd dolgozzak meg mennyiért. Honnan fogok ott hirtelen elönteni,hogy ha pl. azt mondják bruttó 450Ft-os órabér. Nem akarok bunkó lenni ott,hogy rákérdezek,hogy akkor mennyi is az annyi, de viszont azt se akarok,hogy kihasználjanak.

2014. máj. 28. 22:50
 1/7 anonim ***** válasza:
10%

[link]

Egyébként 65.5% a nettó kivéve, ha van gyerek vagy más faktor amit látsz az oldalon, de gondolom diákként még nincs. Minimálbért nézd meg pontosan, illetve nem tudom, hogy diákmunkára mi a minimum meghatározott bér.

2014. máj. 28. 22:57
 2/7 anonim ***** válasza:
63%
Diákmunkánál csak 16% SZJA-t vonnak.
2014. máj. 28. 23:02
 3/7 anonim ***** válasza:
63%

Első rosszul tudja, ugyanis az általa belinkelt bérkalkulátor a nyugdíjjárulékot és a TB-t is levonja.

Diákként csak 16% szja-t vonnak le, meg szövetkezettől függően egyéb dolgokat (szövetkezeti járulék, balesetbiztosítás, de ez olyan 3-5% körül mozog és sokszor van egy havi max).

2014. máj. 28. 23:07
 4/7 anonim ***** válasza:
34%
elnézést, 1-es vagyok.
2014. máj. 28. 23:12
 5/7 anonim ***** válasza:
72%

a diákmunka nem biztos, hogy diákszövetkezezen keresztül végzett munka!

Kérdező, ha iskolaszövetkezeten kereszül alkalmaznak, akkor a nettód a brutto 84%-a.

Ha munkaszerződéssel, rendes alkalmazottként (én pl mindig így dolgoztam diákként), akkor a 65,5% lesz a nettó.

Ha alkalmi munkavállalóként dolgozol, akkor pedig megkapod a bruttót és a mentesített keretösszeg feletti részt majd jövőre az adóbevallásban bevallod és akkor adózol.

2014. máj. 29. 06:14
 6/7 anonim ***** válasza:
79%

Az tévedés, hogy a diákmunkából csak 16 % SZJA-t vonnak!

Nem a diákmunka után vonnak ennyit, hanem ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát. Akkor tényleg csak SZJA-t vonnak belőle.

De ha diákmunkát más jogviszonyban vállalsz, akkor a levonások mindig a jogviszonyhoz kötődnek. Nem mindegy, hogy megbízási jogviszony, szerzői jogviszony, alkalmazotti jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatásos jogviszony. A megbízásinál a levonások jogcíme, és mértéke is számít abból a szempontból, hogy mekkora összegű a bruttó megbízási díj...

Tehát ha diákszövetkezeten keresztül fogsz dolgozni, akkor abból csak 16 % SZJA-t vonnak. A bruttó bér 16 %-át. A maradék lesz a nettó bér. De lehet, hogy a szövetkezet valamit még "lenyúl" a diákoktól. Szokásjog...:)

Ha munkaviszonyban dolgozol és nem diákszövetkezeten keresztül, akkor a bruttó béred 34,5 %-át "elveszted", és a maradék lesz a nettó, amit kézhez kapsz. A munkáltató hivatalosan a nettóból semmit nem "nyúlhat le".

A többi jogviszonyt nem sorolom, mert kevés hozzá a papír...:)

2014. máj. 29. 09:54
 7/7 anonim ***** válasza:
81%
még jó, hogy a két utolsó válasz teljesen helyes, de agyatlan pontozógépek beindultak.
2014. máj. 29. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!